Ziua 637 Actriță ucisă pe front. Record la Constanța. Zelenski vorbește de dificultăți pe front, Putin e deschis la discuții pentru a pune capăt "tragediei"

<span style="color:#990000;">Ziua 637</span> Actriță ucisă pe front. Record la Constanța. Zelenski vorbește de dificultăți pe front, Putin e deschis la discuții pentru a pune capăt "tragediei"

În ziua 637 de război Rusia a anunțat că a neutralizat în Marea Neagră patru drone navale ucrainene care se îndreptau către Crimeea şi că a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate.

La rândul său, forțele ucrainene au doborât toate cele 14 drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, au informat Forțele Aeriene ucrainene.

În plus, Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kh-22 asupra Ucrainei, care nu a reușit să-și atingă ținta și a căzut într-o zonă deschisă a regiunii Zaporojie.

Totodată, oficiali ucraineni au declarat că armata rusă pare să trimită mai puţine trupe şi mai puţine echipamente în bătălia pentru oraşul Avdiivka, însă Zelenski a recunoscut că trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile" în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii.

O actriţă rusă a fost ucisă într-un atac ucrainean, în timp ce dădea un spectacol în faţa trupelor din Doneţk, în Ucraina ocupată.

Am mai aflat că portul Constanța a expediat un nivel record de 29,4 milioane de tone de cereale între ianuarie și octombrie.

UE a aprobat o plată suplimentară de 1,5 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară către Ucraina, iar premierul Ungariei, Viktor Orbán, amenință că va bloca demersul Kievului pentru o candidatură oficială la UE.

ADVERTISING

Între timp, Polonia pune sub acuzare 16 străini pentru spionaj în favoarea Rusiei. Aceştia ar fi pregătit acte de sabotaj și ar fi adunat informații despre livrările de echipamente militare către Ucraina.

Într-o intervenţie online la reuniunea G20, Vladimir Putin s-a arătat deschis la discuţii pentru a pune capăt "tragediei" din Ucraina, dar a acuzat Kievul că nu vrea să negocieze cu el.

Situația pe front

  • Zelenski recunoaște dificultăți pe front - Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile" în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram: „Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud". Zăpada şi temperaturi de îngheţ - minus 5 grade Celsius s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri şi se prognozează să scadă şi mai mult - ar putea complica şi mai mult operaţiunile pe front, unde luptele trec deja la o fază de uzură.
  • Atacurile Rusiei de noaptea trecută - Forțele ucrainene au doborât toate cele 14 drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, a informat apărarea antiaeriană. În plus, Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kh-22 asupra Ucrainei, care nu a reușit să-și atingă ținta și a căzut într-o zonă deschisă a regiunii Zaporojie. Explozia a afectat clădiri rezidențiale, dar nu a provocat victime.
  • Drone ucrainene distruse - Rusia a anunţat că a neutralizat în Marea Neagră patru drone navale ucrainene care se îndreptau către Crimeea şi că a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate. "Patru vedete fără echipaj ale armatei ucrainene care se îndreptau către peninsula Crimeea au fost detectate în partea de vest a Mării Negre", a scris într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că "toate ţintele detectate au fost distruse". Într-un comunicat separat, ministerul a afirmat că trei drone aeriene ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ruse deasupra Crimeii şi a denunţat "un atac terorist al regimului de la Kiev".
  • Rusia trimite mai puţini soldaţi la Avdiivka - Oficiali ucraineni au declarat că armata rusă pare să trimită mai puţine trupe şi mai puţine echipamente în bătălia pentru oraşul Avdiivka, considerat o poartă de acces către capitala regiunii Doneţk. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ştupun, a declarat că au existat mai puţine atacuri terestre şi mai puţine lovituri aeriene asupra Avdiivka. "Forţele de ocupaţie ruseşti au redus numărul de atacuri terestre şi aeriene, deşi încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale şi în vehiculele de evacuare", a declarat Ştupun pentru televiziunea naţională. Rusia neagă aceste acuzaţii.
  • Actriţă moartă pe front - O actriţă rusă, Polina Menşih, a fost ucisă într-un atac ucrainean, în timp ce dădea un spectacol în faţa trupelor din Doneţk, în Ucraina ocupată, a anunţat teatrul pentru care lucra. Kievul susţine că în jur de 20 de soldaţi ruşi au fost ucişi în acest atac, în timp ce autorităţile ruse nu au făcut niciun comentariu în legătură cu existenţa unor victime.
  • Peste 10.000 de civili uciși - Cel puţin 10.000 de civili, inclusiv peste 560 de copii, au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu 21 de luni, a transmis Organizaţia Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, deoarece multe cadavre nu au fost încă identificate, numărul real al morţilor va fi probabil "considerabil mai mare", a anunţat Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) la Geneva. Peste 18.500 de civili au fost răniţi, conform OHCHR.
  • ”Ucraina are tot dreptul să-l ucidă pe Putin” - Întrebat într-un interviu dacă Ucraina ar folosi o ocazie de a-l ucide pe Putin, Volodimir Zelenski a dat un răspuns elocvent. „E război, iar Ucraina are tot dreptul să-și apere teritoriul”, a spus liderul de la Kiev. El a vorbit și despre tentativele de asasinare sau răsturnare de la putere la adresa sa, spunând că s-a obișnuit cu ele așa cum lumea s-a adaptat la Covid. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce mai spune Putin

  • Putin, online la G20 - Vladimir Putin participă prin videoconferinţă la o reuniune a G20 găzduită miercuri de India. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că şeful statului va prezenta "poziţia Rusiei" în contextul actual "foarte, foarte turbulent". Ministerul de Externe indian a comunicat că reuniunea va aprofunda subiectele discutate la summit-ul G20 de la New Delhi, din septembrie. Participarea lui Putin este neaşteptată. Preşedintele rus nu a participat la reuniunea respectivă la vârf, unde a fost reprezentat de ministrul de Externe, Serghei Lavrov.
  • Vladimir Putin a declarat că Moscova este „gata pentru discuții” pentru a pune capăt „tragediei” războiului din Ucraina, dar a dat vina pe o lege adoptată de Kiev care interzice negocierile. Putin a folosit discursul său de la reuniunea G20 pentru a spune că Rusia nu a refuzat niciodată să participe la discuțiile de pace cu Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret în octombrie anul trecut, declarând oficial perspectiva oricăror discuții cu Putin „imposibilă”, dar lăsând ușa deschisă discuțiilor cu Rusia.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Eurofightere în România - Ambasada Germaniei la Bucureşti anunţă că avioanele de luptă Eurofighter din Germania au sosit azi în România. Detalii AICI.
  • Spioni în Polonia - Polonia pune sub acuzare 16 străini pentru spionaj în favoarea Rusiei. Aceştia ar fi pregătit acte de sabotaj și ar fi adunat informații despre livrările de echipamente militare către Ucraina. Acuzațiile împotriva rețelei de spioni, desființate în martie, au fost anunțate de biroul coordonatorului serviciului de informații Mariusz Kaminski. „Sarcinile atribuite lor includ identificarea instalațiilor militare și a infrastructurii critice, monitorizarea și documentarea trenurilor care transportă ajutor militar și umanitar în Ucraina și pregătirea pentru deraierea trenurilor”.
  • Ajutor de la UE - UE a aprobat o plată suplimentară de 1,5 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară către Ucraina. Este a zecea plată făcută ca parte a unui program de 18 miliarde de euro pentru a menține economia ucraineană în mișcare. Banii sunt necesari pentru salariile funcționarilor publici, pensiile și serviciile esențiale precum spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate.
  • Orban se pune împotriva Ucrainei - Premierul Ungariei, Viktor Orbán, amenință că va bloca demersul Ucrainei pentru aderarea la UE. El i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, argumentând că în acest moment candidatura oficială recomandată de Comisia Europeană nu ar trebui să fie susținută de liderii UE.
  • Femei în mină - După ce peste 1.000 dintre muncitorii săi au plecat să lupte împotriva rușilor, o exploatare minieră de cărbune din Pavlohrad, estul Ucrainei, se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă. Pentru prima dată în istorie, a permis femeilor să coboare în subteran și să muncească.
  • Record la Constanţa - Portul Constanţa a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condiţiile în care cerealele ucrainene au fost responsabile pentru 40% din volumul total, au declarat reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters. Precedentul record privind cantităţile de cereale expediate într-un an prin portul Constanţa este de puţin peste 25 milioane de tone.
  • Tancuri NU pentru Ucraina - Guvernul elveţian a aprobat miercuri exportul a 25 de tancuri de tip Leopard 2 către Germania - care s-a angajat să nu le trimită Ucrainei, pentru a respecta astfel neutralitatea Elveţiei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇