Ziua 615. Familie masacrată de ruși, oligarh arestat în Franța, un Zelenski furios pe Occident și măsură extremă anti-proteste: un glonț în cap (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 615</span>. Familie masacrată de ruși, oligarh arestat în Franța, un Zelenski furios pe Occident și măsură extremă anti-proteste: un glonț în cap (Foto & Video)

Ziua 615 aduce o nouă crimă șocantă de război. O întreagă familie a fost ucisă în casa sa dintr-un oraș din estul Ucrainei. Nouă persoane, inclusiv doi copii mici, au fost găsite ciuruite de gloanţe, aşezate în paturi, unele dintre ele încă prinse în îmbrăţişări.

E o crimă pe care Moscova vrea să o scoată rapid din atenția publică și a anunțat că deja a arestat doi suspecți – soldaţi ruşi din Orientul Îndepărtat.

Între timp, bombardamentele au continuat și de-o parte, și de alta. Rușii asediază Hersonul, un nor negru putând fi văzut asupra orașului. Au reînceput și atacurile asupra rețelei energetice, fiind vizată cea mai mare companie privată de energie din Ucraina.

Și în Rusia a avut loc o explozie la fabrica de muniție Solikamsk Ural, una dintre cele mai mari de acest fel din țară.

Pe plan extern, secretarul de Stat al SUA și șeful Pentagonului militează azi în fața Senatului american pentru aprobarea ajutorului de urgență de 105 de miliarde de dolari, pe care Biden l-a cerut pentru Ucraina și Israel.

ADVERTISING

Time scrie însă, citând apropiați ai președintelui ucrainean, că acesta e furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”.

Franța l-a arestat pe oligarhul rus Alexei Kuzmiciev, cofondatorul Alfa Group, sub acuzația de spălare de bani, evaziune și alte infracțiuni, inclusiv încălcarea regimului de sancțiuni.

Iar liderul cecen Razman Kadîrov ia măsuri pentru ca revolte de tipul celei de pe aeroportul din Daghestan să nu se întâmple și la el acasă. Soluția sa a fost un ordin către poliție ca oricine nu înțelege că nu are voie să protesteze să primească un glonț în frunte.

Situația pe front

  • Familie masacrată de ruși - Nouă persoane, inclusiv doi copii mici, au fost găsite împuşcate mortal în casa lor din oraşul Volnovakha, din estul Ucrainei, ocupat de Rusia. Oficialii ucraineni spun că ei cred că soldaţii ruşi au ucis întreaga familie Kapkaneţ pe 27 octombrie, pentru că au refuzat să le cedeze casa. Anchetatorii ruşi anunţă că doi suspecţi au fost reţinuţi, afirmând că sunt soldaţi ruşi din Orientul Îndepărtat. Ucraina şi Rusia au început anchete separate privind atacul. Pe reţelele de socializare au apărut fotografii care arată corpuri pline de sânge şi ciuruite de gloanţe, aşezate în paturi, unele dintre ele încă prinse în îmbrăţişări.
  • Atac asupra Hersonului - Rușii trag masiv asupra Hersonului. Pe rețele circulă imagini cu fum gros care se ridică deasupra orașului. O persoană a murit după ce mașina în care se afla a fost lovită de un obuz și a luat foc.
  • Orașul lui Zelenski, atacat - Explozii au fost raportate și în Krivoi Rog, autoritățile anunțând că sistemele de apărare antiaeriană resping drone lansate de ruși.
  • Au reînceput atacurile asupra sistemului energetic - Rușii au tras asupra uneia dintre centralele DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina. Echipamentele au fost serios avariate și locuitorii alimentați de acea centrală au rămas fără curent și apă.
  • Zelenski, furios pe Occident - Membri ai echipe preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, relatează Time. În schimb, Zelenski nu vrea orice fel de pace, intenţionează să câştige războiul în condiţiile ucrainene şi afirmă: „Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucrainenii atacă peste graniță - Ministerul rus al Apărării a raportat două atacuri cu dronă în Belgorod, ambele respinse. Și în Kursk în jur de 300 de oameni au rămas fără apă, după ce un bombardament al ucrainenilor a vizat un turn de apă care alimenta satul. Nu există victime.
  • Explozie la una dintre cele mai mari fabrici militare din Rusia - O explozie s-a produs la fabrică de muniție Solikamsk Ural, una dintre cele mai mari de acest fel din Rusia. Ministerul Situațiilor de Urgență a minimizat incidentul, spunând că a fost „o bubuitură” a cărei cauză e încă necunoscută și activitatea nu a fost afectată. Martorii spun că explozia a fost atât de puternică încât au fost sparte și geamurile clădirilor din jurul fabricii.

Alte informații relevante

  • Oligarh arestat în Franța - Le Monde scrie că Alexei Kuzmiciev, cofondatorul Alfa Group, a fost arestat în Franța pentru spălare de bani, evaziune și alte infracțiuni, inclusiv încălcarea regimului de sancțiuni.
  • Gloanțe de la Kadîrov pentru protestatari - Liderul cecen Ramzan Kadîrov vrea să evite revolte de tipul celei care s-a întâmplat pe aeroportul din Daghestan și a dat ordine Poliției ca cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas să fie împușcați: „Executați trei lovituri de avertizare în aer, iar dacă persoana nu respectă legea, executați a patra lovitură în frunte. Nimeni nu va protesta, acesta este ordinul meu”.
  • Bani pentru războaie - Secretarul Apărării, Lloyd Austin, și secretarul de Stat Antony Blinken vor apărea marți în fața Senatului, pentru a argumenta în favoarea cererii de ajutor de urgență de 105 miliarde de dolari a lui Joe Biden pentru Israel și Ucraina.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇