Ziua 716. Ucraina a pierdut un pilot de elită. Flăcări uriașe la Moscova. Putin și Tucker Carlson ne arată cum mor democrațiile

<span style="color:#990000;">Ziua 716</span>. Ucraina a pierdut un pilot de elită. Flăcări uriașe la Moscova. Putin și Tucker Carlson ne arată cum mor democrațiile

Ziua 716 de război a debutat cu atacuri aeriene în Ucraina și în Rusia. Apărarea ucraineană a anunțat vineri că a doborât noaptea trecută 10 din cele 16 drone Shahed care vizau mai multe regiuni. Câteva drone au căzut în zona orașului Zmiiv din regiunea Harkov, lovind elemente de infrastructură civilă.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a anunțat că în cursul nopții a interceptat și distrus 19 drone ucrainene în patru regiuni ale țării și deasupra Mării Negre.

O explozie s-a produs în cursul nopții la o rafinărie din regiunea rusă Krasnodar Krai, posibil ca urmare a unui atac cu dronă.

Un incendiu uriaș a izbucnit vineri dimineață la Moscova. Acoperișul unui bloc de apartamente cu șase etaje a luat foc, iar flăcările s-au extins apoi la alte clădiri, acoperind o suprafață de peste 4.000 mp.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat un comandament al forţelor ruse implicate în operaţiuni în Ucraina, unde a primit rapoarte despre situaţia pe front de la gradaţi de rang înalt. Data și locul vizitei nu au fost anunțate.

Rusia şi Ucraina au făcut n nou schimb de 100 de prizonieri de război de fiecare parte, Emiratele Arabe Unite acţionând ca intermediar. Cei mai mulți dintre militarii ucraineni care s-au întors acasă au luat parte la apărarea portului Mariupol de la Marea Azov, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Iar în valul de reacții critice stârnite de interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin iese în evidență cea a europarlamentarului belgian Guy Verhofstadt. Acesta consideră că interviul este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată lui Putin. "Așa mor democrațiile", a scris Verhofstadt pe X.

ADVERTISING

Iată ce-a spus Putin în interviul cu Tucker Carlson: O înfrângere a Rusiei e „imposibilă”. Invadarea unei țări NATO, scenariu exclus. Bill Clinton vedea Rusia în Alianță (Video)

Evoluția pe front

  • Atac cu drone în Harkov - Mai multe drone Shahed lansate de trupele ruse au căzut după miezul nopții în zona orașului Zmiiv din regiunea Harkov. Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare din Harkov, a anunțat că au fost avariate doar elemente de infrastructură civilă. Una dintre drone a incendiat un hotel, terasa unui restaurant și trei mașini, iar un paznic a fost rănit. Celelalte au avariat mai multe case, o clădire cu trei etaje, un centru de recreere și o cantină.
  • Drone distruse - Apărarea antiaeriană ucraineană a anunțat vineri că a doborât noaptea trecută 10 din cele 16 drone Shahed care vizau mai multe regiuni. Acestea au fost lansate din Capul Chauda din Crimeea și din regiunea rusă Kursk.
  • Pilot ucrainean ucis în misiune - Pilotul militar ucrainean Vladîslav Rîkov, care avea 385 de acțiuni de luptă la activ, a fost ucis în timpul unei misiuni, a anunțat Rostîslav Lazarenko, unul dintre camarazii acestuia. "Inima mea a fost sfâșiată ieri (…) Era cel mai bun pilot și comandant pe care îl știam. M-a sprijinit de la începutul războiului la scară largă, atât la sol, cât și în aer, și a antrenat un număr mare de piloți de luptă (…) Astfel de oameni trebuie cunoscuți și amintiți - el și-a dat viața pentru noi, pentru libertate și pentru Ucraina noastră!", a scris acesta pe Facebook.
  • Șoigu a făcut inspecție - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o inspecţie la un post de comandament al forţelor ruse implicate în operaţiuni în Ucraina. Acesta a primit rapoarte despre situaţia pe front şi le-a mulţumit militarilor pentru "acţiuni ofensive reuşite pe majoritatea axelor şi cucerirea unor poziţii mai avantajoase", anunţă într-un comunicat armata rusă, care nu precizează data sau locul vizitei lui Şoigu.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Flăcări imense la Moscova - Acoperișul unui bloc de apartamente cu șase etaje a luat foc vineri dimineață în capitala Rusiei. Incendiul s-a extins la mai multe clădiri, pe o suprafață de peste 4.000 mp. Nu s-au înregistrat victime, dar aproximativ 400 de persoane au fost evacuate. Două elicoptere Ka-32 au sprijinit intervenția pompierilor, iar extinderea flăcărilor a fost limitată, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență. Imobilul rezidenţial care a luat foc este situat în nord-vestul Moscovei și a fost construit în anii '50. Blocul este locuit de descendenţi ai multor scriitori şi alţi membri ai intelectualităţii ruse.
  • Drone ucrainene în 4 regiuni - Ministerul rus al Apărării a anunțat că în cursul nopții a interceptat și distrus 19 drone ucrainene în patru regiuni ale țării și deasupra Mării Negre. Acestea au fost doborâte în Kursk (2), Briansk (4), Oriol (4), Krasnodar Krai (2) și deasupra Mării Negre (6). Ministerul nu a precizat, însă, care a fost numărul total al dronelor ucrainene care au survolat Rusia.
  • Explozie la rafinărie - O explozie urmată de un incendiu puternic s-a produs în cursul nopții la rafinăria Ilskii din districtul Severski, în regiunea rusă Krasnodar Krai, posibil ca urmare a unui atac cu dronă, potrivit canalului rus independent de Telegram SHOT. Flăcările au fost stinse după aproximativ o oră.
  • Ucraina revendică atacul - Ucraina a revendicat atacul cu drone dar a spus că au fost lovite două rafinării de petrol. ”Dronele serviciului de securitate ucrainean au lovit în acelaşi timp două rafinării din regiunea Krasnodar: nu numai rafinăria Ilski, ci şi rafinăria Afipski", a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale ucrainene.
  • Medvedev îl numeşte 'trădător' pe Sîrski - Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a calificat vineri drept "trădător" pe noul comandant şef al armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, născut în Rusia, într-o reacţie la schimbarea decretată joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la vârful armatei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de 100 de prizonieri de război de fiecare parte, Emiratele Arabe Unite acţionând ca intermediar. Ministerul rus al Apărării a declarat că soldaţii care se întorc acasă vor fi supuşi unor examene medicale la Moscova. Acesta a remarcat "medierea umanitară" a Emiratelor Arabe Unite şi la fel a făcut şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o scurtă declaraţie video postată pe site-ul Preşedinţiei. Comitetul ucrainean de coordonare pentru tratarea prizonierilor de război a declarat că 28 dintre militarii care se întorc au fost răniţi sau bolnavi. Acesta a precizat că 84 au luat parte la apărarea portului Mariupol de la Marea Azov, capturat de forţele ruseşti în mai 2022, iar ceilalţi au servit în alte părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, ocupate parţial de forţele ruseşti. Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean, a declarat reporterilor că până acum 3.135 de prizonieri de război ucraineni au fost aduşi acasă.
  • Reacţia SUA la demiterea lui Zalujnîi - Casa Albă şi Pentagonul au reacționat după ce Kievul a anunţat că generalul Valeri Zalujnîi a fost înlocuit în fruntea Armatei de generalul Oleksandr Sîrski. "Preşedintele Zelenski este comandantul suprem al forţelor sale armate; el este în măsură să decidă pe cine pune la conducerea armatei. Asta înseamnă să ai control civil (al armatei)", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă. "Vom lucra cu oricine va fi la conducerea armatei sale. Vom continua să lucrăm cu omologii noştri ucraineni", a dat asigurări Kirby. El a spus că nu are cunoştinţă de nicio discuţie la nivel înalt între oficialii americani şi ucraineni cu privire la această decizie, înainte de a fi luată, deşi Reuters a afirmat, pe surse, săptămâna trecută, că Zelenski l-a informat pe Biden cu privire la decizia de a-l schimba pe Zalujni. "Vorbim cu omologii noştri ucraineni tot timpul. Dar dacă se pune întrebarea că am fi fost cumva implicaţi, că am fi avut vreun fel de drept de a da un vot pozitiv sau negativ, nu este adevărat. Aceasta este decizia preşedintelui Zelenski. Aşadar, nu a existat nicio cerinţă ca guvernul ucrainean să ne-o prezinte nouă”, a precizat Kirby. Un mesaj asemănător a fost transmis şi de Pentagon: "Preşedintele Zelenski este preşedintele ţării sale şi Ucraina, spre deosebire de Rusia, are un control civil democratic al armatei", iar Sîrski este "un comandant experimentat şi de succes".
  • Un nou șef al statului major - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a desemnat, vineri, pe Anatoli Bargilevich în funcția de șef al statului major al armatei, relatează Reuters. Zelenski l-a descris pe noul șef al statului major ca fiind "o persoană cu experiență care înțelege sarcinile acestui război și obiectivele Ucrainei". Președintele ucrainean a menționat că numirea a fost făcută la recomandarea noului comandant al alrmatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.
  • Rușii fac tabere militare pentru tinerii ucraineni - Trupele ruse continuă să creeze tabere militare pentru adolescenții ucraineni în teritoriile ocupate, a anunțat Centrul Național de Rezistență al Ucrainei. "Centrul pentru Pregătire Militară și Sportivă și Educație Patriotică a Tineretului 'Războinic' va apărea în regiunea Zaporojie. Ar urma să fie deschis în fosta tabără pentru copii Iskra", a anunțat Centrul. Tinerii ucraineni vor învăța acolo sub supravegherea unor instructori ruși să folosească armele de foc și vor fi pregătiți pentru serviciul militar în armata rusă. Rusia plănuiește să introducă în programa școală de la clasele primare cursuri de asamblare a dronelor.
  • "Așa mor democrațiile" - Reacție dură a europarlamentarului Guy Verhofstadt după interviul acordat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson. Fostul premier belgian a scris pe X că interviul este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată lui Putin. "America de mâine va suferi din cauza faptului că el (Carlson - n.red.) răspândește minciuni necontestate și nefiltrate. Așa mor democrațiile", a subliniat Verhofstadt.
  • Planul Ucrainei pentru FMI - Autorităţile ucrainene lucrează la un plan, care include creşterea emisiunilor locale de obligaţiuni, majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, pentru a acoperi gaura din buget şi a beneficia în continuare de finanţare de la FMI, în cazul în care ajutorul american vital va rămâne blocat. Potrivit unor surse Bloomberg, oficialii ucraineni intenţionează să propună acest plan misiunii FMI care va veni în vizită la Kiev săptămâna următoare. FMI urmează să revizuiască acordul de împrumut cu Ucraina, revizuire care va începe la finele acestei luni şi ar putea conduce la deblocarea unei tranşe de 900 de milioane de dolari.
  • Fermierii polonezi blochează graniţa cu Ucraina - Fermierii polonezi au blocat vineri drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai. Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat față de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi creşterii costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇