Ziua 673 Lavrov aude voci. Zelenski a vorbit cu papa. 7 ani de închisoare pentru o poezie și 15 zile pentru o șosetă

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 673</span></span> Lavrov aude voci. Zelenski a vorbit cu papa. 7 ani de închisoare pentru o poezie și 15 zile pentru o șosetă

În ziua 673 de război, forțele aeriene ucrainene anunță că sistemele de apărare au doborât șapte din opt drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. Atacurile au avut loc în trei regiuni din centrul și sudul țării. Nu au fost oferite amănunte despre drona care nu a fost doborâtă și nu se știe dacă a ajuns la țintă.

Apar noi dovezi și că rușii ucid prizonierii ucraineni. Imagini filmate cu drone au dezvăluit o nouă execuție a prizonierilor de război ucraineni lângă Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului.

Războiul continuă să facă și victime colaterale. O navă comercială a lovit o mină în Marea Neagră, în explozie fiind răniți 2 marinari, iar ambarcațiunea puternic avariată.

Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski anunță că industria de apărare a Ucrainei devine tot mai productivă şi pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă şi având potenţial pentru a deveni printre primele zece din lume.

Iar Statele Unite au anunţat deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american.

Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban în viitorul apropiat.

Din Rusia, Dmitri Medvedev a anunțat că în 2023 jumătate de milion de persoane s-au înrolat în armată cu contract, lăudând patriotismul voluntarilor. Însă vin noi informații și despre represiunea la care sunt supuși rușii.

Doi poeți au primit până la 7 ani de închisoare pentru că au participat la o lectură publică a poemului „Omoară-mă, miliţianule!” împotriva războiului din Ucraina şi foarte ostil separatiştilor proruşi din Donbas.

ADVERTISING

În plus, Serghei Lavrov a declarat că unele voci din Occident sugerează că Moscova ar trebui să discute despre pacea din Ucraina, deoarece Statele Unite şi aliaţii săi nu au reuşit să învingă forţele ruseşti în această ţară.

Tot din Rusia aflăm că o petrecere pentru participanţi "aproape dezbrăcaţi", organizată de celebrităţi într-un club din Moscova, a stârnit indignare. Scandalul a fost declanşat de apariţia unor imagini cu vedete în lenjerie intimă sau în costumaţii sumare, ceea ce a dus la apeluri la boicot şi la deschiderea unei anchete penale. Rapperul Vacio - care a venit la petrecere purtând doar o şosetă pentru a-şi ascunde nuditatea - a fost condamnat la 15 zile de detenţie pentru "propagandă homosexuală" şi "huliganism".

Situația pe front

  • Drone doborâte - Forțele aeriene ucrainene anunță că sistemele de apărare aeriană au doborât șapte din opt drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. Dronele au fost doborâte în trei regiuni din centrul și sudul țării, au mai anunțat ucrainenii pe Telegram. Ei nu au oferit amănunte despre drona care nu a fost doborâtă și nu se știe dacă a ajuns la țintă.
  • Atacuri cu victime în Herson și Donețk - Atacurile rusești împotriva regiunilor Herson și Donețk din ultimele 24 de ore au ucis o persoană și au rănit alte opt, au anunțat autoritățile regionale.
  • Explozie în Marea Neagră - Doi marinari au fost răniţi, în Marea Neagră, în explozia unei mine de care s-a lovit o navă comercială, un vrachier care naviga sub pavilionul Panama către un port ucrainean de pe Dunăre, pentru a încărca cereale, anunţă joi grănicerii ucraineni. Detalii AICI.
  • Prizonieri ucraineni uciși - Imagini filmate cu drone au dezvăluit o nouă execuție a prizonierilor de război ucraineni lângă Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului în evaluarea zilnică. Videoclipul arată soldați ruși împușcând trei militari ucraineni pe care forțele ruse i-au capturat la est de Robotîne. Mai târziu, în filmare, un soldat rus împușcă din nou de la mică distanță un militar ucrainean deja mort. Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că acest incident a avut loc la o dată nespecificată, în decembrie 2023. A fost lansată o anchetă asupra crimelor. Nu este prima dată când oficialii ucraineni arată dovezi că militarii ruși torturează sau execută prizonieri de război ucraineni, încălcând Convențiile de la Geneva.
  • Ministerul britanic al Apărării confirmă că o rachetă a Ucrainei a distrus complet nava de asalt Novocherkassk a ruşilor, acum două zile. Ruşii susţineau că nava andocata la Feodosia, în Crimeea, a fost doar avariată. Este a treia navă de asalt pe care Rusia o pierde de la începutul invaziei. Saratov s-a scufundat în martie 2022, iar Minsk a fost „distrusă” de o lovitură ucraineană la Sevastopol, pe 13 septembrie.
  • Jumătate de milion de soldați noi - O jumătate de milion de persoane s-au înrolat pe bază de contract în armata rusă în cursul anului 2023, a declarat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Portalul RBC, care citează un raport al Forţelor Armate ruse, a menţionat că în prezent armata rusă are în total 640.000 de persoane cu contract. Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 14 decembrie că zilnic circa 1.500 de oameni au semnat contracte cu armata.
  • Planurile lui Zelenski pentru industria de apărare - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că industria de apărare a Ucrainei devine tot mai productivă şi pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă şi având potenţial pentru a deveni printre primele zece din lume. Zelenski a spus, în discursul video de miercuri seară, că a avut o întâlnire cu şefii companiilor ucrainene din domeniul apărării, la care au fost reprezentate peste 100 de companii, dar acestea nu sunt toate. „În total, industria noastră de apărare are acum aproximativ 300.000 de angajaţi, iar aceasta este una dintre cele mai mari realizări ale ţării noastre din ultimii câţiva ani. Industria de apărare a Ucrainei nu este doar în curs de redresare, ci devine atât de productivă pe cât trebuie să fie pentru un război modern şi tehnologic”, a spus Zelenski.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ultimul ajutor din SUA - Statele Unite au anunţat deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american. Negocierile sunt în continuare în impas între parlamentarii republicani şi democraţi, în ceea ce priveşte aprobarea pachetului de 61 de miliarde de dolari dorit de preşedintele Joe Biden. Potrivit declaraţiei Departamentului de Stat, ajutorul de acum include muniţie pentru sisteme de apărare aeriană şi arme antitanc.
  • Întâlnire Zelenski - Orban - Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak. "Discuţiile continue, la nivel înalt, sunt importante întrucât ne dau speranţa îmbunătăţirii legăturilor noastre şi avem interesul să menţinem relaţii cât mai bune cu toţi vecinii noştri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziţia pro-pace, dar aştept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca o oportunitate de a discuta cele mai presante chestiuni bilaterale", afirmă şi ministrul ungar de Externe. Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.
  • Zelenski a vorbit cu papa - Președintele Zelenski a vorbit la telefon cu papa Francisc despre formula de pace a Ucrainei. „Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc pentru a-i exprima recunoștința pentru urările de Crăciun pentru Ucraina și ucraineni, pentru urările sale de pace, o pace dreaptă pentru noi toți”, a spus Zelenski, în mesajul său de joi seara.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Lavrov aude voci - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că unele voci din Occident sugerează că Moscova ar trebui să discute despre pacea din Ucraina, deoarece Statele Unite şi aliaţii săi nu au reuşit să învingă forţele ruseşti în această ţară. Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean şi o contraofensivă a Kievului nu a reuşit să obţină câştiguri teritoriale majore. ''Există unele abordări, unele şoapte: de ce nu vă întâlniţi (Rusia) cu cineva din Europa care ar fi gata să vorbească, să vorbească despre Ucraina fără Ucraina însăşi'', a susţinut Lavrov, care a reiterat totodată că Moscova îşi va atinge toate obiectivele în Ucraina. El mai spune că există semne că Occidentul îşi schimbă tactica şi strategia în privinţa Ucrainei.
  • 7 ani de închisoare pentru o poezie - Doi poeţi ruşi, Artiom Kamardin şi Igor Ştovba, au fost condamnaţi la cinci ani şi jumătate, respectiv şapte ani de închisoare, pentru că au participat la o lectură publică a poemului ”Omoară-mă, miliţianule!” împotriva războiului din Ucraina şi foarte ostil separatiştilor proruşi din Donbas. Lectura a avut loc în septembrie 2022, la Moscova, în Piaţa Triumfalnaia, în apropiere de Monumentul poetului Vladimir Maiakovski, un punct de întâlnire al disidenţilor încă din perioada sovietică. A doua zi, Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii acasă, în cursul căreia a spus că a fost bătut crunt şi violat cu o halteră de către poliţişti.
  • Petrecere de pomină - O petrecere pentru participanţi "aproape dezbrăcaţi", organizată de celebrităţi din Rusia într-un club din Moscova, a stârnit indignare. Scandalul a fost declanşat de apariţia în această săptămână pe reţelele de socializare a unor imagini cu vedete din Rusia în lenjerie intimă sau în costumaţii sumare, ceea ce a dus la arestarea unui rapper, la apeluri la boicot şi la deschiderea unei anchete penale. Rapperul Vacio - care a venit la petrecere purtând doar o şosetă pentru a-şi ascunde nuditatea - a fost condamnat la 15 zile de detenţie pentru "propagandă homosexuală" şi "huliganism".
  • Unde s-a dus petrolul Rusiei - Aproape toate exporturile de petrol ale Rusiei din acest an au fost expediate în China şi India, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak, după ce Moscova a răspuns la sancţiunile economice occidentale redirecţionând rapid livrările în afara Europei. Rusia a ocolit cu succes sancţiunile asupra petrolului său şi a reorientat livrările spre Europa către China şi India, care împreună au reprezentat aproximativ 90% din exporturile sale de ţiţei, a declarat Novak. El declară că Rusia începuse deja să creeze legături cu ţările din Asia-Pacific înainte ca Occidentul să introducă sancţiuni împotriva Moscovei, după declanşarea conflictului din Ucraina în februarie 2022.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇