Ziua 905 Imagini cu primele momente ale incursiunii Ucrainei în Rusia. Poduri strategice explodate la Kursk. Putin se duce în Azerbaijan (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 905</span> Imagini cu primele momente ale incursiunii Ucrainei în Rusia. Poduri strategice explodate la Kursk. Putin se duce în Azerbaijan (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 905 de război a debutat cu noi atacuri ale Ucrainei. Forțele ucrainene au lovit noaptea trecută o trecere de feribot în orașul Kerci din peninsula Crimeea, precum și o barcă în apropierea comunității Chernomorsk din Krai Krasnodar din Rusia.

Exploziile au răsunat în mai multe orașe din Crimeea ocupată, potrivit locuitorilor citați de un canal de Telegram din peninsula anexată ilegal de Rusia. Două poduri strategice au fost distruse de Ucraina, aparent cu rachete americane HIMARS.

Azi, armata ucraineană a publicat pentru prima dată imagini cu primele ore ale incursiunii transfrontaliere în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august.

După ce au apărut imagini și a fost confirmat pe surse că tancuri britanice Challenger 2 au fost folosite în incursiune, Marea Britanie a anunțat că a permis Ucrainei să-i folosească armele pe teritoriul Rusiei.

Și Canada a dat undă verde Ucrainei să folosească armele livrate pe teritoriul Rusiei.

Între timp, Rusia pare să fi desfășurat câteva mii de soldați din teritoriile ucrainene ocupate în Kursk, ca răspuns la ofensiva ucraineană.

Iar Kremlinul acuză că incursiunea Ucrainei în regiunea de graniţă a Rusiei, Kursk, a fost planificată cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale şi a fost determinată de conştientizarea de către Kiev a colapsului său iminent.

ADVERTISING

Au continuat și atacurile rușilor în Ucraina. Forțele ruse au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O companie, mai multe case și o mașină de pompieri au fost avariate.

În regiunea Sumi, o persoană a fost ucisă iar alte trei rănite după ce rușii au bombardat 11 localități.

Incursiunea în Kursk

  • Rusia acuză Occidentul - Incursiunea Ucrainei în regiunea de graniţă a Rusiei, Kursk, a fost planificată cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale şi a fost determinată de conştientizarea de către Kiev a colapsului său iminent, a declarat consilierul prezidenţial rus Nikolao Patruşev. "Occidentul a fost cel care a adus junta criminală la putere în Ucraina. Ţările NATO au trimis arme şi instructori militari în Ucraina, ei continuă să le furnizeze informaţii secrete şi controlează acţiunile grupurilor neonaziste", a afirmat el într-un interviu acordat cotidianului Izvestia . „Operaţiunea din regiunea Kursk a fost planificată şi cu participarea serviciilor speciale NATO şi occidentale”, spune consilierul.
  • Noi atacuri - Ucraina a lovit noaptea trecută o trecere de feribot în orașul Kerci din peninsula Crimeea, precum și o barcă în apropierea comunității Chernomorsk din Krai Krasnodar din Rusia, a declarat Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației Militare a regiunii Odesa, informează The Kyiv Independent. Nu se știe ce navă a fost lovită sau dacă a fost o țintă militară. Exploziile au răsunat în mai multe orașe din Crimeea ocupată, potrivit locuitorilor citați de un canal de Telegram din peninsula anexată ilegal de Rusia.
  • Ucraina publică primele imagini cu incursiunea - Armata ucraineană a publicat vineri pentru prima dată imagini cu primele ore ale incursiunii transfrontaliere în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august. Videoclipul pare să arate soldați, tancuri și vehicule blindate ucrainene care intră în Kursk, distrug sau capturează forțele ruse și îndepărtează un drapel rusesc în timp ce afișează bannerul trupelor aeriene ucrainene.
  • Undă verde de la Londra pentru folosirea armelor - Armele britanice pot fi folosite de forțele ucrainene în operațiuni pe teritoriul rusesc, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, dar restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow rămân în vigoare. Declarația vine după ce au apărut imagini și a fost confirmat pe surse că tancuri britanice Challenger 2 au fost folosite în incursiunea asupra Rusiei. Detalii AICI.
  • Undă verde și din partea Canadei - Ucraina poate să folosească tancuri, vehicule blindate și alte echipamente furnizate de Canada pe teritoriul Rusiei, a anunțat și Departamentul de Apărare Națională al țării. Canada a oferit Ucrainei opt tancuri Leopard 2A4, câteva zeci de vehicule blindate de sprijin de luptă și sute de vehicule blindate de patrulare, precum și câteva obuziere M-777. „Ucrainenii știu cel mai bine să-și apere patria și ne angajăm să îi susținem. Canada nu impune restricții privind utilizarea echipamentelor militare pe care le donează Ucrainei”, a declarat Andrée-Anne Poulin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare Națională.
  • Rusia a mutat mii de trupe în Kursk - Rusia pare să fi desfășurat câteva mii de soldați din teritoriile ucrainene ocupate în Kursk, ca răspuns la ofensiva ucraineană, scrie CNN care citează doi oficiali militari americani. Potrivit acestora, Rusia a mutat mai multe brigăzi, cu cel puțin 1.000 de militari fiecare, la Kursk.
  • Avans de 1-3 kilometri - Armata ucraineană a susţinut vineri că a continuat să înainteze în unele zone ale provinciei ruse de graniţă Kursk, relatează agenţiile Reuters şi EFE. „Trupele grupului de atac continuă lupta şi au avansat în anumite sectoare între 1 şi 3 kilometri", a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. El a mai vorbit despre lupte în zona localităţii ruse Malaia Loknia, situată la circa 11,5 kilometri de graniţă.
  • Poduri strategice distruse de Ucraina - Un purtător de cuvânt militar rus a declarat vineri că armata ucraineană a distrus de la distanţă un pod peste râul Seim, împiedicând astfel parţial evacuarea populaţiei din districtul Gluşovski, situat în partea de vest a provinciei Kursk. Analiştii militari ruşi estimează că distrugerea acelui pod, efectuată aparent cu rachete americane HIMARS, face parte din pregătirea unei ofensive ucrainene terestre în districtul Gluşovski, unde autorităţile ruse au anunţat joi evacuarea obligatorie a populaţiei. Între timp a fost lovit încă un pod în aceeaşi zonă, potrivit canalului Baza de pe Telegram.
  • Ucraina, ajutoare pentru ruși - Ucraina a înființat unități de depozitare pentru a păstra și trimite ajutoare civililor ruși din partea ocupată de Kiev a regiunii Kursk din vestul Rusiei, scrie Sky News. Unitățile au fost înființate în partea de nord a regiunii Sumy din Ucraina, care se află la granița cu Rusia. Ucraina a anunțat că a preluat controlul asupra a 82 de așezări din Kursk după ce și-a lansat atacul transfrontalier pe 6 august. „Cetățenii abandonați de Rusia sunt în mare parte persoane în vârstă, persoane cu handicap și familii cu copii”, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko pe Telegram. „Ei au nevoie de hrană, apă și medicamente”, a adăugat el.Situația pe frontul din Ucraina
  • Rușii atacă Nikopol - Forțele ruse au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O companie, mai multe case și o mașină de pompieri au fost avariate.
  • Atac soldat cu un mort în Sumi - Forțele ruse au atacat și 11 localității din regiunea Sumi. O persoană a fost ucisă iar alte trei rănite, a anunțat Administrația Militară a regiunii. În total, au fost înregistrate 147 de explozii în 56 de atacuri separate asupra regiunii. Situația de securitate din regiunea Sumi a devenit mai tensionată odată cu începerea incursiunii transfrontaliere a Ucrainei în Kursk. Sumi se învecinează cu regiunile Ruse Bryansk, Kursk și Belgorod.
  • Trei morți în Donețk - Atacurile ruse au provocat moartea a trei civili şi rănirea altor cinci în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat un oficial local, în timp ce forţele Moscovei avansează spre oraşul Pokrovsk, un important centru logistic.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Serviciu militar obligatoriu în Croația - Croaţia, ţară membră NATO din 2009, va introduce un serviciu militar obligatoriu cu o durată de două luni pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând din ianuarie 2025, relatează vineri presa croată, potrivit agenţiei EFE. Stagiul militar obligatoriu va include o instrucţie de bază pentru trupele de infanterie, dar tinerii vor avea posibilitatea de a solicita o scutire de la acest stagiu pentru obiecţii de conştiinţă, însă în acest caz vor trebui să urmeze un stagiu de serviciu civil alternativ, cu o durată mai mare. Guvernul croat estimează că între 4.000 şi 4.500 de tineri vor fi instruiţi în fiecare an. Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO.
  • Putin, în Azerbaidjan - Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Azerbaidjan pe 18 şi 19 august, pentru a dezvolta relaţiile bilaterale şi a discuta "probleme regionale şi internaţionale", a anunţat vineri Kremlinul, potrivit AFP. "Dezvoltarea relaţiilor ruso-azere (...), precum şi chestiuni internaţionale şi regionale actuale vor fi abordate în această vizită", a menţionat Kremlinul într-un comunicat. Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇