Ziua 701 Ucraina confirmă o lovitură dură la singura rafinărie de petrol a rușilor de la Marea Neagră

<span style="color:#990000;">Ziua 701</span> Ucraina confirmă o lovitură dură la singura rafinărie de petrol a rușilor de la Marea Neagră

În ziua 701 de război, continuă misterul asupra avionului militar rus de transport care s-a prăbuşit în regiunea Belgorod. Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina de atac terorist, dar Kievul neagă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu are încă un răspuns pentru ceea ce s-a întâmplat și i-a asigurat pe compatrioţi că a stat de vorbă cu toţi responsabilii relevanţi, cărora le-a cerut să afle adevărul.

De asemenea, Kievul va cere, în măsura posibilului, o anchetă internaţională asupra incidentului. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență în această după amiază, pentru a analiza cazul.

Pe front, luptele continuă. Noaptea trecută, rușii au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu drone. Două dintre ele au lovit un centru comercial din Krivoi Rog, ducând la izbucnirea unui incendiu.

Și Odesa a fost atacată cu drone în timpul nopții. Șase persoane au fost rănite, iar mai multe case și infrastructura civilă a orașului au fost avariate.

ADVERTISING

Iar Ucraina confirmă o lovitură dură la singura mare rafinărie de petrol a ruşilor de la Marea Neagră. Mai exact, un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Tuapse, aflat în regiunea Krasnodar. Uzina produce 12 milioane de tone pe an.

Situația pe front

  • Incendiu în Krivoi Rog - Rușii au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu drone Shahed. Două dintre ele au lovit un centru comercial din Krivoi Rog, ducând la izbucnirea unui incendiu. „Inamicul a atacat noaptea teritoriul orașului Krivoi Rog. În jurul miezului nopții, două drone ale ocupanților au lovit un centru comercial. La fața locului a izbucnit un incendiu, pe care pompierii l-au stins. Nu au existat victime în rândul civililor”, a scris Evhen Sitnicenko, șeful Administrației de Stat din Krivoi Rog, pe Telegram.
  • Nou atac în Odesa - Odesa a fost atacată cu drone în timpul nopții, au informat autoritățile locale. Șase persoane au fost rănite. Mai multe case și infrastructura civilă a orașului au fost avariate. Un bloc turn a luat foc după ce o dronă a lovit etajele superioare ale clădirii.
  • 12 bombardamente în Sumî - Forțele ruse au bombardat regiunea Sumî de 12 ori, fiind lovite opt localități, a raportat Administrația Militară a regiunii. Au fost înregistrate 56 de explozii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. În orașul Bilopillia au avut loc cele mai intense atacuri, cu 19 explozii înregistrate în zonă.
  • Rușii nu au capacitatea de a distruge Ucraina - Ucraina va continua să distrugă forțele ruse, afirmă Ben Hodges, fost general şi comandant al Armatei SUA în Europa. „De ce oamenii nu vorbesc despre contraofensiva eșuată a Rusiei? Rușii pierd o mie de oameni pe zi și cred că Ucraina va continua să distrugă forțele ruse. Nu cred că rușii au capacitatea de a elimina Ucraina. Cred că singura speranță a Rusiei este să continue ceea ce face pentru a transmite impresia că pot face asta pentru totdeauna, deoarece văd că Occidentul, cel puțin Statele Unite și Germania, nu sunt pe deplin dispuse să ajute Ucraina să câștige cu adevărat”, a declarat Hodges.
  • Atac al hackerilor ucraineni - Hackerii voluntari din Ucraina au atacat supercalculatoarele rusești care procesează date din satelit pentru armată rusă, a anunțat agenția de informații militare ucrainene, GUR. Atacul a distrus o bază de date care stochează informații în valoare de 7,9 milioane de lire sterline. Baza este utilizată de 50 de agenții guvernamentale ruse, inclusiv Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. Computerele se aflau la Centrul de Cercetare Științifică de Hidrometeorologie Spațială din Orientul Îndepărtat.
  • Noi reactoare nucleare în Ucraina - Ucraina vrea să înceapă lucrările de construcție a patru noi reactoare nucleare la vară sau la toamnă, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, în exclusivitate pentru Reuters. Două dintre unități, care includ reactoare și utilajele aferente, se vor baza pe echipamente de fabricație rusă pe care Ucraina dorește să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologia occidentală de la producătorul de echipamente electrice Westinghouse. Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelniţki din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko. De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei reactoare nucleare noi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avionul prăbușit

  • Zelenski cere anchetă internațională - Preşedintele Volodimir Zelenski spune că nu are încă un răspuns pentru ceea ce s-a întâmplat miercuri cu avionul rusesc Il-76 doborât la Belgorod, la bordul căruia Moscova susţine că erau 65 de prizonieri de război ucraineni. Preşedintele i-a asigurat pe compatrioţi că a stat de vorbă cu toţi responsabilii relevanţi, cărora le-a cerut să afle adevărul. În acelaşi timp, Kievul va solicita, în măsura posibilului, o anchetă internaţională asupra incidentului care a intervenit în a 700-a zi de când Rusia şi-a declanşat războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
  • Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât avionul militar rusesc de transport, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate. Detalii AICI
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu la o rafinărie de petrol - Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Tuapse, aflat în regiunea Krasnodar, a informat presa rusă. Nu au fost raportate victime. Potrivit publicației ruse pro-Kremlin Mash, locuitorii au declarat că au văzut mai multe drone zburând deasupra regiunii înainte și după incendiu. O sursă din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că ucrainenii au lovit rafinăria. Uzina este singura mare rafinărie de petrol din Rusia, situată pe malul Mării Negre. Poate produce 12 milioane de tone pe an și livrează combustibil în principal către Turcia, China, Malaezia și Singapore. Sursa din cadrul serviciului de securitate SBU a spus că ucrainenii vor continua să atace instalațiile care furnizează combustibil pentru armata rusă.
  • Condamnarea Dariei Trepova - Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023 a unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, căruia i-a înmânat o statuetă-capcană, într-o cafenea, la Sankt Petersburg.
  • Opozant rus, condamnat la închisoare - Justiţia rusă l-a condamnat la patru ani de închisoare cu privire la ”extremism” pe un naţionalist aprig, Igor Ghirkin, un veteran pe frontul rus din Ucraina în 2014, care a devenit un critic al Kremlinului. Rusia desfăşoară o vastă campanie de reprimare a criticilor Kremlinului, însă aceasta este prima condamnare a unei figuri a mişcării naţionaliste.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇