Ziua 576. Sediul Flotei ruse, lovit de rachete. Moscova acuză și un atac cibernetic fără precedent (Foto & Video)

Ziua 576. Sediul Flotei ruse, lovit de rachete. Moscova acuză și un atac cibernetic fără precedent (Foto & Video)

Ziua 576 de război a adus un atac major din mai multe direcții cu rachete și drone asupra Crimeii. Principala țintă a fost Sevastopolul, unde e sediul Flotei Ruse la Marea Neagră. Un prim atac a avut loc dimineață. Autoritățile de ocupație au anunțat că au neutralizat amenințarea, dar au apărut imagini cu Portul Sevastopol învăluit în fum și au fost oprite circulația pe Podul Kerci și transportul maritim.

Câteva ore mai târziu, Rusia a confirmat un nou atac cu rachetă asupra sediului Flotei. Și de această dată au spus că racheta a fost interceptată cu succes, dar au recunoscut că resturile căzute au provocat distrugeri pe sute de metri și un incendiu de vegetație și au evacuat cetățenii care locuiau în zonă. La fața locului a fost trimis un număr mare de ambulanțe și Ministerul Apărării a anunțat că sediul a fost avariat și un soldat a fost ucis, dar ulterior a revenit și a spus că soldatul e dispărut și nu se știe starea sa.

Kievul a revendicat atacul, mulțumind piloților săi și ironizând Moscova pentru minciunile prin care încearcă să minimizeze lovitura încasată. Totodată, consilierul lui Zelenski a promis că „navele ruse își vor lua locul bine meritat într-un muzeu subacvatic, care va atrage turiști din toată lumea”.

La scurt timp de la atac guvernatorul Crimeii a anunțat că peninsula este ţinta unui atac cibernetic „fără precedent” care afectează comunicațiile prin Internet.

Forțele ucrainene au înregistrat o mare reușită și pe front, reușind să spargă, în ultimele 3 zile, dinții dragonului din apărarea rușilor îndeajuns de mult încât să aducă blindatele în bătălia de la Verbove, din regiunea Zaporojie.

ADVERTISING

Și rușii au continuat atacurile, cu bombardamente asupra Hersonului și Donețkului. La Herson, cel puțin un tânăr a fost ucis, în timp ce la Donețk sunt 16 răniți, după ce 20 de blocuri au fost avariate.

Pe plan diplomatic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost joi seară la Casa Albă, iar de acolo în Canada, unde a fost primit pe aeroport de Justin Trudeau. Joe Biden l-a asigurat că va primi în continuare sprijin și tehnică importantă pentru apărarea antiaeriană, însă nu și rachetele ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de liderul de la Kiev. Totodată, tancurile Abrams urmează să ajungă săptămâna viitoare în Ucraina și Zelenski a anunțat un acord istoric prin care Ucraina și SUA devin coproducători în industria armamentului.

Și Rusia avansează relațiile de cooperare cu dictatorii lumii. Kim Jong Un a dat ordin să fie făcuți pașii necesari pentru a întări relațiile Coreei de Nord cu Rusia, pentru „a consolida succesul” vizitei sale în țara condusă de Vladimir Putin. Și profită de scandalul cerealelor că să amenințe „agresiva” Polonie, pe care o consideră o problemă tot mai mare.

O informație îngrijorătoare a venit de la CNN, care a analizat imagini din satelit și a observat că Rusia, SUA și China au intensificat activitățile în jurul siturilor de testare a armelor nucleare. Iar o alta de la Banca Națională a Elveției, care a analizat impactul războiului asupra economiei. Germania a fost cea mai grav lovită până acum, dar ce e clar pentru specialiști este că efectele asupra economiilor europene vor fi de două ori mai grave în următorii maximum doi ani.

Atac masiv asupra Crimeii

  • Distrugeri pe sute de metri - Un atac cu rachetă a vizat sediul central al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol. Agenția rusă TASS anunță că „distrugerile se văd pe sute de metri și multe ambulanțe au fost trimise la fața locului”.
  • Stare de alertă - Liderul regiunii anexate, Mihail Razvojaev, a anunțat că orașul este în stare de alertă și le-a cerut cetățenilor să evacueze centrul orașului și să stea în case: „Oricine se află în apropierea sediului Flotei să respecte alarmele sonore și să se adăpostească. Salvatorii Ministerului pentru Situații de Urgență sunt la fața locului. Pompierii iau toate măsurile să stingă rapid incendiile”.
  • Guvernatorul a dat detalii despre atac: „Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra sediului Flotei. Un fragment a căzut lângă Teatrul Lunaciarski. Dacă găsiți astfel de resturi vă rugăm să nu vă apropiați și să sunați la 112. Vă rugăm să rămâneți calmi și să nu postați fotografii și imagini video”.
  • Fum deasupra Bakcisarai - Unele surse au scris că a o coloană de fum se ridică deasupra Bakcisarai, zonă în care e amplasată o unitate militară. Consilierul liderului pus de ruși în Crimeea, Oleg Kriucikov, a susținut însă că nu e adevărat, dar că o rachetă a fost, într-adevăr, doborâtă în apropiere de baza militară și că resturile căzute la sol au provocat un incendiu de vegetație.
  • Moscova anunță un mort dar apoi îl dă dispărut - Ministerul Apărării de la Moscova a făcut primul anunț despre victime: „În această după-amiază regimul de la Kiev a lansat un atac cu rachetă asupra Sevastopolului. Sistemele de apărare antiaeriană au doborât alte 5 rachete. În urma atacului, sediul istoric al Flotei la Marea Neagră a fost avariat. Potrivit primelor informații, un soldat a fost ucis”. Ulterior, Ministerul a revenit precizând că soldatul nu e mort, ci dat dispărut și nu se cunoaște starea lui.
  • Ministerul nu spune nimic despre răniți, dar pe surse au apărut informații că ar fi 6 victime.
  • Ucraina își asumă atacul - Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei Nikolai Oleșciuk a transmis un mesaj de mulțumire piloților săi, confirmând atacul asupra Sevastopolului. „Am promis că va urma… Așa că, în timp ce ocupanții încearcă să-și revină în Melitopol și alarmele anti-aeriene încă sună la Sevastopol, vreau să le mulțumesc încă o dată piloților Forțelor Aeriene”, a spus el, râzând de afirmația Moscovei că a doborât toate rachetele ucrainene: „Sper ca și data viitoare sistemele rusești de apărare antiaeriană să nu ne dezamăgească. Împreună, spre victorie!”.
  • Atac cibernetic masiv în Crimeea - La scurt timp de la atac guvernatorul Crimeii a anunțat că peninsula este ţinta unui atac cibernetic „fără precedent”. „Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces la Internet în Crimeea. Suntem pe cale să reparăm penele de Internet din peninsulă”.
  • Rușii evacuează civilii - Guvernatorul a anunțat că locuitorii din mai multe case din Sevastopol, localizate în perimetrul în care au căzut resturile de rachete, vor fi evacuați până când amenințarea va fi neutralizată: „În următoarele 30 de minute, toți cetățenii care locuiesc pe Bulevardul Nakimov sunt rugați să meargă de bună voie la cinematograful Pobeda sau în Piața Nakimov sau Piața Lazarev, de unde vor fi duși cu autobuzele la cinema. După ce serviciile de securitate vor curăța zona, toată lumea se va putea întoarce acasă”. La ceva timp de la anunț, a fost raportată o explozie puternică undeva în intervalul 17:37 - 17:39. Nu este clar despre ce e vorba, dar e posibil să fie detonate resturile de rachete.
  • Podul lui Putin închis - Atacul asupra sediului Flotei vine după ce dimineață traficul pe Podul Crimeii și traficul maritim au fost oprite temporar și au apărut imagini cu un nor de fum în Portul Sevastopol. De la Moscova, Ministerul Apărării a anunțat că în jurul orei 10:30 sistemele de apărare antiaeriană au identificat două drone și rachete ghidate lansate de ucraineni asupra coastei vestice a Crimeii. Anterior, instituția condusă de Serghei Șoigu anunțase că două drone ucrainene au fost distruse deasupra Mării Negre, lângă coasta sud-estică a peninsulei.
  • Ucraina promite să facă atracție turistică subacvatică din flota rusă - Și consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, ironizează modul în care Moscova încearcă să minimizeze atacul din Sevastopol: „Toate rachetele au fost doborâte de sistemele antiaeriene rusești, dar sediul Flotei a fost distrus. Nu au fost victime, dar niște personal militar e dat dispărut. Acestea sunt declarații ale Ministerului Apărării rus, care arată depravarea sistemului rus. Oameni care, în alte circumstanțe, în altă societate, ar putea fi comedianți, au luat calea agresiunii și a crimelor de război. Dar de ce să ne mirăm, când Ministerul Apărării din această țară fantasmagorică este de fapt Ministerul Atacurilor. Rusia lui Putin e un regat al oglinzilor distorsionate și a iluziilor și miturilor, ce are la baza existenței doar frica despre societățile vestice și memoria poveștilor de groază din Războiul Rece, parazitând brandul URSS. Dar Crimeea va fi demilitarizată și eliberată și navele comerciale se vor întoarce la Marea Neagră. Iar navele ruse își vor lua locul bine meritat într-un muzeu subacvatic, care va atrage turiști din toată lumea”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Atac în Herson - Cel puțin o persoană a fost ucisă - un bărbat în vârstă de 25 de ani - în bombardamentele rusești de vineri asupra orașului Herson din sudul Ucrainei. O altă persoană a fost rănită când cartierele rezidențiale au fost ținta unor focuri de armă în oraș, care se află în apropierea liniei frontului. Bombardamentele au provocat incendii într-o casă și într-un garaj.
  • Civili bombardați în Donețk - Rușii au bombardat vineri noapte un oraș din vestul Donețkului, Kurakove. Au fost avariate 20 de blocuri, mașini și garaje, precum și o clădire administrativă. 16 persoane au fost rănite.
  • Dinții dragonului sparți cu blindate - Wall Street Journal și Institutul pentru Studiul Războiului scriu că armata ucraineană a reușit să spargă linia de apărare a rușilor într-o zonă din regiunea Zaporojie îndeajuns de mult încât să treacă pe acolo cu vehicule blindate. ISW arată că soldații Kievului au reușit să treacă de șanțurile săpate de ruși și de barierele denumite dinții dragonului la vest de Verbove. Este primul caz confirmat al unei astfel de reușite. În urmă cu 3 zile, BBC arăta că s-a reușit străpungerea dinților dragonului, dar doar cu infanteria, nu cu vehicule blindate. Detalii AICI.
  • Buldogii lui Zelenski - Într-un discurs susținut la Washington la Muzeul Arhivelor Naționale, Zelenski l-a citat pe fostul președinte american Abraham Lincoln: „Printre documentele pe care le-am văzut azi s-a numărat o telegramă a lui Abraham Lincoln către generalul Grant. Un document care te inspiră: Țineți strâns cu dinții, ca un buldog, și înșfăcați și mestecați cât de mult se poate. Cuvintele președintelui Lincoln reflectă curajul și credința care au ajutat America. Și reflectă exact modul în care luptă ucrainenii. În luptele victorioase pentru Kiev, Harkov și Insula Șerpilor. În bătălia pentru Bahmut, unde soldații noștri înaintează continuu. În lupta noastră pentru fiecare centimetru de pământ. În fiecare zi a acestui război, soldații ucraineni sunt asemenea unui buldog și mușcă și mestecă din ocupanții ruși cât de mult pot”.
ADVERTISING

Informaţii relevante

  • Crește tensiunea nucleară - CNN a analizat imagini din satelit și a observat că Rusia, SUA și China au intensificat activitățile în jurul depozitelor de arme nucleare din arhipelagul Arctic, deșertul Nevada și, respectiv, Xinjiang. La toate cele trei mari puteri pot fi observate drumuri, construcții și tuneluri noi în ultimii ani și traficul rutier în aceste zone a crescut semnificativ. Nu există indicii că vreuna dintre cele trei ar pregăti un test nuclear iminent, dar specialiștii spun că acesta ar fi scopul final al acestor activități.
  • Zelenski la Casa Albă - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, au fost joi seara la Casa Albă, unde au fost întâmpinați de președintele Joe Biden și de soția sa, Jill. A fost a şasea întâlnire dintre cei doi șefi de stat și a treia vizită a lui Zelenski la Washington în timpul actualei administraţii americane. SUA au anunțat un nou pachet de 325 de milioane de dolari și vor livra Ucrainei „importante mijloace de apărare aeriană”, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean.
  • Vin tancurile Abrams - Preşedintele american Joe Biden a anunţat că tancurile de tip Abrams urmează să ajungă în Ucraina „săptămâna viitoare”, pentru a consolida forţele armate ucrainene în contraofensiva împotriva forţelor ruse.
  • Ucraina și SUA, coproducători de arme - Zelenski a anunțat că Ucraina va lansa în parteneriat cu SUA un consorțiu pentru a produce arme, inclusiv sisteme de apărare anti-aeriană de care are atâta nevoie. Zelenski a transmis că este vorba de un acord pe termen lung și l-a numit „un lucru istoric”.
  • Zelenski în Canada - Volodimir Zelenski s-a dus în Canada, într-o vizită neanunţată, pentru a obţine sprijin pentru ţara sa. Televiziunea canadiană l-a arătat pe premierul Justin Trudeau întâmpinându-l pe Zelenski pe pistă, la Ottawa. Este prima vizită a lui Zelenski în Canada de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Ulterior, biroul lui Trudeau a transmis un comunicat: „Canada va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este necesar. Cei doi lideri vor continua să coopereze îndeaproape pentru a consolida relaţiile ţărilor noastre şi a ajuta poporul ucrainean să poată să se apere împotriva invaziei ruse brutale şi nejustificate”.
  • Duda vrea discuții cu prietenul Zelenski - Președintele Poloniei Andrzej Duda susține că disputa pe cereale nu va afecta relațiile bilaterale bune cu Ucraina: „Trebuie să rezolvăm problema asta între noi. Sunt dispus să vorbesc cu Zelenski ca între prieteni pentru a rezolva situațiile dificile”.
  • Încă o navă ocolește blocada - Nava Aroyat a părăsit portul Ciornomorsk încărcată cu 17.600 de tone de grâu ucrainean, cu destinaţia Egipt. Este a doua oară în această săptămână când o navă civilă utilizează un coridor maritim înfiinţat de Kiev pentru a ocoli blocada şi ameninţările ruse.
  • Economia, victima colaterală a războiului - Economia Germaniei a fost cel mai grav afectată de războiul lansat de Rusia în Ucraina, a estimat Banca Națională a Elveției. Și Marea Britanie a fost serios afectată, iar efectele se resimt în întreaga Europă, dar și lume: „În 1-2 ani, efectele vor fi de 2 ori mai grave”.
  • Ajutoare din Canada - Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski în capitala Ottawa, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni, 452 de milioane de euro, relatează AFP.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Moscova amenință Polonia - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a avertizat „agresiva” Polonie, anunțând că Rusia e în alertă față de orice amenințări ar putea veni de la Varșovia. El a mai spus că Polonia a început să fie o problemă pentru aliatul său loial, Belarusul.
  • Atac cu dronă - Moscova a anunțat că un alt atac cu dronă a avut loc în Tuapse, Teritoriul Krasnodar, dar că aparatul a fost distrus fără a provoca victime sau pagube. Tuapse are un port și o rafinărie mare de petrol.
  • Ucrainenii continuă atacurile și în alte regiuni, după lovitura de la Sevastopol. Moscova a anunțat că doborât două drone deasupra regiunilor Kursk și Belgorod.
  • Cooperarea dictatorilor - Kim Jong Un a dat ordin să fie făcuți pașii necesari pentru a întări relațiile Coreei de Nord cu Rusia, pentru „a consolida succesul” vizitei sale în țara condusă de Vladimir Putin, a anunțat presa de stat de la Phenian. Nu se precizează care sunt acești pași, dar anunțul sporește temerile despre livrările de arme și muniții către Rusia, dar și ce a obținut Kim la schimb.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇