Ziua 710: Incendiu la o fabrică în Rusia. Operațiune de salvare în Avdiivka. Zeci de jurnaliști arestați în Piața Roșie

<span style="color:#990000;">Ziua 710</span>: Incendiu la o fabrică în Rusia. Operațiune de salvare în Avdiivka. Zeci de jurnaliști arestați în Piața Roșie

Ziua 710 a războiului din Ucraina aduce o operațiune de salvare în Avdiivka a peste 100 de civili, care au fugit prin zonele din oraș ocupate de ruși fluturând steaguri albe.

Vezi şi Ziua 711 Gladiatorii, pușcăriașii de elită ai lui Putin. Zelenski, pe front (Video)

Situația din cercul interior al președintelui Zelenski devine din ce în ce mai tensionată, surse apropiate precizând că liderul de la Kiev deja ar fi anunțat Casa Albă despre intenția demiterii generalului Zalujnîi de la conducerea armatei.

În noaptea trecută, forţele aeriene ucrainene au reușit să doboare 9 din cele 14 drone lansate de Rusia în sudul şi centrul țării.

Iar peste graniță, un incendiu a izbucnit la o rafinărie importantă din regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, după un atac cu dronă atribuit Ucrainei de către un oficial local.

ADVERTISING

Tot în Rusia, poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea soţilor lor de pe front. Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă în drum spre o secţie de poliţie din capitală.

spotmedia.ro vă prezintă cele mai importante informații din ziua 710 a războiului din Ucraina:

Situația de pe front

  • Incendiu la o fabrică din Rusia: Un incendiu a izbucnit la o rafinărie importantă din regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, după un atac cu dronă atribuit Ucrainei, a declarat un oficial local. "Noaptea trecută, mijloacele de apărare antiaeriană şi de bruiaj electronic au respins un atac cu drone în regiunea Volgograd, în districtele Kalachiovski şi Zakanalie", a declarat guvernatorul Andreď Botcharov pe Telegram. "În urma prăbuşirii unei drone doborâte, un incendiu a izbucnit la rafinăria din Volgograd", a adăugat el, precizând că pompierii au reuşit deja să controleze flăcările la primele ore ale dimineţii. Potrivit guvernatorului, nu s-au înregistrat victime în urma atacului.
  • 9 din 14 drone doborâte: Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 9 din cele 14 drone lansate de Rusia în sudul şi centrul Ucrainei, în regiunile Dnipro, Odesa, Nikolaiv şi Jitomir, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
  • Operațiune de salvare în Avdiivka: În ultima săptămână, Ucraina a organizat o operațiune de evacuare a peste 100 de civili din Avdiivka, afectat grav de atacurile rusești începute în octombrie 2023. Orașul, situat în apropiere de Donețkul ocupat, a fost atacat pentru a fi încercuit și capturat de trupele Moscovei. În ciuda distrugerilor semnificative, unii locuitori au rămas în zonele deja ocupate de ruși, și, într-un gest neobișnuit, au fost evacuați către centrul controlat de ucraineni, fluturând pânze albe. Coordonată de poliție și armată ucraineană, operațiunea a fost dificilă din cauza bombardamentelor constante. Cei evacuați au relatat tratament brutal din partea rușilor, iar poliția investighează aceste incidente.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Zelenski l-ar fi anunțat pe Biden că îl dă afară pe șeful armatei Ucrainei: Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, au declarat două surse pentru Reuters. Măsura vine în contextul în care acesta a intrat în conflict cu președintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme. Mai multe detalii AICI și AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Zeci de jurnaliști arestați - Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea soţilor lor de pe front, scrie AFP. Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă în drum spre o secţie de poliţie din capitală. De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest. Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă. Activismul soţiilor mobilizatorilor a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul doreşte să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidenţiale din martie.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇