Ziua 620: Zelenski nu e pregătit pentru discuții cu Rusia, dar îl ivită pe Trump la Kiev. Rușii recunosc atacul Ucrainei la șantierul naval din Kerci

<span style="color:#990000;">Ziua 620</span>: Zelenski nu e pregătit pentru discuții cu Rusia, dar îl ivită pe Trump la Kiev. Rușii recunosc atacul Ucrainei la șantierul naval din Kerci

În ziua 620 de război, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru NBC, că „nu este pregătit” pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina. „Ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia”, a spus Zelenski.

În cadrul interviului, președintele ucrainean l-a invitat la Kiev pe Donald Trump, cel care a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales. „Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de … 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război”, a spus Zelenski.

ADVERTISING

Iar rușii au recunoscut că Ucraina a lansat 15 rachete de croazieră asupra şantierului naval B.E. Butoma (Zaliv) din oraşul Kerci, de pe coasta de est a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia. Imaginile arată o navă grav avariată. De la lansarea contraofensivei sale împotriva forţelor Moscovei în această vară, Kievul şi-a intensificat atacurile în peninsulă, vizând flota rusă din Marea Neagră.

Cele mai importante evenimente de duminică, 5 noiembrie, ziua 620 de război în Ucraina

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Zelenski nu e pregătit pentru discuții cu Rusia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat duminică NBC, că „nu este pregătit” pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina, transmite AFP. SUA „ştiu că nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii, pentru că cuvântul lor nu valorează nimic. (...) Deocamdată, nu am nicio relaţie cu Rusia, şi ei cunosc poziţia mea, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că „ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia”.
  • Șantier naval din Crimeea, lovit de Ucraina - Ucraina a tras sâmbătă 15 rachete de croazieră asupra şantierului naval B.E. Butoma (Zaliv) din oraşul Kerci, de pe coasta de est a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, a confirmat duminică guvernul rus. Sistemele de apărare ruse au doborât 13 dintre acestea. Focul a avariat o navă şi a provocat căderea de resturi pe un chei. De la lansarea contraofensivei sale împotriva forţelor Moscovei în această vară, Kievul şi-a intensificat atacurile în peninsulă, vizând flota rusă din Marea Neagră, potrivit Le Figaro.
  • Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut SUA să ofere mai multe fonduri pentru a ajuta forțele sale să contracareze Rusia și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să zboare în Ucraina pentru a vedea cu ochii săi amploarea conflictului. „Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele”, a spus Zelenski, potrivit transcrierii unui interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, difuzată duminică, transmite Reuters. Trump, care dorește să fie reales în 2024 și este principalul candidat la nominalizarea prezidențială a partidului său, a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev și a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales. „Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de ... 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război”, a declarat Zelenski. „El nu poate aduce pacea din cauza lui Putin”.
  • Anchetă asupra tragediei de la ceremonia de decorare a soldaților ucraineni - Ucraina a anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire la moartea unui grup de soldaţi ucişi într-un atac cu rachetă al forţelor ruse, în timpul unei ceremonii de înmânare de decoraţii într-o zonă apropiată liniei frontului, transmit AFP şi dpa. Peste 20 de soldaţi ucraineni ai unei brigăzi de asalt au murit vineri în atac, care a avut loc în regiunea Zaporojie (sud), de Ziua Artileriei, a scris cotidianul online Ukrainska Pravda. Ministrul apărării, Rustem Umerov, a calificat incidentul drept o 'tragedie' şi a ordonat o anchetă aprofundată. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a ne apăra oamenii şi a da răspunsuri oneste familiilor şi prietenilor soldaţi căzuţi în lupte”, a declarat el sâmbătă seara. Postări pe reţelele sociale au criticat aspru conducerea militară pentru că a permis ca o astfel de ceremonie să aibă loc în zona liniei de front. Cei responsabili trebuie pedepsiţi, au cerut ucrainenii în comentarii.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇