Ziua 892 Ucraina a scufundat un submarin al rușilor: „Peștii din Marea Neagră se vor bucura de noua lor casă”. Trupele ruse avansează spre un oraș-cheie

<span style="color:#990000;">Ziua 892</span> Ucraina a scufundat un submarin al rușilor: „Peștii din Marea Neagră se vor bucura de noua lor casă”. Trupele ruse avansează spre un oraș-cheie

Ziua 892 a războiului din Ucraina a început cu atacuri cu drone asupra regiunilor rusești Rostov, Kursk și Belgorod. Ucraina susține că a lovit aerodromul militar rusesc Morozovsk din Rostov și rezervoarele de combustibil de la uzina Atlas, provocând pagube.

De asemenea, forțele armate ucrainene au anunțat că au scufundat submarinul rusesc Rostov pe Don în portul Sevastopol de la Marea Neagră, în Crimeea ocupată de Rusia. Atacul ucrainenilor a avariat semnificativ și patru lansatoare ale unui sistem de apărare antiaeriană S-400 Triumf.

De cealaltă parte, trupele ruse avansează spre orașul-cheie Pokrovsk, din regiunea Donețk.

ADVERTISING

Iar un sondaj de opinie arată că cei mai mulți ucraineni susțin că își doresc începerea negocierilor de pace cu rușii.

Iată cele mai importante informații din ziua 892 de război din Ucraina

  • Atacuri cu drone asupra unor regiuni rusești - Ucraina susține că a lovit aerodromul militar rusesc Morozovsk din Rostov și rezervoarele de combustibil de la uzina Atlas într-un atac nocturn cu drone, provocând pagube. Atacurile Kievului au vizat, de asemenea, depozite de petrol și instalații de stocare a combustibilului și lubrifianților din regiunile Belgorod, Kursk și Rostov, provocând incendii la două rezervoare de petrol.
  • Ucraina a scufundat un submarin rusesc - Armata ucraineană a scufundat un submarin rusesc şi a deteriorat un sistem antiaerian S-400, informează Reuters. Este vorba de submarinul Rostov pe Don, care a fost lovit şi scufundat în portul Sevastopol de la Marea Neagră, în Crimeea ocupată de Rusia. „Un submarin rusesc s-a dus la fundul Mării Negre. Forțele ucrainene au reușit să atace cu succes submarinul de atac B-237 Rostov pe Don în portul Sevastopol. Ca urmare a atacului, submarinul s-a scufundat. Peștii din Marea Neagră se vor bucura de noua lor casă”, se arată într-o postare pe X a Ministerului ucrainean al Apărării. De asemenea, atacul a avariat semnificativ patru lansatoare ale unui sistem de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost atacată de rachete și drone vineri dimineață, anunțaseră autoritățile ruse din regiunea anexată.
  • Trupele ruse avansează spre un oraș-cheie - Forțele ruse avansează treptat spre orașul strategic Pokrovsk din regiunea Donețk din estul Ucrainei, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsa de soldați, deoarece întârzierile în acordarea ajutorului militar din partea Occidentului împiedică echiparea noilor brigăzi. Ministerul rus al Apărării a susținut că, în ultimele zile, a preluat controlul asupra Prohres și Evhenivka - două sate situate la est de Pokrovsk - eforturile concentrându-se acum pe realizarea unei incursiuni mai aproape de oraș.
  • Populația vrea negocieri de pace - Majoritatea ucrainenilor (57%) cred că ţara lor ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia Kremlinului în Ucraina, conform rezultatelor unui sondaj realizat în luna mai de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi finanţată prin cooperarea SUA şi a Suediei, relatează EFE. De cealaltă parte, 38% se pronunţă împotriva începerii discuţiilor cu inamicul. În acelaşi timp, 66% dintre cei intervievaţi au declarat că Ucraina trebuie să-şi recupereze toate teritoriile, inclusiv Crimeea, peninsulă în Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile estice Doneţk şi Lugansk, anexate de Moscova în septembrie 2022 împreună cu regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei. Mai mult, 74%, respectiv 76% resping renunţarea de către Ucraina la aspiraţiile sale de a adera la NATO şi la Uniunea Europeană în cadrul unui ipotetic acord de pace cu Rusia.
  • Anunțul lui Zelenski: Preşedintele ucrainean a declarat că Rusia a folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a-i ataca ţara în ultima săptămână, informează Reuters. "Aviaţia de luptă rusă trebuie distrusă oriunde s-ar afla, prin toate mijloacele eficiente. De asemenea, este destul de corect să loveşti aerodromurile ruseşti. Şi avem nevoie de această soluţie comună cu partenerii noştri - o soluţie de securitate", a spus Zelenski într-o postare pe reţelele sociale.
  • Podul Kerch, vizat de Ucraina - Ucraina lucrează la o „soluție complexă” care ar putea distruge podul Kerch din Crimeea în următoarele luni, a declarat șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, potrivit Kyiv Independent. Podul, care leagă continentul rus de peninsulă, este o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă în Ucraina.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇