Marea Britanie a confirmat că a permis Ucrainei să folosească anumite arme pe care i le-a dat pe teritoriul Rusiei, iar SUA iau în calcul trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune în Ucraina.
Undă verde de la Londra
Armele britanice pot fi folosite de forțele ucrainene în operațiuni pe teritoriul rusesc, a declarat joi Ministerul Apărării din Marea Britanie, dar restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow rămân în vigoare, relatează Reuters.
Declarația vine după ce au apărut imagini și a fost confirmat pe surse că tancuri britanice Challenger 2 au fost folosite în incursiunea asupra Rusiei.
În ultimele două săptămâni, Ucraina a desfășurat cel mai mare atac străin asupra teritoriului suveran rusesc de la Al Doilea Război Mondial, despre care un oficial ucrainean a declarat că este conceput pentru a crea o zonă tampon pentru a proteja populația sa împotriva atacurilor.
Fostul ministru de externe britanic David Cameron declarase în luna mai că Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei, dar guvernul nu comentase până acum utilizarea de către Ucraina a armelor donate de forțele terestre pe teritoriul rus.
Într-una dintre cele mai explicite declarații de până acum privind utilizarea armelor livrate, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat că Ucraina are un "drept clar de autoapărare împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei" și că "asta nu exclude operațiunile pe teritoriul Rusiei".
"Clarificăm în timpul procesului de donare că echipamentul trebuie utilizat în conformitate cu dreptul internațional," a declarat purtătorul de cuvânt.
Această politică înseamnă că tancurile britanice, rachetele antitanc și alte echipamente militare furnizate Ucrainei pot fi utilizate pe teritoriul Rusiei ca parte a apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse.
Restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, care pot fi folosite doar în interiorul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei, rămân în vigoare.
Folosind roiuri de drone, artilerie grea și tancuri, Ucraina afirmă că a capturat peste 1.000 de kilometri pătrați (390 mile pătrate) de teritoriu rusesc din 6 august, într-o mișcare pe care liderul rus Vladimir Putin a numit-o „o mare provocare".
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut din nou săptămâna aceasta aliaților occidentali să permită lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.
Politico: SUA, pe cale să dea undă verde
O veste bună pentru Ucraina și Zelenski este că Administrația Biden este „deschisă” să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei, scrie POLITICO. O mișcare care ar oferi avioanelor F-16 ale Kievului o putere de luptă mai mare.
Disponibilitatea Casei Albe de a oferi Ucrainei racheta Joint Air-to-Surface Standoff Missile vine în contextul în care ofensiva terestră surprinzător de reușită a Kievului, adânc în interiorul Rusiei, intră în a doua săptămână, jenându-l pe Vladimir Putin și forțându-l să redirecționeze trupele de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Nu s-a luat încă o decizie finală cu privire la trimiterea rachetelor, dar administrația lucrează în prezent la detaliile complicate ale înțelegerii, potrivit unui oficial al administrației Biden. Aceste aspecte includ evaluări ale transferului de tehnologii sensibile și asigurarea faptului că avioanele Ucrainei pot lansa racheta de 2.400 de lire care poartă un focos de 1.000 de lire.
Departamentul Apărării a refuzat să comenteze dacă a aprobat transferul.
Posibila mișcare vine în ultimele luni ale mandatului președintelui Joe Biden, după care nivelul de sprijin al SUA pentru Ucraina devine mai puțin clar, dacă fostul președinte Donald Trump revine la Casa Albă.
Rachetele lansate din aer ar oferi forțelor aeriene ucrainene o capacitate pe care doar câteva alte națiuni o au: lansarea unei rachete de croazieră de la peste 200 de mile distanță de un avion de luptă de generația a patra fabricat în SUA.
Ucraina deține deja atât rachete lansate din aer, cât și de la sol, furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța, care pot ajunge la aproape 200 de mile de punctul de lansare, dar restricțiile privind utilizarea acestora pe teritoriul Rusiei rămân deocamdată în vigoare.