Ajutor pentru Ucraina: Acord în NATO pentu trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană. Speranțe din SUA

Ajutor pentru Ucraina: Acord în NATO pentu trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană. Speranțe din SUA

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, în care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters și AFP.

ADVERTISING

„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T, şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

„Nu voi da cifre precise, dar lucrăm cu aliaţii pentru a asigura că ei iau deciziile bune pentru a furniza noi baterii Patriot”, a subliniat fostul premier norvegian.

În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, miniştrii au căzut de acord și pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm, indispensabile artileriei ucrainene, rachete cu rază lungă de acţiune şi drone, a adăugat Jens Stoltenberg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un diplomat din NATO a precizat că în timpul reuniunii de vineri nu a fost făcut niciun angajament oficial.

Ce a spus Zelenski

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând „cât mai rapid posibil" livrările sale de arme şi muniţii, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniune.

„Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur", a mai spus președintele Ucrainei, a informat biroul său de presă.

„Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi", a spus Zelenski.

ADVERTISING

Ajutoare de la aliați, sâmbătă ar putea veni vestea bună din SUA

La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, Olanda a anunţat, prin vocea ministrului apărării Kajsa Ollongren, că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.

Un pachet de asistenţă american de aproape 61 de miliarde de dolari, blocat de mai multe săptămâni în Congres din cauza reticenţelor aleşilor republicani favorabili fostului preşedinte Donald Trump, ar putea fi în final adoptat sâmbătă.

„Sper că această lege va trece fără alte amânări'', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice referitor la acest subiect.

Republica Cehă a indicat că a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni pentru a furniza aproximativ 800.000 de obuze Kievului.

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Nevoia urgentă a Ucrainei

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o „nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară''.

De asemenea, joi, dinspre SUA a avenit unul dintre cele mai dure avertismente de până acum: directorul CIA, Bill Burns, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului.

"Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024. Fără asistenţă suplimentară, situaţia este mult mai gravă. Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârşitul anului 2024 sau cel puţin să-l pună pe Putin într-o poziţie în care ar putea dicta termenii unei înţelegeri politice", a spus şeful CIA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇