Ziua 636 Zece mii de civili uciși. Spital lovit de rachete și 1,3 miliarde de euro din Germania. Vizite surpriză la 10 ani de la Euromaidan

<span style="color:#990000;">Ziua 636</span> Zece mii de civili uciși. Spital lovit de rachete și 1,3 miliarde de euro din Germania. Vizite surpriză la 10 ani de la Euromaidan

În ziua 636 de război din Ucraina s-a trecut un prag sumbru. Misiunea ONU din această ţară anunţă că peste 10.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, mulţi dintre ei departe de linia frontului. Oficialii ONU se așteaptă ca bilanțul real să fie „semnificativ mai mare” decât numărul oficial.

Am avut de dimineaţă noi atacuri puternice ale rușilor în mai multe regiuni ale Ucrainei, soldate cu morți și răniți.

Două rachete au lovit un spital din Donețk. Alte două rachete au lovit o mină în aceeași regiune. O persoană a fost ucisă și 39 de mineri au rămas blocați o perioadă în subteran.

Au fost atacuri și în Herson și Harkov, soldate cu trei morți și patru răniți.

Se intensifică luptele și în jurul orașului Bahmut, ocupat de Rusia în primăvară. Ambele tabere susțin că au respins atacuri ale adversarului.

De asemenea, Rusia spune că puşcaşii marini, aviaţia şi artileria sa au zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a se impune pe malul estic al fluviului Nipru şi pe insulele de la gura sa de vărsare din sudul Ucrainei.

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, iar 5.000 sunt implicate direct în operaţiuni de luptă.

ADVERTISING

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, ministrul german al Apărării Boris Pistorius și preşedintele Consiliului European Charles Michel au sosit marţi la Kiev, într-un gest de susţinere, în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la începutul protestelor Euromaidan, care au răsturnat de la putere un preşedinte susţinut de Moscova şi au pus Kievul pe o direcţie pro-occidentală. Oficialul german a anunţat un ajutor militar suplimentar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina.

Situația pe front:

  • 10.000 de civili morţi - Ucraina trece un prag sumbru. Peste 10.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, din februarie 2022. Aproximativ jumătate dintre decesele recente au avut loc cu mult în spatele liniei de front, susţine Biroul ONU pentru drepturile omului. Misiunea ONU din Ucraina se așteaptă ca bilanțul real să fie „semnificativ mai mare” decât numărul oficial, deoarece lucrările de coroborare a informaţiilor continuă.
  • Spital lovit de rachete - Cei puțin o persoană a murit, iar alte șase au fost rănite după ce rușii au lansat patru rachete asupra regiunii Donețk, a declarat ministrul de Interne, Igor Klymenko. Două rachete au lovit un spital din orașul Selydove. Klymenko a spus că ar putea exista victime sub dărâmături. Câteva minute mai târziu, două rachete au lovit o mină, ucigând un angajat. 39 de mineri au fost blocați în subteran, dar ulterior au fost salvați.
  • Atacuri în Herson și Harkov - Trei oameni au fost uciși și alţi patru răniți în urma unor atacuri ale rușilor în Herson și Harkov, au anunțat autoritățile regionale.
  • Bătăliile pe Nipru - Rusia susține că puşcaşii marini, aviaţia şi artileria sa au zădărnicit mai multe încercări ucrainene de a se impune pe malul estic al fluviului Nipru şi pe insulele de la gura sa de vărsare din sudul Ucrainei. "Infanteriştii marini ai Flotei Mării Negre opresc toate încercările Forţelor Armate ale Ucrainei de a efectua debarcări amfibii pe insulele Niprului şi pe malul stâng al fluviului Nipru", susţine Ministerul rus al Apărării, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta puşcaşi marini din Brigada 810 de infanterie navală de gardă învingând forţele ucrainene. Soldaţii sunt arătaţi trăgând cu o varietate de arme, deşi rezultatul luptelor nu este clar.
  • Luptele se intensifică în jurul Bahmut - Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bahmut, ocupat de Rusia în primăvară. Ambele tabere susțin că au respins atacuri ale adversarului. Volodimir Fitîo, un purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, a declarat că rușii și-au concentrat atacurile asupra Klișchiivka, un sat din zonă eliberat de forțele ucrainene în septembrie.„Forțele de ocupație ruse au adus rezervele necesare și au pornit la atac. 11 atacuri au fost respinse în ultimele 24 de ore. Inamicul încearcă să-i disloce pe oamenii noștri din pozițiile defensive din jurul Klișchiivka”, a declarat Fitîo. În paralel, rușii susțin pe rețelele de socializare că forțele lor au respins peste 30 de atacuri ucrainene în jurul orașului Bahmut, în ultima săptămână.
  • Femeile din armata Ucrainei - Peste 40.000 de femei sunt înrolate în armata ucraineană, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Apărării. Asta înseamnă puţin peste 5% din totalul efectivelor armatei ucrainene. De asemenea, circa 5.000 de femei sunt implicate direct în operaţiuni de luptă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

10 ani de la Euromaidan

  • Ajutor de 1,3 miliarde de euro - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sosit marți la Kiev într-o vizită neanunțată. Pistorius se află la Kiev pentru ”a vedea personal situația actuală și eficacitatea sprijinului german”, a transmis Ministerul german al Apărării. La scurt timp după sosire, Pistorius a vizitat un memorial al revoluției EuroMaidan și a depus flori în memoria celor uciși. Ulterior, ministrul a anunţat că Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro, care va include o unitate suplimentară de apărare aeriană IRIS-T. Berlinul este al doilea cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Kiev, după SUA.
  • Maia Sandu și Charles Michel în Ucraina - La Kiev au venit și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi şeful Consiliului European, Charles Michel.
  • Zelenski se cere rapid în UE - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că doreşte un "rezultat" la summit-ul UE din decembrie, care va decide dacă Ucraina este sau nu pregătită să deschidă negocierile de aderare. La următorul summit european din "decembrie, ne aşteptăm la un rezultat, o decizie politică de a începe negocierile de aderare", a declarat Zelenski, la o conferinţă de presă comună cu Charles Michel şi Maia Sandu. "Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie", a răspuns Charles Michel, care nu a ascuns însă faptul că următorul summit va fi "dificil".
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Interdicție pentru ”măcelarul din Bucea” - Guvernul SUA a impus interdicţii de călătorie pentru doi ofiţeri ruşi acuzaţi de ''implicare în încălcări masive ale drepturilor omului'' în estul Ucrainei. Washingtonul îl acuză pe Azatbek Omurbekov, cunoscut şi drept ''măcelarul din Bucea'', de comiterea de ''crime extrajudiciare ale unor civili neînarmaţi ucraineni'' din Andriivka (estul Ucrainei), potrivit Departamentului de Stat american. De asemenea, guvernul SUA l-a plasat pe caporalul Daniil Frolkin pe lista celor supuşi sancţiunilor din cauza crimelor de la Andriivka.
  • Un cetăţean francez a fost arestat în Rusia din cauză că a trecut ”ilegal” cu vaporul frontiera din Estonia în Rusia şi a fost plasat în detenţie provizorie timp de cel puţin 30 de zile, anunţă marţi Serviciul rus de securitate FSB. ”Străinul a recunoscut că a trecut ilegal frontiera în Federaţia Rusă ocolind punctele de control stabilite între Estonia şi Rusia şi traversând fluviul Narva cu vaportul”, precizează FSB. Estonia, un stat membru UE şi NATO, are o frontieră de 300 de kilometri lungime cu Rusia. Potrivit legislaţiei ruse, trecerea ilegală a frontierei se pedepseşte cu până la 6 ani de închisoare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇