Ziua 786 Vești bune de la NATO pentru Ucraina. Primul bombardier strategic rusesc doborât. Lavrov: Orice armistițiu e exclus (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 786</span> Vești bune de la NATO pentru Ucraina. Primul bombardier strategic rusesc doborât. Lavrov: Orice armistițiu e exclus (Video)

Cel puţin opt persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte 18 au fost rănite în urma atacurilor Rusiei, în regiunea Dnipropetrovsk, din sudul Ucrainei. Rusia a lansat 36 de rachete şi drone în Ucraina în noaptea de joi spre vineri, a anunțat armata ucraineană.

De cealaltă parte, apărarea aeriană ucraineană a doborât vineri un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pentru prima oară de la începutul invaziei lansate de Moscova. Avionul s-a prăbușit în regiunea rusă Stavropol, la o distanţă de aproximativ 300 km de frontiera ucraineană. Rusia a invocat o defecțiune tehnică.

Iar guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că 25 de proiectile au fost doborâte în timp ce se îndreptau către oraşul situat în apropiere de frontiera ucraineană.

Ucraina a primit și vești bune astăzi. Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot. De asemenea, mai mulți aliați au anunțat ajutoare individuale suplimentare.

De asemenea, există speranțe că pachetul de asistență american, de aproape 61 de miliarde de dolari, blocat de mai multe săptămâni în Congres din cauza reticenţelor aleşilor republicani favorabili fostului preşedinte Donald Trump, ar putea fi în final adoptat sâmbătă.

În timpul ăsta, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus într-un interviu pentru trei media autohtone, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace. „Nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor", dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov.

ADVERTISING

Evoluția pe front

  • Atac sângeros în Dnipropetrovsk - Cel puţin opt persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte 18 au fost rănite în atacuri ruse, în noaptea de joi spre vineri, în regiunea Dnipropetrovsk, din sudul Ucrainei, a anunțat pe Telegram ministrul ucrainean de Interne Igor Klîmenko. În oraşul Dnipro, capitala regiunii, două persoane au fost ucise, iar alte 16 au fost rănite. ”Un imobil de cinci etaje este în flăcări la Dnipro. El este parţial distrus. Ar putea să fie oameni sub dărâmături”, a anunțat pe Telegrm gubvernatorul regiunii, Serhii Lîsak. ”Operaţiuni de salvare sunt în curs în Dnipro după atacul rus. Mai multe etaje ale unui imobil rezidenţiale obişnuit au fost distruse, iar gara feroviară a fost avariată”, a anunţat pe Telegram Volodimir Zelenski.
  • Lovituri în Sînelnîkivski și Krivoi Rog - În districtul Sînelnîkivski, la sud-est de Dnipro, o femeie a fost ucisă, iar alte două persoane, inclusiv o adolescentă în vârstă de 14 ani, au fost rănite, anunţă pe Telegram Mîkola Lukaşuk, fără să ofere detalii. La Krivoi Rog, la vest de Dnipro, trei persoane - doi bărbaţi şi o femeie - au fost rănite într-un atac vizând o infrastructură din oraş, a anunţat pe Telegram şeful Administraţiei Militare locale, Oleksandr Vilkul. Rusia a lansat 36 de rachete şi drone asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, anunţă armata ucraineană.

Primul bombardier strategic doborât de Ucraina

  • Avionul era la 300 km de Ucraina - Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că a doborât vineri un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pentru prima oară de la începutul invaziei lansate de Moscova. "Pentru prima oară, unităţi de rachete antiaeriene ale Forţelor aeriene, în cooperare cu Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării (GUR), au doborât un bombardier strategic cu rază lungă de acţiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră Kh-22, ce sunt utilizate de teroriştii ruşi pentru a ataca oraşele paşnice ucrainene", a anunțat comandantul Forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, într-un comunicat postat pe Telegram. Este primul bombardier strategic rusesc pe care Ucraina a reuşit să-l doboare în timp ce se afla în zbor, la o distanţă de aproximativ 300 km de frontiera ucraineană cu ajutorul "aceloraşi mijloace ca şi cele folosite pentru doborârea avionului rusesc A-50 de detectare şi control radar cu rază lungă de acţiune", conform sursei ucrainene citate. Potrivit acesteia, bombardierul a reuşit să zboare până în regiunea Stavropol, unde s-a prăbuşit. După doborârea bombardierului inamic, un altul care zbura în spatele acestuia s-a întors din drum, a relatat postul de televiziune ucrainean Kanal 24, citând surse din cadrul GUR.
  • Versiunea Rusiei - Ministerul rus al Apărării a anunţat anterior că un bombardier strategic Tu-22M3 al Forţelor Aerospaţiale ruse s-a prăbuşit vineri în regiunea Stavropol (în sudul Rusiei) în timp ce se întorcea la bază după o misiune de luptă. Ministerul a anunţat că avionul nu transporta rachete şi că a căzut într-o zonă nepopulată, fără a provoca distrugeri. "Potrivit datelor preliminare, cauza incidentului a fost o defecţiune tehnică. Piloţii s-au catapultat. Trei membri ai echipajului au fost evacuaţi de echipele de salvare. Căutarea unuia dintre piloţi este în curs de desfăşurare", se arată în comunicatul ministerului, citat de agenţia oficială de presă TASS, în care se precizează că echipajul era format din patru piloţi. Ministerul Apărării rus nu a confirmat tiruri ucrainene asupra unuia dintre avioanele sale
  • Bilanțul loviturii - Guvernatorul regiunii ruse Stavropol (sud), Vladimir Vladimirov, a precizat că unul dintre cei patru membri ai echipajului Tu-22M3 a decedat. Alţi doi membri ai echipajului avionului prăbuşit în urma unui incident "tehnic" au fost găsiţi în viaţă, iar serviciile de salvare îl caută în continuare pe al patrulea. "Un avion a căzut pe un câmp în districtul Krasnogvardeiski", a indicat Vladimir Vladimirov pe Telegram. "Potrivit datelor preliminare, accidentul a avut la origine o defecţiune tehnică", a spus el, fără a oferi alte detalii. Districtul Krasnogvardeiski unde a căzut avionul rus este situat la circa 300 km de frontiera ucraineană.
  • Ce este Tu-22M3 - Tu-22M3 (Backfire, conform clasificării NATO) este un bombardier supersonic cu aripi cu geometrie variabilă, capabil să transporte arme nucleare, notează EFE. Astfel de bombardiere au fost folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina cu rachete din propriul spaţiu aerian, departe de raza de acţiune a apărării antiaeriene ucrainene.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac în Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că 25 de proiectile au fost doborâte în timp ce se îndreptau către oraşul situat în apropiere de frontiera ucraineană. Niciun rănit nu a fost semnalat, a anunțat oficialul pe Telegram, însă multe clădiri au fost avariate, au avut loc incendii şi au fost sparte geamuri.
  • Moscova se teme de spionaj - Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaţilor din cadrul ministerelor să nu părăsească deloc Rusia, nici măcar pentru a vizita aşa-numitele ţări "prietene", care nu au impus sancţiuni împotriva Moscovei. "Nu poţi merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus pentru sărbătorile din luna mai. Poţi merge doar dacă ai permisiune", a declarat o sursă. Teama că oficialii ruşi ar putea fi prinşi în capcană şi forţaţi să divulge secrete care afectează securitatea naţională este principalul motiv care a determinat înăsprirea regulilor. O altă îngrijorare este că oficialii vor fi pur şi simplu reţinuţi şi apoi extrădaţi în Occident - sau li se va oferi un acord pentru a-şi divulga secretele. O altă persoană a spus că regulile variază în funcţie de autorizaţia de securitate, accesul la informaţii mai secrete reducând opţiunile de călătorie disponibile.

Alte informații relevante

  • Vești bune pentru Ucraina - Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg, decretarul general al NATO, la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, informează Reuters și AFP. Detalii AICI.
  • Negocieri fără armistițiu - Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov, informează EFE. „Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor", dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik. "Pledăm pentru convocarea unei conferinţe care să fie acceptabilă pentru Rusia şi Ucraina", dar orice viitoare negocieri cu Kievul trebuie să ţină cont de situaţia de pe teren, a indicat ministrul rus, făcând aluzie la anexarea pe hârtie a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, ocupate parţial de trupele ruse, şi la Crimeea, de asemenea anexată şi complet ocupată de Rusia în 2014.
  • Rusia poate ataca NATO în 5-8 ani - Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, după ce îşi va reconstrui forţele afectate de impactul războiului din Ucraina, a declarat cel mai înalt oficial militar german. "Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia îşi va fi reconstituit propriile forţe într-o măsură în care un atac împotriva teritoriului NATO ar putea fi posibil", a declarat generalul-locotenent Carsten Breuer în timpul unei vizite în Polonia. "Nu spun că va avea loc, dar că ar putea fi posibil. Vedem că Rusia produce mult material de luptă şi nu pune tot acest material pe linia frontului în Ucraina… aşa că în 2029 trebuie să fim pregătiţi", a declarat Breuer, şeful apărării germane. "Ceea ce vedem este o ameninţare în cinci până la opt ani", a precizat el.
  • Trump atacă Europa - Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia. "Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!", a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial. Fără a se opune direct, fostul preşedinte a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să "înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi"." De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?", a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa de socializare, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule: "Mişcă-te, Europa!". Potrivit institutului german de cercetare Kiel, totalul ajutorului european pentru Ucraina depăşeşte ajutorul american în sumele angajate.
  • Ucraina îl decorează pe Alain Delon - Ucraina a decis să-l decoreze cu Ordinul Meritului pe actorul francez Alain Delon, pebtru a-i mulţumi pentru susţinerea împotriva Rusiei, a anunţat ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, la postul TV5 Monde. ”Din prima zi a războiului, (Alain) Delon s-a exprimat mult în susţinearea Ucrainei. Pentru noi este un simbol, este important”, a anunţat joi Ambasada Ucrainei în Franţa. Alain Delon a participat în 2022 la o discuţie cu Volodimir Zelenski şi a citit texte ale poetului ucrainean Taras Şevcenko într-o emsiune televizată, aminteşte ambasada. Alain Delon, în vârstă de 88 de ani, un monstru sacru al cinematografului francez, este grav bolnav şi se află în centrul unui război fratricid între cei trei copii ai săi, care revendică fiecare faptul că vrea să-l protejeze. El a fost plasat de către justiţie sub curatelă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇