Ziua 817 Rusia își mută bombardierele în zona arctică. Bază militară, lovită cu racheta. Kievul trece la restricții de curent. Zelenski e supărat pe Occident: Un mare pas înainte, doi înapoi

<span style="color:#990000;">Ziua 817</span> Rusia își mută bombardierele în zona arctică. Bază militară, lovită cu racheta. Kievul trece la restricții de curent. Zelenski e supărat pe Occident: Un mare pas înainte, doi înapoi

În ziua 817 de război aflăm că Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice, inclusiv 12 aeronave Tu-95MS și 13 Tu-22M3, la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, arată imagini satelitare.

Acest lucru indică pregătirea unui nou val de atacuri asupra Ucrainei, Rusia căutând, totodată, să-și protejeze avioanele de potențiale atacuri ale Kievului.

Pe front, toate cele 29 de drone kamikaze lansate noaptea trecută asupra Ucrainei au fost distruse. Un atac ucrainean cu rachetă a vizat o bază militară din Yuvileine, din zona ocupată de ruşi a Lugansk-ului.

Atacurile rusești au ucis cel puțin 12 civili și au rănit 55, în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale. Majoritatea victimelor civile au fost raportate în regiunea Harkov. Cel mai violent atac a fost cu o rachetă Iskander-M, la periferia Harkovului, care a ucis șase persoane, inclusiv o femeie însărcinată, și a rănit 28, dintre care doi medici.

Ucraina controlează în continuare aproximativ 60% din Vovcensk, un oraș aproape pustiu din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești.

Ucraina va recurge astăzi la întreruperi ale furnizării energiei electrice pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, din cauza avariilor suferite de infrastructura energetică, grav afectată de bombardamentele Rusiei. Restricțiile s-ar putea aplica până în luna august.

ADVERTISING

Premierul Estoniei susţine că există deja aliaţi NATO care antrenează trupele Ucrainei direct pe teren. Kaja Kallas spune că temerile statelor NATO cum că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldații ar putea să le atragă în război cu Rusia „nu sunt întemeiate”. Prim-ministrul eston nu a numit nicio țară și nu a oferit detalii suplimentare. Dacă Rusia ar ataca personalul de instruire, nu ar declanșa automat articolul 5 al NATO privind apărarea colectivă, potrivit premierului eston.

Evoluția pe front

  • Nicio dronă nu trece - Apărarea aeriană a doborât toate cele 29 de drone kamikaze lansate de Rusia în timpul nopții din Primorsko-Akhtarsk și regiunea Kursk, au anunțat luni dimineața Forțele Aeriene ale Ucrainei. Dronele au fost distruse în regiunile Odesa, Nikolaiev, Poltava și Liov, relatează Kyiv Independent. Rusia a lansat și o rachetă balistică Iskander-M asupra regiunii Harkov, însă Kievul nu a anunțat dacă și aceasta a fost doborâtă.
  • Un atac cu rachetă a vizat o bază militară rusă din Yuvileine, o suburbie ocupată de ruşi a Lugansk-ului, a declarat guvernatorul regiunii Artem Lysohor. Presa de stat rusă a relatat despre atacul ucrainean, susținând că a vizat zone rezidențiale. Potrivit guvernatorului, locuitorii din Lugansk au spus că forțele ruse au înființat o bază militară acolo, aproape de clădirile civile. Până în 2014, Academia de Afaceri Interne a funcționat în zona vizată, a adăugat el.
  • Bilanţul negru din ultimele 24 de ore - Atacurile rusești au ucis cel puțin 12 civili și au rănit 55, în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale. Majoritatea victimelor civile au fost raportate în regiunea Harkov. Cel mai violent atac a fost cu o rachetă Iskander-M, la periferia de nord a Harkovului, care a ucis șase persoane, inclusiv o femeie însărcinată, și a rănit 28, inclusiv doi medici.
  • 60% sub control - Ucraina controlează în continuare aproximativ 60% din Vovcensk, un oraș aproape pustiu din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești necruțătoare, a declarat adjunctul guvernatorului Roman Semenuka. „Inamicul continuă să încerce, în special în interiorul Vovcensk, să împingă forțele armate ucrainene din oraș”, a spus oficialul ucrainean. Orașul este descris de oficialii ucraineni ca fiind aproape distrus, în timp ce Rusia continuă să atace Vovcensk și alte așezări învecinate, provocând victime civile. Forțele ruse au capturat, de asemenea, zeci de civili în oraș și îi folosesc drept scuturi umane, a mai spus poliția locală.
  • Rusia a mai luat un sat - Rusia a anunţat luni ocuparea satului Bilogorvka, unul dintre ultimele rămase necucerite în regiunea ucraineană Lugansk. "În urma unor operaţiuni de luptă, unităţile grupării de trupe Sud au eliberat total localitatea Belogorivka în Republica populară Lugansk şi au ocupat poziţii mai favorabile", a anunţat Ministerul Apărării rus. Satul e situat în regiunea Lugansk, care se află aproape în totalitate sub controlul Rusiei.
  • Nemulțumirea lui Zelenski - Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev. El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept "un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi".

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la rafinărie - Cel puțin o unitate a unei rafinării din orașul rus Slaviansk-on-Kuban a fost avariată într-un atac cu dronă care a avut loc în weekend, transmite agenția rusă de știri RIA Novosti. Rafinăria, situată în regiunea Krasnodar din Rusia, a fost atacată cu drone peste noapte, în perioada 18-19 mai, a informat Ukrainska Pravda, citând o sursă nedezvăluită din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Pagubele sunt în curs de stabilire. Rafinăria și-a suspendat operațiunile în urma atacului.
  • Bombardierele, gata de atac -Imagini din satelit realizate pe 15 mai arată că Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice, inclusiv 12 aeronave Tu-95MS și 13 Tu-22M3, la baza aeriană Olenia, din regiunea arctică Murmansk, relatează Defense Express. Potrivit acestei publicații, baza din Olenia este intens folosită în atacurile cu rachete asupra Ucrainei, iar Rusia a concentrat în acest punct aproape o treime din bombardierele gata de luptă, ceea ce indică nu doar că se pregătește un nou val de lovituri asupra infrastructurii vitale a Ucrainei, ci și încercarea de a proteja cea mai importată flotilă aeriană de potențiale atacuri. În baza aeriană au fost observate și avioane militare de transport An-12, posibil implicate în transportarea rachetelor de croazieră pentru bombardiere.
  • Închisoare pentru trădare - O instanţă din Rusia l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe un bărbat din oraşul siberian Novosibirsk care intenţiona să incendieze mai multe birouri militare din localitate. Tribunalul a considerat că inculpatul este vinovat de trădare, terorism şi alte infracţiuni şi a reţinut că acesta primise de la o persoană din Ucraina instrucţiuni pentru montarea unor bombe incendiare cu benzină şi ordinul de a filma incendiile în vederea difuzării imaginilor în mediile sociale. Conform sursei citate, el angajase un alt bărbat pentru a pune în practică incendierea, însă acesta l-a denunţat autorităţilor.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Întreruperi de curent - Ucraina va recurge luni, de la ora locală 18:00, până la miezul nopții, la întreruperi ale furnizării energiei electrice pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile. Restricțiile ar putea dura până în august, a spus Iuri Boiko, consilier al premierului Denîs Șmîhal. Măsura nu va afecta, însă, facilitățile infrastructurii vitale, a anunțat operatorul energetic de stat Ukrenergo. Loviturile recente ale Rusiei au afectat sistemul energetic ucrainean, mai multe uzine electrice fiind avariate.
  • NATO antrenează deja soldați în Ucraina- Temerile aliaților NATO că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldații locali ar putea să-i atragă în război cu Rusia „nu sunt întemeiate”, susţine premierul eston Kaja Kallas, într-un interviu pentru Financial Times. Unele state NATO discută despre posibilitatea de a trimite instructori militari sau contractori în Ucraina, pentru a antrena trupele și a ajuta la repararea echipamentelor, a informat săptămâna trecută New York Times. „Există țări care antrenează deja soldați pe teren”, a declarat Kallas, adăugând că au făcut acest lucru pe propriul risc. Prim-ministrul eston nu a numit nicio țară și nu a oferit detalii suplimentare. Dacă Rusia ar ataca personalul de instruire, nu ar declanșa automat articolul 5 al NATO privind apărarea colectivă, potrivit premierului eston.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇