Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că alegerea este fie de a susţine Rusia, fie de a susţine Ucraina, menţionând că aceia care susţin Rusia nu sunt sinceri, deoarece ar trebui să fie împotriva NATO şi Uniunii Europene, aşa cum este Rusia. Acestor oameni le doreşte pace, nu le doreşte război, pentru că atunci ar înţelege ce greşeli fac.
Zelenski a fost întrebat, marţi, într-o discuţie cu jurnalişti români difuzată de Digi24 şi TVR, ce părere are despre faptul că în unele ţări politica referitoare la Ucraina s-a schimbat, dar şi de faptul că în România şi în alte state se înregistrează o creştere a populismului şi ce ar transmite oamenilor care sunt tentaţi să creadă în astfel de politicieni.
“Oamenii pot vota orice. Oamenii sunt liberi, sunt liberi să voteze orice om şi ce partid pe care şi-l doresc. Asta e frumuseţea democraţiei. E puţin ciudat. Când îţi doreşti să fii în Uniunea Europeană, să ai valori comune cu Uniunea Europeană, să fii parte din NATO şi să spui da, suntem NATO, suntem aliaţi şi să vezi că unii oameni susţin narativul Rusiei.
Pentru că nu poţi media lucrurile astea. Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Acestea sunt alegerile. E normal ca unii oameni să aleagă într-un fel şi alţii în alt fel, dar nu poţi să fii sincer, nu poţi cu sinceritate să fii în Uniunea Europeană, să fii în NATO, să ai rachete Patriot, să ai avioane F-16, F-35 pe care nu le-ai produs tu. Ce ai făcut tu pentru această protecţie?”, a afirmat preşedintele Ucrainei.
Oamenii nu-şi dau seama ce înseamnă NATO şi UE
El a precizat că aceşti oameni nu îşi dau seama ce înseamnă NATO şi Uniunea Europeană şi care este preţul lucrurilor pe care le-au primit.
“Eu cunosc preţul pentru această protecţie. Preţul este vieţi omeneşti pierdute. Aceşti oameni care văd lucrurile aşa nu înţeleg cât de mare este preţul şi nu pot să aprecieze ceea ce au, care este preţul lucrurilor pe care deja le-au primit.
Oamenii nu-şi dau seama ce înseamnă NATO, ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă Alianţa. Nu înţeleg că primesc tehnologie, primesc siguranţă. Noi nu suntem în Uniunea Europeană, nu suntem în NATO, noi înţelegem preţul. Preţul este acest război.
Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar voiam să fim independenţi. Către astfel de oameni care susţin Rusia şi care cred că înţeleg, nu sunt sinceri. Altfel ar trebui să fie împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene, împotriva tuturor lucrurilor împotriva cărora stă şi Rusia. Iar asta este important de înţeles”, adaugă Volodimir Zelenski.
El a transmis că acestor oameni le doreşte să aibă parte de pace.
“Ce aş putea să le spun acestor oameni? Vă doresc pace. Nu vă pot dori război, pentru că atunci aţi înţelege ce greşeli faceţi, despre ce vorbiţi. Nici măcar nu înţelegeţi despre ce vorbiţi.
Ce înseamnă să pierzi un copil? Nu doresc nimănui asta. Nu doresc asta nimănui, nimănui dintre cei care susţin Ucraina sau Rusia.
Nu doresc război nimănui, pentru că în război singura misiune este să rămâi în viaţă. Alegerea este una simplă, alegi viaţa. Nu e o alegere între oameni, între candidaţi. Fiţi inteligenţi, fiţi deştepţi, susţineţi viaţa şi asta-i tot”, a mai declarat preşedintele Ucrainei.
O zi istorică umbrită
Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit marţi dimineaţă în prima vizită sa în România, de la începutul războiului şi a avut doar cuvinte de laudă la adresa ţării noastre şi ajutorului acordat Ucrainei.
La Cotroceni, Klaus Iohannis l-a întâmpinat cu onoruri militare. Programul oficial i s-a schimbat față de ceea ce apăruse în presă, şi Zelenski nu a mai susţinut un discurs în Parlament, prilej pentru AUR să jubileze.
"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti (...) Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de săgeţile lui Putin", spune preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD).
Zelenski a explicat însă că el nu a avut programat și pregătit niciun discurs pentru Parlamentul României, dar a promis că va reveni în Legislativul de la București pentru o adresare specială.