Pierderile uriașe ale rușilor nu le asigură avansul pe front. Folosiți drept carne de tun, rușii sunt împotmoliți de trei luni la Avdiivka

Laurentiu Plesca

EXPERT AFILIAT EUROPULS

Laurențiu Pleșca este cercetător al Centrului Român de Studii Ruse și analist în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene, absolvent al unei burse în Franța la universitatea Sciences Po Lille. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Laurențiu publică analize pe teme precum geopolitica Rusiei în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ofensiva de amploare a lui Vladimir Putin a eșuat. Întreaga ofensivă de iarnă, inițiată atunci când forțele rusești au lansat un atac în regiunile Donețk și Harkov, nu a înregistrat niciun succes în ultimele trei luni.

Coloanele de blindate rusești s-au deplasat pentru a lua cu asalt Avdiivka, urmând strategia tipică de blitzkrieg folosită de Rusia, dar cu toate acestea localitatea încă nu este încercuită, încă nu a fost cucerită și rămâne foarte neclar dacă Rusia o va putea captura sau nu.

Armata rusă s-a împotmolit și nu a reușit să obțină nimic altceva din această ofensivă din Donețk decât moartea a mii de soldați, mai mult de 20.000 de morți și răniți, și pierderea a peste 500 de tancuri și vehicule blindate.

Rusia este încă departe de a cuceri Kupiansk (regiunea Harkov), iar în Donețk, rămâne blocată, ca și în octombrie, la nord de Avdiivka. Soldații ruși se află în apropierea satului Petrovske, unde armata ucraineană ține apărarea datorită tranșeelor și cu ajutorul dronelor și vehiculelor blindate Bradley.

ADVERTISING

De câteva luni, pe această secțiune a frontului, nu au loc schimbări majore. Astfel, rușii nu au reușit până acum să încercuiască Avdiivka, pe care trupele ucrainene au eliberat-o tocmai în toamna anului 2022.

Avdiivka, oraș Ucraina
DONBASS. Panoul de intrare în orașul Avdiivka, Ucraina, în care se dau lupte grele, rușii încercând să-l cucerească - Foto: Hepta.ro

Armata rusă este blocată în apropiere de satul Sinkivka, unde, rând pe rând, companiile forțelor armate ruse se împiedică în câmpuri minate, pierzându-și tancurile și soldații. Printre principalele provocări cu care se confruntă se numără muniția cu dispersie și grenadele lansate de drone.

Rămâne deschisă întrebarea dacă armata rusă va avea suficientă muniție în spatele atacurilor rusești care au implicat mii de soldați în noiembrie și decembrie.

Confruntările de mai mică amploare au continuat în ultima săptămână și este evident că Moscova va trebui să își mobilizeze din nou rezervele, înainte de a putea trece din nou la ofensivă. Acest scenariu este foarte probabil, pentru că se așteaptă ca Vladimir Putin să înceapă o nouă mobilizare completă, după alegerile prezidențiale din Rusia, din martie, când acesta va fi reales și va avea mai multă legitimitate.

Avdiivka nu este singura direcție a ofensivei rusești pentru că Rusia încearcă să avanseze în toate direcțiile, dar are rezultate slabe, cu pierderi semnificative.

Rusia a pierdut oameni pe parcursul întregii invazii la scară largă, iar rezultatele nu sunt în concordanță cu numărul de pierderi.

Singura realizare este capturarea orașului distrus Marinka, și există un oarecare progres acolo, doi kilometri lângă Avdiivka, dar toate acestea nu schimbă în mod semnificativ situația actuală.

Comandamentul rus încearcă să accelereze avansul folosind modelul de asalt al deja celebrului Bahmut, unde dacă orașul nu poate fi înconjurat, acesta poate fi luat cu asalt sistematic, profitând de dificultățile de aprovizionare ale inamicului.

Analiștii militari vorbesc despre faptul că forțele armate ruse atacă suburbiile din Avdiivka dinspre nord - de-a lungul căii ferate și dinspre sud - în zona industrială din apropierea orașului Donețk.

Au trecut aproape doi ani de la brutala agresiune rusă și Moscova nu și-a redus încă ofensiva, așa că este destul de problematic să tragem concluzii despre aceasta și este prea devreme să spunem că ofensiva rusă a eșuat, deoarece nu s-a încheiat încă.

Cu toate acestea, este cu siguranță posibil să spunem că ofensiva rusă nu decurge conform planului, că un blitzkrieg dorit de Vladimir Putin a eșuat din nou și că Rusia suferă pierderi uriașe.

Acest lucru face ca actuala ofensivă rusă să fie foarte diferită de ofensiva ucraineană, care a avut loc în vară, chiar în ciuda faptului că nici Ucraina nu a fost eliberată cu viteza cu care a fost lansată ofensiva rusă.

Din cele două războaie mondiale, cel puțin putem afirma că armata atacatoare nu poate suporta pierderi egale sau mai mici decât țara care se apără. Cu toate acestea, Ucraina a reușit să facă acest lucru, iar pe alte direcții pierderile Ucrainei au fost mai mici decât cele ale Rusiei.

Acum, situația este mai asemănătoare cu descrierea clasică a ofensivei rusești, unde Rusia chiar suferă. Doar în Avdiivka, noua localitate de interes pentru toată lumea, pur și simplu, în termeni de echipament, pierderile Rusiei sunt exact de 10 ori mai mari decât pierderile ucrainene. Iar, cel mai probabil, raportul dintre pierderile ucrainenilor și ale rușilor în materie de vieți umane, și anume soldați, este asemănător.

Armata rusă nu face progrese serioase în această ofensivă, care durează de mult timp, iar Rusia a avut pierderi semnificative pe mai multe fronturi, deci nu este totul pierdut pentru ucraineni.

Multe depind de cât de mult sprijin primește Ucraina în materie de obuze și tehnică militară.

Ultimele trei luni pentru ofensiva rusă au fost teribile. Rusia nu realizează niciunul dintre obiectivele vizate, dar nu există niciun motiv de relaxare.

Se apropie vertiginos alegerile prezidențiale, iar Vladimir Putin până în luna martie a acestui an va face tot posibilul să obțină un fel de victorie militară simbolică. Indiferent de costuri și pierderile umane ale ucrainenilor și chiar nepăsându-i de câți soldați ai armatei ruse vor muri.

Rusia nu se va opri, pentru că Vladimir Putin nu are un reper de pierderi la care este pregătit să înceteze ostilitățile, el va angrena în război oricât de mulți soldați dorește.

Va lovi cu rachete Ucraina chiar și în ținte civile ori de câte ori va dori, la fel pentru că nu îl oprește nimeni. Sigur că putem spune că ultimele trei luni au fost pentru armata ucraineană cu izbândă în ceea ce privește respingerea atacurilor rusești, dar lunile următoare vor fi în continuare dificile, așa că este foarte important să sprijinim Ucraina.

Și mai importantă este deblocarea asistenței financiare din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, pentru ca armata ucraineană să poată continua să-și planifice operațiunile de contraofensivă.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇