Ziua 619 de război a început cu sunetul alarmelor anti-aeriene în întreaga Ucraina, forțele Kievului avertizând că se observă multă mișcare în aviația rusă. Îngrijorarea a crescut după ce de la o bază rusă a decolat și un MiG-31 K, ce transportă temutele rachete Kinjal.
Atacuri cu victime printre civili au avut loc în Zaporojie și Herson, în timp ce la Avdiivka, în Donețk, rușii continuă să preseze, fără rezultate notabile. Ministerul britanic al Apărării estimează că în nici o lună, pe frontul de la Avdiivka rușii au pierdut mii de soldați și în jur de 200 de vehicule blindate, fiind încă o dovadă că liderii de la Moscova nu au nicio problemă să sacrifice un număr uriaș de vieți pentru câștiguri teritoriale minore.
De la Kiev, Volodimir Zelenski a anunțat că a decis să-l înlocuiască pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Iar analiza unei poze publicată de biroul președintelui în urmă cu o lună a scos la iveală că SUA au livrat în secret Ucrainei cel puțin unul dintre cele mai puternice vehicule blindate americane anti-mine, M1150 Assault Breacher.
Tot la Kiev, sâmbătă dimineață a ajuns șefa CE, Ursula von der Leyen, pentru a discuta cu Zelenski despre posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar. Ea a spus la finalul zilei că Ucraina a făcut "progrese excelente" în vederea aderării la UE.
Între timp, însă, au apărut informații pe surse potrivit cărora atât oficiali europeni, cât și americani au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Liderii occidentali consideră că războiul a ajuns într-un impas şi că s-a ajuns la fundul sacului și în ce privește capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei. Zelenski a negat că ar exista asemenea discuții și a insistat și că războiul în niciun caz nu a ajuns în impas.
În plus, autoritățile ucrainene au anunţat că au iniţiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, un susţinător fervent al preşedintelui Vladimir Putin, care a descris ofensiva rusă drept o luptă împotriva „forţelor răului".
Situația pe front
- Șantier naval lovit - Ucraina a afirmat că a lovit sâmbătă un şantier naval în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, în portul Kerci, informează AFP. Este vorba de șantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci, a anunţat armata ucraineană. Ucraina şi-a înmulţit atacurile împotriva teritoriilor sale ocupate de trupele Moscovei şi asupra teritoriului rus pe fondul unei lente contraofensive declanşate de Kiev la începutul lunii iunie. Crimeea - baza Flotei ruse din Marea Neagră şi o cale de aprovizionare cheie pentru forţele ruse care ocupă sudul şi estul Ucrainei - este vizată cu regularitate.
- Alerte în toată Ucraina - Alarmele anti-aeriene au sunat la Kiev și pe tot teritoriul Ucrainei mai bine de o oră după ce un MiG-31 K rusesc, care transportă temutele rachete Kinjal, a decolat de la baza aeriană Savasleika din regiunea Nijnîi Novgorod.
- Atac în Zaporojie - 9 civili au fost răniți într-un atac al rușilor asupra satului Zarecinoie din regiunea Zaporojie.
- Atac la Herson - Rușii au atacat districtul Korabelnîi din Herson, lovind un bloc de locuințe. Două persoane au fost rănite - o femeie de 82 de ani și un bărbat de 84 de ani.
- Mii de soldați ruși au pierit la Avdiivka - Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că rușii au pierdut în jur de 200 de vehicule blindate, dar și foarte mulți soldați în ultimele 3 săptămâni în care au pornit ofensiva la Avdiivka, în regiunea Donețk: „Este foarte probabil ca de la începutul lui octombrie Rusia să fi pierdut mai multe mii de soldați pe frontul de la Avdiivka. Liderii ruși continuă să demonstreze că acceptă cu detașarea pierderi mari de vieți omenești pentru câștiguri teritoriale minore”.
- Livrare secretă de la SUA - American Forbes scrie că SUA au transferat Ucrainei cel puțin unul dintre cele mai puternice vehicule blindate americane anti-mine, M1150 Assault Breacher. Vehiculul apare pe fundal într-o fotografie făcută în 3 octombrie postată de administrația prezidențială de la Kiev. SUA nu au anunțat oficial livrarea și nici nu e clar câte astfel de vehicule au ajuns în Ucraina.
- Nouă schimbare în armata Ucrainei - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei: „Am făcut o înlocuire în structura de comandă a Forţelor Armate ale Ucrainei - l-am numit pe colonelul Serhi Lupanciuk în funcţia de nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Este un ofiţer cu experienţă - un ofiţer de luptă, comandantul potrivit şi o persoană care poate adăuga mai multă putere forţelor noastre pentru operaţiuni speciale. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate”. Zelenski a precizat că generalul Viktor Horenko, care a comandat până acum Forţele pentru Operaţiuni Speciale, va continua să îndeplinească sarcini speciale în cadrul Serviciului de Informaţii al apărării din Ucraina, serviciu condus de generalul Kirilo Budanov.
Alte informații relevante
- Șefa CE, la Kiev - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Kiev pentru a discuta despre extinderea Uniunii Europene cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în condițiile în care, pe 8 noiembrie, Bruxellesul urmează să transmită un raport privind progresele înregistrate de Ucraina şi să decidă dacă va deschide sau nu negocierile de aderare: „Mă bucur să mă întorc la Kiev pentru a 6-a oara de când a început războiul. Mă aflu aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE, despre sprijinul financiar al UE pentru a reconstrui Ucraina ca o democraţie modernă şi prosperă, precum și despre cum vom continua să facem Rusia să plătească pentru războiul de agresiune".
- Progrese excelente pentru aderare - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a făcut "progrese excelente" în vederea aderării la UE, cu câteva zile înainte de prezentarea unui raport cheie privind candidatura de aderare a Kievului, potrivit The Guardian. Aflată alături de preşedintele Volodimir Zelenski, ea a declarat că Ucraina a atins multe etape importante în ciuda războiului cu Rusia, subliniind reformele judiciare ale Kievului în cadrul conferinţei de presă comune de la Kiev. Ea a mai spus că dacă Ucraina va recupera restanțele, poate trece la următoarea etapă a procesului de aderare".
- Ucraina, împinsă spre negocieri de pace - Oficiali americani şi europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt şi unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuţiile, potrivit NBC. Conversaţiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii. Unele dintre discuţii, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanţilor a peste 50 de naţiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii. Discuţiile au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani şi europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas şi cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.
- Zelenski neagă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că războiul dintre ţara sa şi Rusia se află într-un „impas" și a respins informaţiile potrivit cărora oficiali occidentali fac lobby pentru pace: „Timpul a trecut astăzi şi oamenii sunt obosiţi (...) Dar nu ne aflăm într-un impas. Acesta nu este un impas. Rusia controlează cerul. Noi avem grijă de armata noastră. Nimeni nu vrea să le abandoneze pur şi simplu, aşa cum Rusia îşi abandonează poporul ca pe carne. Cum să depăşim această situaţie? F-16. Trebuie să aşteptăm ca băieţii să înveţe, când se întorc. Când există apărare aeriană pe front, militarii merg înainte şi folosesc echipamentele".
- Ucraina i-a deschis dosar Patriarhului Kirill - Ucraina a anunţat sâmbătă că a iniţiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, după ce au „adunat dovezi împotriva capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Gundyaev (cunoscut sub numele de Kirill)": „E un membru al cercului interior al liderilor militari şi politici de vârf ai Rusiei şi (…) unul dintre primii care au susţinut public războiul împotriva Ucrainei. Kirill a subminat integritatea teritorială a Ucrainei, justificând agresiunea armată”. Patriarhul Kirill, un susţinător fervent al preşedintelui Vladimir Putin, a descris ofensiva rusă împotriva Ucrainei drept o luptă împotriva „forţelor răului".
Ce se întâmplă în Rusia
- Declarații despre dublurile lui Putin - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat din nou să risipească ceea ce agenţia de presă de stat rusă TASS a descris drept „mituri despre dublurile" lui Vladimir Putin”: „Avem un singur Putin. Acum, 'experţii' fac presupuneri - sunt trei sau patru şi pe care acum îi vedem în fiecare zi - în această dimineaţă au depus flori la monumentul lui Minin şi Pozharsky - aceasta este a treia sau a patra 'dublură', nu este clar".
- Rusia se antrenează cu Myanmarul - Rusia a anunţat că va desfăşura exerciţii militare navale cu Myanmarul, o premieră în „istoria recentă" a celor două ţări, anunţ făcut în cadrul unei vizite a şefului marinei ruse care a început vineri în această ţară. Comandantul şef al Marinei, Nikolai Ievmenov, „şi-a început vizita de lucru" în Myanmar, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Programul vizitei include „participarea la ceremonia de deschidere a primului exerciţiu naval dintre cele două ţări din istoria recentă" şi o vizită la „navele de război" care participă, potrivit Moscovei. Data exactă a acestor exerciţii nu a fost comunicată.
- Macron a enervat Moscova - Rusia urmăreşte îndeaproape cum naţiunile occidentale încearcă să construiască alianţe în state considerate în mod tradiţional drept „curtea sa din spate” şi sfera sa de influenţă. Un oficial de rang înalt de la Moscova era furibund, susţinând că Occidentul atrage „vecinii, prietenii şi aliaţii” departe de Rusia. Cel mai recent lider occidental care a curtat Asia Centrală este preşedintele francez Emmanuel Macron. Vizitând miercuri Kazahstanul bogat în petrol şi minerale, el a felicitat fostul stat sovietic pentru că a refuzat să se alăture Moscovei împotriva Ucrainei.
- Kremlinul l-a „executat” pe șeful TASS - Serghei Mihailov, care a fost director general al agenției rusă de stat TASS timp de 11 ani, a fost demis în iulie pentru că a permis o relatare mult prea detaliată a revoltei Wagner, dezvăluie The Moscow Times, citând surse din interiorul Dumei de Stat. Kremlinul a fost supărat că a fost pus, astfel, într-o lumină proastă.