Ziua 738 Bloc bombardat la Odesa, atac cu dronă în St Petersburg. Panică la Berlin după scurgeri de informații în presa rusă (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 738</span> Bloc bombardat la Odesa, atac cu dronă în St Petersburg. Panică la Berlin după scurgeri de informații în presa rusă (Foto & Video)

Ziua 738 de război a început cu un atac brutal al rușilor asupra Odesei. Una dintre dronele lansate a lovit un bloc, provocând distrugeri semnificative și numeroase victime. Cel puțin trei persoane au murit, între care și un bebeluș, 8 sunt rănite și 10 sunt date dispărute, salvatorii temându-se că sunt prinse între dărâmături.

O altă dronă care a scăpat sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene a lovit Harkovul, distrugând mai multe vehicule, inclusiv o ambulanță.

Însă un atac cu dronă a avut loc și în Sankt Petersburg, fiind lovită o clădire cu 5 etaje unde majoritatea locatarilor erau persoane vârstnice. 250 de apartamente au fost avariate și 6 persoane au ajuns la spital, între care și o femeie de 92 de ani care a suferit un atac de panică.

Iar la Moscova, rușii continuă să meargă la mormântul lui Navalnîi, în ciuda amenințărilor Kremlinului și arestărilor ce au avut loc la comemorările opozantului lui Putin organizate pe teritoriul Rusiei. La cimitir s-a întors sâmbătă și mama lui Navalnîi, însoțită de mama Iuliei Navalnaia.

Pe plan extern, armata și serviciile germane sunt în alertă după ce presa rusă a publicat ceea ce pare a fi o discuție autentică între mai mulți militari germani ce dezbat ipoteza livrării către Kiev a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus de producţie germană, care ar putea fi folosite în special pentru a lovi Podul Crimeii.

ADVERTISING

Dacă discuţiile se dovedesc autentice, ar fi foarte jenante pentru Berlin, pentru că până acum Germania a refuzat oficial orice livrare de rachete Taurus, în ciuda faptului că acestea au fost cerute cu voce tare de Kiev, de teama unei escaladări a războiului. În plus, armata germană a anunţat că investighează suspiciunile de interceptare ilegală, existând temeri că acesta nu este un caz izolat.

Rusia s-a grăbit să reacționeze, Dmitri Medvedev acuzând „nemțălăii" că au devenit „dușmani declarați ai Rusiei".

Situația pe front

  • Atacuri nocturne cu drone - Forțele ucrainene anunță că rușii au lansat 17 drone asupra mai multor regiuni din Ucraina în noaptea de vineri spre sâmbătă. 14 au fost doborâte.
  • Bloc distrus la Odesa - Un atac al rușilor cu drone a ucis două persoane și a rănit alte șapte în Odesa. Opt drone au fost lansate, însă doar șapte au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană. A opta dronă a lovit un bloc.

Printre răniți se numără și o femeie gravidă, care a fost internată iar medicii spun că starea ei de sănătate este moderată. 10 persoane sunt date dispărute și salvatorii se tem că sunt prinse sub dărâmături.

  • Atac în Harkov - O dronă a lovit și Harkovul, distrugând 17 vehicule, inclusiv o ambulanță.
atac-drona-harkov-strana

Taurus Leaks

  • Scurgere de informații problematice din Germania - Redactorul-şef al canalului de stat rus RT, Margarita Simonian, a publicat un fişier cu o durată de mai bine de jumătate de oră, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea. În această conversaţie, ascultată de AFP dar care nu este datată, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus de producţie germană, care ar fi necesare pentru a permite forţelor ucrainene să le utilizeze şi eventualul impact al acestora. Experţi întrebaţi de săptămânalul german Der Spiegel au considerat că fişierul este autentic. Participanţii menţionează în special ipoteza unor lovituri vizând Podul Crimeei ce leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, la vest, şi teritoriul Rusiei.
  • Situație jenantă pentru Germania - Dacă discuţiile se dovedesc autentice, ar fi foarte jenante pentru Berlin. Pentru că până acum Germania a refuzat oficial orice livrare de rachete Taurus, în ciuda faptului că acestea au fost cerute cu voce tare de Kiev, de teama unei escaladări a războiului. Aceste dispozitive au o bătaie de peste 500 km.
  • MAE rus cere explicații - Rusia purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a cerut „explicaţii rapide din partea Germaniei" cu privire la această afacere: „Orice încercare de a evita răspunsul la întrebări va fi considerată o recunoaştere a vinovăţiei".
  • Medvedev atacă „nemțălăii" - Numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a considerat pe contul său de Telegram că „rivalii noştri dintotdeauna, germanii, au redevenit duşmanii noştri declarați": „Uitaţi-vă cât de precis şi în detaliu vorbesc 'nemţălăii' despre lovirea teritoriului nostru cu rachete cu rază lungă de acţiune, alegerea ţintelor de lovit şi cum să producă pagube maxime patriei noastre".
  • Panică la Berlin - Armata germană a anunţat că investighează suspiciunile de interceptare ilegală a unor conversaţii între mai mulţi dintre ofiţerii săi privind livrări de arme către Ucraina, difuzate pe reţele sociale în Rusia şi cu conţinut potenţial foarte stânjenitor pentru Berlin: „Noi examinăm dacă comunicaţiile legate de forţele aeriene au făcut obiectul unor ascultări, contraspionajul militar (BAMAD) a luat toate măsurile necesare".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu victime la Sankt Petersburg - Un atac cu dronă a avut loc la primele ore ale dimineții în nordul orașului Sankt Petersburg, pe strada Piskarevski. Guvernatorul Alexander Belgov a anunțat că balcoanele a două apartamente au fost avariate și locatarii evacuați, însă imaginile postate pe rețelele de socializare arată distrugeri semnificative ale blocului cu 5 etaje. Ulterior presa a dezvăluit că 250 de apartamente au fost avariate. Ria Novosti anunță că 6 persoane au avut nevoie de spitalizare, între care și o femeie de 92 de ani care a făcut un atac de panică.
  • Pelerinaj la mormântul lui Navalnîi - Rușii continuă și în dimineața zilei de 2 martie să depună flori la mormântul lui Navalnîi.
  • Mesaj emoționant al fiicei lui Navalnîi - Daria Navalnaia, fiica regretatului opozant al lui Putin Alexei Navalnîi, a postat vineri pe Instagram un mesaj în care își ia rămas bun și onorează amintirea tatălui său. Detalii și imagini AICI.
  • Mama și soacra lui Navalnîi, la mormânt - Mama lui Alexei Navalnîi i-a vizitat mormântul sâmbătă, a doua zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi. Ea a fost însoţită de Alla Abrossimova, mama văduvei lui Navalnîi. În ceea ce îi priveşte, Iulia Navalnîia, cei doi copii ai cuplului şi fratele lui Navalnîi locuiesc în străinătate şi nu au participat la înmormântare, unde ar fi putut fi arestaţi pentru că s-au opus preşedintelui rus.
  • Ludmila Uliţkaia, declarată agent străin - Scriitoarea Ludmila Uliţkaia, o critică a războiului rusesc asupra Ucrainei care trăieşte în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autorităţile ruse drept „agent al străinilor”, un simbol al represiunii care îi afectează şi pe artişti și intelectuali. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Penultimul pas pentru intrarea Suediei în NATO - Preşedintele parlamentului Ungariei Laszlo Kover a semnat ratificarea aderării Suediei la NATO şi a transmis legislaţia biroului preşedintelui pentru promulgare, arată sâmbătă înregistrarea voturilor pe site-ul parlamentului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇