Ziua 600. Ucraina spune că apără lumea de anarhie, Rusia curtează China și Coreea de Nord. SUA asigură că au bani de două războaie

Ziua 600. Ucraina spune că apără lumea de anarhie, Rusia curtează China și Coreea de Nord. SUA asigură că au bani de două războaie

Ucraina a intrat în ziua 600 de război, ocazie cu care consilierul prezidențial Mihail Podoliak a transmis că țara sa încearcă cu stoicism să ferească lumea de un viitor post-apocaliptic. El a subliniat că oprirea războiului ar presupune un preț prea mare pentru a fi acceptat.

Atacurile rușilor continuă. Noaptea trecută au lansat 5 rachete și 12 drone-kamikaze asupra Ucrainei. Au fost afectate mai multe apartamente, magazine și alte clădiri, dar și infrastructura energetică. Aproape 1.500 de familii au rămas fără curent electric.

Președintele Vladimir Putin a declarat că armata rusă îşi ”îmbunătăţeşte poziţiile” pe front, inclusiv în zona oraşului Avdiivka.

Iar Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre pregătirile pentru a face faţă atacurilor ruseşti care vor lovi infrastructura critică pe măsură ce vine frigul. El a anunţat că vor fi puse în aplicare măsuri care nu au mai fost folosite până acum.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • 600 de zile de război - Oprirea războiului ar presupune un preț prea mare pentru a fi acceptat, afirmă consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak. La 600 de zile de la invazia Rusiei, Podoliak a transmis pe Twitter că Ucraina încearcă cu stoicism să ferească lumea de un viitor post-apocaliptic. „600 de zile de război pe scară largă. 600 de zile în care Rusia a ucis cu brutalitate cetățeni ai unei alte țări, a încălcat regulile internaționale, a aruncat lumea într-un haos sângeros, a trezit în alți dictatori dorința de a trage, de a distruge… 600 de zile de când Ucraina încearcă cu stoicism să ferească lumea de un viitor post-apocaliptic, să nu cadă în anarhie, la mâna dreaptă a celor puternici, în genocid de dragul genocidului. Și vom reuși să o facem, pentru că prețul opririi războiului este prea mare…”, a scris Podoliak.
  • Armata rusă îşi îmbunătăţeşte poziţiile pe front - Armata rusă îşi ”îmbunătăţeşte poziţiile” pe front, în Ucraina, inclusiv în zona oraşului Avdiivka, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin. ”Trupele noastre îşi îmbunătăţesc poziţia în aproape tot acest spaţiu, un spaţiu destul de vast. Asta priveşte zonele Kupiansk, Zaporojie şi Avdiivka”, a declarat liderul de la Kremlin, într-un interviu acordat televiziunii ruse.
  • Numeroase atacuri nocturne - Rușii au lansat noaptea trecută numeroase atacuri asupra Ucrainei cu 5 rachete și 12 drone-kamikaze. În regiunea Dnipropetrovsk au fost afectate mai multe apartamente, magazine și alte clădiri, a declarat guvernatorul Serghei Lisak. O rachetă a lovit zona din jurul capitalei regionale Nipro, a spus Lisak, fără a oferi mai multe detalii. Infrastructura energetică, inclusiv o conductă de gaz și patru linii electrice, a fost, de asemenea, deteriorată în atacurile de peste noapte, lăsând aproape 1.500 de familii fără electricitate.
  • Măsuri de apărare inedite - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, duminică seara, despre pregătirile pentru a face faţă atacurilor ruseşti care vor lovi infrastructura critică, pe măsură ce vine frigul. El a anunţat că vor fi puse în aplicare măsuri care nu au mai fost folosite până acum. În acelaşi timp, este esenţial ca fiecare, la nivel de autoritate locală şi companie, să-şi facă treaba, la fel ca pe câmpul de luptă, pentru a proteja Ucraina de teroarea rusă, a arătat şeful statului.
  • Pierderile Rusiei - Forțele ruse au pierdut 288.630 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 860 de soldați ruși.
  • Nouă metodă de recrutare - Redut, falsa companie militară privată, recrutează mercenari, inclusiv fosti membri ai grupului Wagner, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. Acesta spune însă că Redut este utilizat de Ministerul rus al Apărării pentru a stimula forțele ruse. ”Agenția principală de informații a Statului Major al Rusiei (GRU) supraveghează și finanțează activitățile grupului, inclusiv recrutările acestuia. De la începutul invaziei, Redut a fost implicat în operațiuni de luptă în regiunile Donețk, Harkov, Kiev și Lugansk. Grupul are foarte probabil peste 7.000 de angajați. Este posibil ca practica Ministerului rus al Apărării de a recruta prin unități „voluntare” să fi contribuit la evitarea altor mobilizări nepopulare ale Rusiei”, a scris Ministerul britanic al Apărării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • SUA asigură că au bani de două războaie - Întrebată într-un interviu acordat luni postului Sky News din Marea Britanie dacă SUA şi-ar putea permite să ofere sprijin militar Israelului şi Ucrainei, aflată în războiul în curs cu Rusia, Yellen a spus că „răspunsul este absolut da”: „America îşi poate permite cu siguranţă să fie alături de Israel şi să sprijine nevoile militare ale Israelului şi, de asemenea, putem şi trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Economia SUA se descurcă extrem de bine. Inflaţia a fost mare şi a fost o preocupare pentru gospodării, a scăzut acum considerabil. În acelaşi timp, avem aproximativ cea mai puternică piaţă a muncii pe care am văzut-o în ultimii 50 de ani, cu 3,8% şomaj. Şi, în acelaşi timp, America, administraţia Biden, a adoptat o legislaţie care ne consolidează economia în anii următori, pe termen mediu”.
  • Lavrov a ajuns în China - Ministrul chinez de Externe Wang Yi l-a primit, luni, pe omologul său rus Serghei Lavrov, înaintea unei vizite în China a preşedintelui rus Vladimir Putin, cu ocazia celei de a treia ediţii a Forumului Noilor Drumuri ale Mătăsii. China şi Rusia, două ţări vecine, împărtăşesc o voinţă comună de a contracara ceea ce prezintă drept o hegemonie americană.
  • Lavrov se duce şi în Coreea de Nord - Din China, Lavrov va merge în Coreea de Nord, într-o vizită de două zile, în perioada 18-19 octombrie, a anunţat MAE rus pe site-ul său.
  • Maduro este așteptat în Rusia - Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia așteaptă o vizită a președintelui venezuelean Nicolas Maduro. O sursă familiarizată cu aceste planuri a declarat pentru Reuters că vizita va avea loc până la sfârșitul anului.
  • Copii eliberaţi diplomaţilor din Qatar - Trei copii ucraineni, care au fost duși în Rusia, urmează să fie eliberați diplomaților din Qatar care vor sosi la Moscova săptămâna aceasta, a declarat pentru Reuters un oficial din această ţară. Qatar a facilitat vineri întoarcerea unui alt copil ucrainean, în vârstă de 7 ani, care s-a reunit cu bunica sa și se află în drum spre Ucraina prin Estonia. Ceilalți trei copii sunt un băiat de 2 ani, un băiat de 9 ani și o fată de 17 ani. Kievul a identificat 20.000 de copii duși în Rusia sau pe teritoriul deținut de Rusia, fără acordul familiei sau al tutorilor.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇