Ziua 602. Putin ordonă patrule cu Kinjal pe cerul Mării Negre și-l invită pe Biden la ceai, după ce a trimis ATACMS în Ucraina (Video)

Ziua 602. Putin ordonă patrule cu Kinjal pe cerul Mării Negre și-l invită pe Biden la ceai, după ce a trimis ATACMS în Ucraina (Video)

Ziua 602 de război a început cu amenințări ale Rusiei cu „cele mai grave consecințe”, după ce Ucraina a folosit pentru prima dată rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA.

Iar Putin a comentat situația de la Beijing, acuzând Statele Unite că doar prelungesc agonia ucrainenilor și ironizându-l pe Biden cu o invitație la ceai, după ce, anterior, criticase Occidentul împreună cu Xi Jinping, la summit-ul Belt and Road, proiectul Chinei ce reinterpretează Drumul Mătăsii.

Introducerea rachetelor ATACSM în luptă a fost analizată și de experții Institutului pentru Studiul Războiului, care consideră că rușii vor suferi pierderi consistente înainte de a se adapta. Cert este că rezultatul imediat este diminuarea eficienței folosirii elicopterelor de atac de către ruși, care le-au fost de mare ajutor în această vară pentru a contracara și încetini ofensiva ucraineană.

Putin a mai anunțat și că a ordonat ca forțele aeriene ruse să patruleze continuu spațiul aerian neutru de deasupra Mării Negre și, deși a spus că nu e o amenințare, a subliniat că avioanele de luptă rusești sunt echipate cu rachete Kinjal, care au o rază de peste 1.000 km.

ADVERTISING

Liderul rus s-a ales și cu o nouă invitație din partea omologului din Vietnam, pe care a transmis că o va onora cu bucurie. Până atunci însă își pregătește vizita în Coreea de Nord, ministrul de Externe Serghei Lavrov fiind zilele acestea la Phenian, unde pune detaliile la punct.

Între timp, Biden se pregătește să ceară Congresului SUA un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Iar la Kiev astăzi s-a aflat premierul Marcel Ciolacu, care a condus o şedinţă de guvern comună cu oficialii ucraineni.

Situația pe front

  • Bloc bombardat în Zaporojie - Doi oameni au murit, cel puțin 4 sunt răniți și 3 persoane sunt dispărute după ce o rachetă a distrus un bloc din orașul ucrainean Zaporojie. Iuri Malașko, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat că opt clădiri au fost avariate în atacul cu rachete rusești. Anterior, un oficial instalat de Moscova în părțile controlate de Rusia din regiunea Zaporojie a dat vina pe forțele ucrainene pentru loviturile din oraș.
  • Moscova jură răzbunare - Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a criticat decizia Washingtonului de a trimite rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina drept „o greşeală gravă”: „Consecinţele acestui pas, care a fost ascuns în mod deliberat publicului, vor fi de cea mai gravă natură".
  • 20 de ATACMS - New York Times scrie că SUA au transferat în Ucraina 20 de rachete ATACMS și că livrarea a fost ținută secret, de teama unui atac al rușilor, dar și ca să ia prin surprindere armata lui Putin.
  • Efectul ATACMS asupra Rusiei - Institutul pentru Studiul Războiului vorbește în raportul de miercuri despre modul în care rachetele ATACMS date de SUA Ucrainei vor afecta cursul războiului. Experții consideră că folosirea lor va duce în primă fază la diminuarea eficienței folosirii elicopterelor de atac de către ruși: „Armata rusă a demonstrat constant că se poate adapta la noile arme primite de Ucraina, dar doar după ce întâi suferă pierderi serioase”. ISW amintește că Rusia a folosit eficient elicopterele pentru a contracara și încetini ofensiva ucraineană din această vară.
  • Atac în Herson - Două rachete ghidate au fost lansate de ruși asupra Hersonului, afectând electricitatea din trei localități. Un bărbat care se afla în curtea casei a fost ucis pe loc. De cealaltă parte, rușii susțin că ucrainenii ar fi atacat un spital din partea ocupată a Hersonului, în orașul Aleșki, și o clinică din satul Novaia Maiacika, unde ar fi fost distruse 8 ambulanțe.
  • Atac cu zeci de drone în Rusia - Ministerul Apărării de la Moscova a spus că sistemele de apărare antiaeriană au distrus 28 de drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Kursk, dar și deasupra Mării Negre. Ministerul nu a oferit alte detalii, dar guvernatorul din Kursk a anunțat ulterior că resturile unei drone au căzut în curtea unei școli, provocând mici avarii fațadei clădirii și spărgând câteva geamuri.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Putin în China

  • Putin și Xi, împreună pe Drumul Mătăsii - Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au deschis împreună summit-ul Belt and Road. Xi a spus că proiectele Belt and Road „acoperă pământul, oceanul, cerul şi Internetul. Această reţea a stimulat fluxul de bunuri, capital, tehnologie şi resurse umane între ţările implicate". Și a criticat indirect Occidentul: „A privi dezvoltarea altora ca pe o ameninţare şi interdependenţa economică drept un risc nu vă va permite să trăiţi mai bine şi să vă dezvoltaţi mai repede". La rândul său, Putin a insistat că, în calitate de cea mai mare ţară din lume, parteneriatele Rusiei sunt importante. De asemenea, el a afirmat că viziunea Rusiei este „în ton" cu planurile Chinei - care urmăreşte cooperarea în loc de rivalitate.
  • Războiul e război - Putin a vorbit, într-o conferință la Beijing, despre rachetele ATACMS trimise de americani Ucrainei: „În primul rând, este ceva rău, creează amenințări suplimentare. În al doilea rând, cu siguranță că vom putea respinge și aceste atacuri. Războiul este război. Dar ce e cel mai important e că nu vor putea schimba situația pe front. E imposibil. Asta pot să vă spun sigur”.
  • Invitație la ceai rusesc - Putin a mai spus că trimiterea acestor rachete a fost o greșeală a americanilor și că doar „prelungesc agonia ucrainenilor”. Rugat să comenteze declarațiile lui Biden potrivit căruia Rusia a pierdut războiul, Putin s-a amuzat invitându-l la ceai: „Dacă Rusia a pierdut războiul, atunci de ce a mai trimis ATACMS? Să le ia înapoi și toate celelalte arme. Să stea să-și mănânce clătitele și să vină la noi, la un ceai. Dacă războiul e pierdut, despre ce vorbim? De ce ATACMS? Întrebați-i. E amuzant”.
  • Pumnalul lui Putin deasupra Mării Negre - Putin a anunțat de la Beijing și că a ordonat ca forțele aeriene ruse să patruleze continuu spațiul aerian neutru de deasupra Mării Negre: „Nu este o amenințare, doar anunț că, la ordinul meu, Forțele Aeriene vor patrula în permanență spațiul aerian neutru de deasupra Mării Negre și că MiG-urile noastre 31 sunt dotate cu rachete Kinjal. Se știe că au o rază de peste 1.000 km”.
  • Lavron pregătește terenul la Phenian - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns miercuri la Phenian pentru întâlniri considerate ca pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui Vladimir Putin, care a intensificat cooperarea cu Coreea de Nord, izolată politic. Vizita de două zile a lui Lavrov are loc la o lună după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o călătorie rară în Rusia, în timpul căreia l-a invitat pe Putin la Phenian şi a discutat despre cooperarea militară, inclusiv cu privire la programul de sateliţi al Coreei de Nord şi la războiul din Ucraina. Citeşte şi analiza Cum poate răspunde Occidentul Rusiei și Coreei de Nord?
  • Putin merge bucuros și în Vietnam - Preşedintele Vietnamului l-a invitat pe liderul de la Kremlin să viziteze „în curând" ţara şi „Putin a acceptat bucuros invitaţia", a informat Vietnam News Agency (VNA). Putin și Vo Van Thuong au avut o întâlnire bilaterală în marja Forumului Noile Drumuri ale Mătăsii de la Beijing. Vietnamul rămâne unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei în Asia, cu legături dezvoltate în timpul erei sovietice, dar şi un cumpărător major de arme ruseşti.
  • Duma a răspuns la ordin - Legea de revocare a ratificării de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor nucleare şi-a finalizat miercuri trecerea prin camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat. Deputaţii au votat în unanimitate proiectul de lege în a doua şi a treia lectură. Putin ceruse Parlamentului pe 5 octombrie să facă schimbarea pentru a "reflecta" poziţia Statelor Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul de interzicere totală a testelor din 1996.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ciolacu la Kiev - Premierul Marcel Ciolacu a condus o delegaţie guvernamentală la Kiev pentru o şedinţă de guvern comună cu oficialii ucraineni. Detalii AICI.
  • Zelenski mulțumește României - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca a avut în cursul zilei o întâlnire cu o delegaţie României, după o şedinţă comună de guvern, şi a subliniat că legăturile stabilite cu Bucureştiul reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre, fiind recunoscător pentru aceasta partenerilor români.
  • 100 de miliarde pentru războaie și conflicte - Preşedintele Joe Biden va cere Congresului SUA un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, a declarat marţi pentru AFP o sursă sub rezerva anonimatului. Pachetul de 100 de miliarde de dolari, dezvăluit iniţial de Bloomberg, îşi propune să-i reunească pe democraţi, care cer de mai multe săptămâni un ajutor suplimentar pentru Kiev, şi pe republicani, care doresc mai ales fonduri pentru lupta împotriva crizei migranţilor de la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇