Ziua 787 Bombardament în Harkov, soldat cu victime. Val de atacuri ucrainene asupra unor regiuni rusești. Noi ajutoare din Olanda

<span style="color:#990000;">Ziua 787</span> Bombardament în Harkov, soldat cu victime. Val de atacuri ucrainene asupra unor regiuni rusești. Noi ajutoare din Olanda

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat, sâmbătă dimineața, guvernatorul local.

De asemenea, alte atacuri similare au fost raportate în ultimele ore și în alte zone rusești, care s-au soldat cu pagube materiale.

De cealaltă parte, Rusia a tras în timpul nopţii cel puţin şapte rachete asupra Ucrainei, dintre care două au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit forţelor armate ale Kievului. Ulterior, forţele ruse au bombardat două clădiri rezidenţiale din regiunea Harkov. O persoană a murit și alta a fost rănită.

Totodată, Guvernul olandez a anunțat o nouă serie de ajutoare pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de euro, după ce statele membre NATO au ajuns, vineri, la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot.

ADVERTISING

Iar președintele Volodomir Zelenski a făcut apel la partenerii strategici ai țării sale să treacă la fapte și să ofere un sprijin concret în acest an. Asta în contextul în care Congresul SUA urmează să ia o decizie în acest weekend pentru deblocarea unor fonduri în acest scop.

Evoluția pe front

  • Tir de rachete pe timpul nopții: Rusia a tras în timpul nopţii cel puţin şapte rachete asupra Ucrainei, dintre care două au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit forţelor armate de la Kiev.
  • Bombardament în Harkov, soldat cu victime: Forţele ruse au bombardat, sâmbătă, două clădiri rezidenţiale din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei. O persoană a murit și alta a fost rănită, au anunţat autorităţile locale. Atacul a avut loc la Vovceansk, oraş situat la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Rusia şi care a fost vizat frecvent în timpul războiului. "Trupele ruse au lovit o clădire cu nouă etaje şi o casă privată. Un civil în vârstă de 50 de ani a murit pe loc în urma impactului asupra casei", a declarat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov. O femeie de 60 de ani a fost de asemenea rănită în atac, a adăugat guvernatorul, arătând o fotografie cu un morman de moloz lângă partea prăbuşită a unei clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje.
  • Atac la Odesa: Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, o personă fiind rănită, a anunțat guvernatorul regiunii. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennyi (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.
  • Pierderi rusești: Armata ucraineană a publicat pe rețeaua socială X estimarea pierderilor rusești de ieri: 750 soldați, 8 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 20 tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 46 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Val de atacuri ucrainene asupra unor regiuni rusești

  • Atac cu drone în Belgorod, soldat cu doi morți: "Satul Poroz, din cartierul urban Graivoron, a fost atacat de forţele armate ucrainene cu drone. În urma proiectării a două dispozitive explozive, o clădire de locuinţe a luat foc (...) doi civili au murit", a spus Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii rusești Belgorod, pe Telegram. O clădire rezidenţială şi un hambar au fost "arse complet", iar o altă clădire rezidenţială a fost grav avariată, a adăugat Gladkov, subliniind că la faţa locului se aflau serviciile de urgenţă. Anterior, guvernatorul a raportat un alt atac cu dronă lansat de Kiev în satul Istobnoe, care nu a făcut victime.
  • Val de atacuri cu drone ucrainene: Și alte regiuni rusești au fost vizate de atacuri cu drone ucrainene. Kursk, Kaluga şi Briansk, toate situate în vestul Rusiei, au avut parte de bombardamente asupra unor instalații de infrastructură energetică, potrivit mesajelor guvernatorilor acestora publicate pe Telegram în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.
  • Depozit de combustibil incendiat: Și guvernatorul regiunii Smolensk, tot din vestul Rusiei, a susținut că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins.
  • Jurnalist rus ucis: Corespondentul de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rus Izvestia, a fost ucis, vineri, într-un atac cu dronă ucraineană, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie la o unitate rusă din regiunea Zaporijjea, a anunțat conducerea ziarului.
ADVERTISING

Alte informații importante

  • Ajutor pentru Ucraina din partea Olandei: ”Vom oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de peste 200 de milioane de euro pentru apărare aeriană și muniție de artilerie”, a transmis ministerul Apărării olandez pe X.
  • În cazul unui vot pozitiv în Congres, SUA vor trece imediat la fapte: Statele Unite ar trimite ”imediat” transporturi de arme în Ucraina dacă fondurile solicitate pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși vor fi aprobate în Congres, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre (citește mai multe detalii AICI despre votul care ar putea avea loc în acest weekend).
  • Apelul lui Zelenski: Președintele Ucrainei a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. Zelenski a argumentat că doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă.
  • Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace, a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru presa rusă.
  • UE pregătește a 14-a serie de sancțiuni împotriva Rusiei: Noul pachet de măsuri ar viza indivizi şi organizaţii care susţin eforturile de ocolire a sancţiunilor existente, arată o sursă citată de dpa. Potrivit acesteia, ar urma să fie luate în considerare petrolierele din ”flota din umbră” care transportă ţiţei rusesc în ciuda sancţiunilor care interzic astfel de operaţiuni. Activele din UE ale unor persoane fizice şi ale unor organizaţii vor fi blocate, afirmă mai mulţi diplomaţi. Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare propuneri în acest sens.
  • Centru de dezvoltare a dronelor - Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru ştiinţific şi de producţie pentru drone şi "complexuri robotice", a declarat sâmbătă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a făcut acest anunţ în timp ce inspecta un poligon de testare a armelor de foc şi a dronelor în districtul militar Moscova, a precizat Ministerul Apărării. Conflictul din Ucraina a fost caracterizat de utlizarea de drone la o scară fără precedent, cu mii de vehicule aeriene fără pilot folosite pentru a urmări forţele inamice, pentru a ghida artileria şi pentru a bombarda ţinte.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇