Ziua 601 de război. Ucraina lovește pentru prima oară cu rachete americane ATACMS. 9 elicoptere distruse dintr-o lovitură (Video)

Ziua 601 de război. Ucraina lovește pentru prima oară cu rachete americane ATACMS. 9 elicoptere distruse dintr-o lovitură (Video)

În ziua 601 de război, armata ucraineană a folosit pentru prima dată rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, care a spus că au fost dislocate pe câmpul de luptă împotriva Rusiei și „executate foarte precis”.

Între timp, Vladimir Putin își continuă vizitele externe, sfidând mandatul internațional de arestare emis pe numele său de Curtea de la Haga. Și înfurie și mai tare Bruxelles-ul, defilând zâmbitor alături de premierul ungar Viktor Orban la Beijing, de unde anunță și un parteneriat „fără limite” cu China.

Pe front, comunitatea militară internațională vorbește despre cea mai semnificativă operațiune ofensivă din acest an a Rusiei în Ucraina. Ministerul britanic al Apărării a observat că forțele ruse desfășoară o „ofensivă cu arme multiple” în orașul Avdiivka, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat avansul la trei kilometri sud de această localitate.

Cu toate acestea, rapoartele armatei Ucrainei precizează că trupele ruse au lansat mai puține atacuri generale în zonă decât în zilele precedente.

Peste noapte, rușii au atacat districtul Izium din regiunea Harkov cu rachete lansate din orașul Valuîki, situat în regiunea Belgorod de peste graniţă.

ADVERTISING

Continuă și contraofensiva Ucrainei, care a anunțat că a lovit aerodromuri și echipamente militare rusești în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, pe teritoriul controlat de forțele ruse, provocând distrugeri importante, inclusiv nouă elicoptere, în timp ce zeci de soldați ruși ar fi fost uciși sau răniți. Autoritățile ruse susțin însă că atacul ucrainean a fost respins cu succes de sistemele de apărare anti-aeriene.

Situația pe front

  • Ucraina loveşte pentru prima oară cu rachete americane ATACMS - Armata ucraineană a folosit pentru prima dată rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, care a spus că au fost dislocate pe câmpul de luptă împotriva Rusiei și „executate foarte precis”. A fost prima dată în cele 20 de luni de conflict când ucrainenii au folosit ATACMS (Army Tactical Missile Systems - sisteme de rachete tactice pentru armată).
  • Aerodromuri bombardate - Tot azi forțele ucrainene au declarat că au lovit aerodromuri și echipamente militare rusești în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, pe teritoriul ocupat de Moscova. Armata ucraineană a anunţat că a distrus nouă elicoptere, arsenale şi tehnologie specială, printre care o rampă pentru trageri antiaeriene și au fost uciși sau răniți zeci de soldați ruși. „Exploziile la depozite de muniţii continuă de câteva ore”, potrivit armatei ucrainene. Vladimir Rogov, un oficial instalat de ruși în anumite părți ale regiunii Zaporojie controlate de Moscova, a declarat, însă, că loviturile de la Berdiansk nu au avut succes. „Conform informațiilor preliminare, sistemul nostru de apărare aeriană a interceptat cu succes rachetele inamice”.
  • Forțele ruse avansează spre Avdiivka - Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că trupele ruse au avansat la trei kilometri sud de Avdiivka. Cu toate acestea, rapoartele de la Statul Major al Kievului arată că trupele ruse au lansat mai puține atacuri generale în zonă decât în zilele precedente. ISW a mai spus că forțele ruse sporesc „intensitatea loviturilor aeriene și de artilerie asupra așezării pentru a compensa manevrele lente la sol”.
  • Cea mai semnificativă ofensivă a anului - La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a declarat în cea mai recentă actualizare a informațiilor de pe front că Rusia a început „foarte probabil” o „ofensivă coordonată” în estul Ucrainei. Ministerul raportează că forțele ruse desfășoară o „ofensivă cu arme multiple” în orașul Avdiivka. „Atacul Rusiei este efectuat cu mai multe batalioane blindate, care încearcă să învăluie orașul”, se arată în raport. Ministerul notează că aceasta este „probabil cea mai semnificativă operațiune ofensivă întreprinsă de Rusia cel puțin din ianuarie 2023”.
  • Atac în Harkov - Forțele ruse au atacat districtul Izium din regiunea Harkov cu rachete, a declarat generalul Serghei Melnîk, șeful garnizoanei militare Harkov. Nu există informații despre victime sau pagube. Rachetele au fost lansate din orașul rus Valuîki, situat în regiunea Belgorod, la aproximativ 15 km nord de granița dintre Rusia și Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au avertizat anterior cu privire la amenințarea cu atacuri cu rachete. Alerta de raid aerian a fost activată în regiune de cel puțin nouă ori în ultimele 24 de ore.
  • Drone doborâte de ruși în Crimeea - Rusia a doborât opt drone în apropiere de Crimeea anexată, a anunţat guvernatorul local Serghei Aksionov. ”Opt drone au fost neutralizate prin mijloace de război electronic sau de către sisteme de apărare aeriană”, anunţă pe Telegram Serghei Aksionov, care îndeamnă locuitorii peninsulei ucrainene anexate ”să-şi păstreze calmul”.
  • Război maraton - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus, luni seara, ucrainenilor că războiul de apărare împotriva Rusiei se prelungeşte şi ajunge să semene cu un maraton, în care efortul trebuie dozat. El a subliniat că lucrează pentru a oferi soldaţilor mai multă apărare aeriană, iar oraşelor mai multă protecţie în faţa atacurilor ruseşti cu rachete şi drone.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Putin în China, atacuri în Rusia

  • Putin a ajuns în China - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit, marţi, la Beijing, pentru a se întâlni cu omologul chinez, Xi Jinping, într-o vizită extrem de urmărită, menită să demonstreze încrederea şi parteneriatul „fără limite" dintre cele două ţări, chiar dacă războiul din Ucraina continuă. În doar a doua sa călătorie cunoscută în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său în martie, Putin a aterizat pe aeroportul din Beijing. El a fost întâmpinat de ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao.
  • Discuții Putin - Orban - Vladimir Putin şi-a exprimat satisfacţia de a avea Ungaria ca interlocutor în Uniunea Europeană, în întrevederea avută la Beijing cu prim-ministrul Viktor Orban, care se străduieşte să menţină relaţiile cu Moscova în pofida războiului din Ucraina. ''Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că Rusia a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele'', i-a spus Putin lui Orban, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
  • Atacuri cu drone în Rusia - Apărarea aeriană rusă a interceptat trei drone deasupra regiunii Belgorod, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov. El a spus că dronele au fost doborâte în apropierea orașului Belgorod și a districtului Yakovlevsky. Potrivit acestuia, o casă a fost distrusă, iar alte două au fost avariate. Trei mașini au fost avariate de resturile de la o dronă.
  • Tratat revocat - Rusia revocă ratificarea tratatului de interzicere totală a testelor nucleare din cauza „atitudinii iresponsabile a Statelor Unite faţă de problemele de securitate globală", a declarat marţi preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin. Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a sugerat ca Rusia să revoce ratificarea tratatului din 1996 deoarece Statele Unite nu l-au ratificat, a declarat că nu este pregătit să spună dacă Rusia va relua sau nu testele nucleare.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • 50 de miliarde de euro de la UE - Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru „reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇