Ziua 672 Peste 400 de sportivi uciși. 15 ani de închisoare pentru pionul rușilor. Armata aprobă armura pentru femei

<span style="color:#990000;">Ziua 672</span> Peste 400 de sportivi uciși. 15 ani de închisoare pentru pionul rușilor. Armata aprobă armura pentru femei

Atacurile intense ale rușilor continuă și în ziua 672 de război. Două persoane au fost ucise după ce forţele ruse au trimis zeci de drone de atac asupra Ucrainei noaptea trecută.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 32 din cele 46 de drone de fabricaţie iraniană lansate de Rusia au fost doborâte.

Peste 400 de sportivi ucraineni au fost uciși și aproximativ 500 de facilități sportive au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei.

Mai mult de jumătate (58%) dintre ucraineni sunt optimiști cu privire la șansele țării lor de a câștiga războiul cu Rusia pe termen scurt, arată un sondaj recent.

Ucraina și-a triplat producția internă de arme în 2023 față de anul precedent, a declarat președintele Volodimir Zelenski, iar femeile care servesc în armata ucraineană vor primi o armătură special concepută pentru ele, după ce Ministerul Apărării a certificat în premieră o nouă vestă antiglonț.

Pe front, capturarea potențială de către Rusia a orașului Marinka reprezintă un câștig tactic limitat și nu permite niciun avans operațional semnificativ, cu excepția cazului în care forțele ruse și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a efectua o mișcare rapidă mecanizată, „dar nu dau semne că au făcut-o”, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza sa zilnică.

ADVERTISING

Rusia a susținut că a capturat complet orașul pe 25 decembrie, dar Ucraina a negat informația a doua zi.

În Rusia, Ministerul Apărării a anunţat plasarea pe orbită a unui nou satelit militar, al cincilea pe care ţara îl lansează în acest an, iar Ekaterina Dunţova, femeia care făce apel la pace în Ucraina, nu poate candida la preşedinţie. Decizia este definitivă.

Situația din Ucraina

  • Atac cu zeci de drone - Două persoane au fost ucise după ce forţele ruse au trimis zeci de drone de atac asupra Ucrainei în cel mai recent atac aerian în timpul nopţii, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 32 din cele 46 de drone de fabricaţie iraniană lansate de Rusia au fost doborâte. Majoritatea celorlalte au lovit în apropierea liniei frontului, în principal în regiunea de sud Herson. Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa a declarat că doi oameni au murit loviţi de resturi de la o dronă doborâtă într-o zonă rezidenţială.
  • Capturarea orașului Marinka - Capturarea potențială de către Rusia a orașului Marinka, în regiunea Donețk, reprezintă un câștig tactic limitat și nu permite niciun avans operațional semnificativ, cu excepția cazului în care forțele ruse și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a efectua o mișcare rapidă mecanizată, „dar nu dau semne că au făcut-o”, susţine analiza Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Rusia a susținut că a capturat complet orașul pe 25 decembrie, dar Ucraina a negat informația a doua zi.
  • Zeci de morți pe nava distrusă - Cel puţin 34 de marinari ar fi murit, marţi, în atacul efectuat de armata ucraineană împotriva navei de asalt a flotei ruse de la Marea Neagră Novocherkassk, potrivit canalului de Telegram Astra. În plus, 23 de ocupanţi ai navei ar fi fost răniţi ca urmare a impactului unei rachete de tip Storm Shadow lansată forţele armate ucrainene. Potrivit Astra, care citează propriile surse, la momentul atacului, la bordul navei Novocerkassk se aflau 77 de marinari. Ministerul Apărării rus a recunoscut doar un deces şi patru răniţi în atacul care a avut loc în portul Feodosia.
  • Hersonul a rămas fără curent - 70% dintre locuitorii Hersonului au rămas fără curent electric în urma bombardamentelor de marți, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Se efectuează reparații de urgență, dar este dificil de spus când vor fi finalizate.
  • Peste 400 de sportivi ucraineni au fost uciși și aproximativ 500 de facilități sportive au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei, a declarat Vadim Guţeit, șeful Comitetului Olimpic Național al Ucrainei.
  • Ucraina și-a triplat producția internă de arme în 2023 față de anul precedent, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Pe fondul incertitudinii tot mai mari referitoare la ajutorul militar din partea partenerilor cheie precum SUA, Ucraina caută să-și crească propria capacitate de producție de arme. Vorbind la o întâlnire cu industria de apărare, Zelenski a spus că a existat și o creștere „extrem de semnificativă” a producției interne de muniție, în special pentru artilerie. Producția de muniție pentru drone este „extinsă sistematic”. În 2024, „se va acorda o atenție deosebită producției de explozivi și praf de pușcă, care sunt insuficiente în lume”, adaugă preşedintele.
  • Ucrainenii cred în victorie - Mai mult de jumătate (58%) dintre ucraineni sunt optimiști cu privire la șansele țării lor de a câștiga războiul cu Rusia pe termen scurt, potrivit unui sondaj realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv și Centrul Razumkov. Dintre cei care cred în victorie pe termen scurt, 6% cred că Ucraina va câștiga în următoarele câteva luni, 21% - în vara lui 2024 și 31% cred că o victorie ucraineană va dura unul până la doi ani. Alți 15% cred că Ucraina va câștiga pe termen mediu, între trei și cinci ani de acum înainte. Doar 2,5% dintre respondenți cred că o victorie ucraineană nu se va concretiza niciodată. Sondajul a mai arătat că 88% dintre respondenți cred că Ucraina va ieși învingătoare din război, în timp ce 5% dintre respondenți se îndoiesc că o victorie va fi posibilă.
  • 15 ani de închisoare pentru pionul ruşilor - Denis Puşilin, șeful administrației ruse de ocupație ilegală din regiunea Donețk, a fost găsit vinovat de subminarea integrității teritoriale și colaboraționism, a informat Procuratura Generală. El a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare şi confiscarea averii. Sentinţa vine ca urmare a organizării unui referendum (în 2022) pentru aderarea la Rusia.
  • Armură pentru femei - Femeile care servesc în armata ucraineană vor primi o armătură special concepută pentru ele, după ce Ministerul Apărării a certificat în premieră o nouă vestă antiglonț. Peste 62.000 de femei servesc voluntar în armata Ucrainei, dintre care 5.000 au roluri active de luptă. Ele folosesc acum uniforme și armuri concepute pentru bărbați. Vesta recent aprobată are o placă de armură curbată și umeri mai înguşti, pentru a oferi o protecţie mai bună pentru soldații de sex feminin. Ea este fabricată pe plan intern de compania Ukrainian Armor.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Plan B la UE - UE pregăteşte un plan de sprijin în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o modalitate de finanţare care să evite obiecţiile lui Viktor Orbán, preşedintele Ungariei, cu privire la finanţarea acestei ţări devastate de război.
  • Reacţie de la Kremlin - Kremlinul a apreciat că orice nou ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina nu va afecta rezultatul conflictului din această ţară şi că astfel de cheltuieli nu ar face decât să afecteze economia europeană.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Obuze la granița Rusiei cu Finlanda - Rusia va desfăşura în curând cele mai noi obuziere ale sale în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a declarat şeful conglomeratului de stat pentru apărare Rostec. Testarea noilor unităţi de artilerie autopropulsate Coalition-SV a fost finalizată, iar producţia în serie a acestora a început deja, a declarat Serghei Chemezov, şeful Rostec. Primul lot pilot va fi livrat până la sfârşitul anului 2023, a spus el. "Cred că vor apărea acolo (în Districtul Militar Nordic) în curând, deoarece obuzierele din această clasă sunt necesare pentru a oferi un avantaj faţă de modelele de artilerie occidentale în ceea ce priveşte raza de tragere", a spus Chemezov.
  • Amenințări pentru Japonia - O acţiune a Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot va avea „consecinţe grave" pentru legăturile Rusia-Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
  • Al 5-lea satelit militar plasat anul asta pe orbită - Ministerul Apărării rus a anunţat plasarea pe orbită a unui nou satelit militar, al cincilea pe care ţara îl lansează în acest an: „În timpul prevăzut, aparatul spaţial a ajuns pe orbita programată şi a rămas sub controlul mijloacelor terestre ale Forţelor Aerospaţiale. Există o comunicaţie telemetrică stabilă cu satelitul şi toate sistemele de la bord funcţionează normal".
  • Rusia și India, producție comună de echipamente militare - Rusia şi India au făcut progrese concrete în negocierile pentru a produce în comun echipamente militare, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după discuţii cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar la Moscova. Serghei Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă că o astfel de cooperare este de natură strategică, este în interesul ambelor ţări şi va contribui la asigurarea securităţii pe continentul eurasiatic. El a declarat că Moscova a respectat dorinţa Indiei de a-şi diversifica furnizorii de echipamente militare şi că este pregătită să sprijine dorinţa autorităţilor de la New Delhi de a fabrica în India lucrurile de care are nevoie ţara.
  • Decizie definitivă - Ekaterina Dunţova, femeia care făce apel la pace în Ucraina, nu poate candida la preşedinţie. Comisia Electorală Centrală a Rusiei a refuzat să accepte candidatura, invocând erori în documente, inclusiv ortografie. După ce a pierdut recursul împotriva deciziei comisiei, Dunţova a spus că va începe să lucreze la crearea propriului partid politic care să susțină „pace, libertate și democrație”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇