Ziua 760 Atacuri masive ale Rusiei. Polonia a activat forțele aeriene. Două nave rusești, lovite. Primii piloți ucraineni de F-16

<span style="color:#990000;">Ziua 760</span> Atacuri masive ale Rusiei. Polonia a activat forțele aeriene. Două nave rusești, lovite. Primii piloți ucraineni de F-16

Atacuri aeriene masive ale Rusiei au fost lansate la primele ore ale zilei de duminică, fiind vizate Kievul și Liovul (vestul Ucrainei). Ucraina a fost plasată sub alertă naţională, avertizând că sunt lansate rachete de croazieră din bombardiere strategice ruseşti. Nu există relatări privind victime sau pagube majore în urma atacurilor.

Polonia a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă. Centrul Operaţional de Comandă al Forţelor Armate Poloneze a informat că aeronave poloneze şi aliate au fost activate. De asemenea, armata poloneză a anunțat că o rachetă de croazieră lansată de Rusia împotriva unor ţinte din vestul Ucrainei a încălcat pentru circa 40 de secunde spaţiul aerian al Poloniei.

De asemenea, armata ucraineană a anunţat că a lovit două nave ruseşti în timpul unui atac asupra oraşului port Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

ADVERTISING

Iar primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa. O duzină de militari ucraineni urmează cursuri de pregătire a piloţilor de F-16 în Danemarca, Marea Britanie şi Statele Unite şi ar trebui să fie gata în această vară. Danemarca urmează să livreze primul avion de fabricaţie americană promis armatei ucrainene la sfârşitul primăverii.

Evoluții pe front

  • Atacuri ruse în zorii zilei - Forţele ruse au lansat atacuri aeriene în zorii zilei de duminică asupra Kievului şi a regiunii Liov din vestul Ucrainei, potrivit responsabililor locali, transmite AFP. „Explozii în capitală. Apărarea aeriană funcţionează. Nu părăsiţi adăposturile", a scris pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko. Guvernatorul regiunii Liov, Maksim Koziţki, a raportat atacuri cu rachete în raionul Strîi, la sud de oraşul Lvov. Andrei Sadovyi, primarul din Liov, a afirmat, pe Telegram, că oraşul în sine nu a fost lovit. Totuşi, circa 20 de rachete şi şapte drone de atac au fost lansate împotriva regiunii Liov, vizând ”infrastructura critică”. Nu există relatări privind victime sau pagube majore în urma atacurilor. Ucraina a fost plasată anterior sub alertă naţională, avertizând că sunt lansate rachete de croazieră din bombardiere strategice ruseşti.
  • O rachetă rusă a intrat în Polonia - O rachetă de croazieră lansată de Rusia împotriva unor ţinte din vestul Ucrainei a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Poloniei, a anunţat duminică armata poloneză, relatează AFP şi Reuters. Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde, fiind observată de radarele militare pe toată durata zborului. „Armata poloneză monitorizează constant situaţia de pe teritoriul ucrainean şi rămâne permanent în stare de alertă pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez", a precizat armata.
  • Polonia a activat forțele aeriene - Polonia a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă, relatează BBC. Centrul Operaţional de Comandă al Forţelor Armate Poloneze (RSZ) a arătat, într-o declaraţie: „Aeronave poloneze şi aliate au fost activate”. „Toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez au fost activate şi RSZ monitorizează continuu situaţia”, a adăugat sursa citată.
  • Polonia va cere explicații Rusiei - Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicaţii din partea Rusiei cu privire la încălcarea spaţiului aerian. Polonia cere Rusiei "să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor şi teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să rezolve problemele interne ale ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
  • Atac cu rachete respins de Rusia - Rusia a afirmat sâmbătă seara că a respins atacul a zece rachete ucrainene care vizau oraşul Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, ale cărei resturi au rănit două persoane, a indicat guvernatorul său, notează AFP. „Militarii noştri resping un atac masiv asupra Sevastopolului. Potrivit primelor informaţii, mai mult de zece rachete au fost doborâte", a declarat Mihail Razvojaev pe Telegram. Un copil şi o femeie au fost răniţi de resturi de la rachetele doborâte, care au deteriorat mai multe clădiri rezidenţiale, a adăugat el.
  • Două nave rusești, lovite - Armata ucraineană a anunţat duminică că a lovit două nave ruseşti în timpul unui atac asupra oraşului port Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, relatează AFP. „Forţele armate ucrainene au reuşit să lovească navele amfibie Iamal şi Azov, precum şi un centru de comunicaţii şi alte infrastructuri ale Flotei ruse de la Marea Neagră", a anunţat Centrul de comunicaţii al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.
  • Depozit de gaze lovit în Ucraina - Un depozit subteran pentru stocare a gazelor din Ucraina a fost atacat duminică în timpul ultimului val de lovituri cu rachete ruseşti asupra centralelor electrice, a declarat compania de energie Naftogaz, administrată de statul ucrainean, care a adăugat că livrările de gaze către consumatori nu au fost afectate, transmite Reuters. CEO-ul Naftogaz, Oleksi Cernişov, a declarat că echipamentele au fost avariate în timpul atacului şi că reparaţiile sunt în curs. El a mai spus că situaţia nu va avea un impact critic asupra operaţiunilor UGS, deoarece gazele sunt stocate adânc în subteran.
  • Tentativă eșuată a Rusiei - Autoritățile ucrainene au declarat că Rusia a încercat duminică să lovească o instalaţie critică de infrastructură energetică din regiunea Liov din vestul Ucrainei. "Echipamentele au luat foc şi instalaţia a fost scoasă din reţeau de energie. Nu au fost victime. Consecinţele sunt în curs de evaluare", a spus ministerul Energiei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Primii piloți ucraineni pe F16 sunt gata - Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină de militari ucraineni urmează cursuri de pregătire a piloţilor de F-16 în Danemarca, Marea Britanie şi Statele Unite şi ar trebui să fie gata în această vară. Danemarca urmează să livreze primul avion de fabricaţie americană promis armatei ucrainene la sfârşitul primăverii. Piloţii ucraineni urmează să se antreneze pentru F-16 şi la o bază din România, a confirmat de curând preşedintele Klaus Iohannis.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇