Ziua 556. Ucraina poate lovi ținte aflate la 1.500 de km în interiorul teritoriului rus. SUA trimit Kievului muniție cu uraniu sărăcit

Ziua 556. Ucraina poate lovi ținte aflate la 1.500 de km în interiorul teritoriului rus. SUA trimit Kievului muniție cu uraniu sărăcit

În ziua 556 de război, Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea. Acest pod, construit cu importante costuri din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.

Între timp, forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și înaintează în vestul regiunii Zaporojie.

Iar Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit. Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

În Rusia, respectatul jurnalist şi co-laureat al Premiului Nobel, Dmitri Muratov, a fost adăugat pe lista de agenţi străini, etichetă pe care autorităţile o folosesc în mod obişnuit pentru a reduce la tăcere criticii.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac dejucat la Podul Crimeea - Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea. "Pe 2 septembrie, în jurul orei 02:20 ora Moscovei a treia ambarcaţiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist pe podul din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră" a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. Pe 12 august, două atacuri cu rachete ucrainene au fost dejucate deasupra acestui pod strategic din strâmtoarea Kerci.
  • Ucrainenii avansează - Forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și înaintează în vestul regiunii Zaporojie, anunță Institutul pentru Studierea Războiului. Imaginile obținute geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat la nord-vest de Klișchiivka, la aproximativ șapte kilometri sud-vest de Bahmut.
  • Muniţie cu uraniu sărăcit - Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani. Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmează să fie dezvăluit săptămâna viitoare. Muniţiile pot fi lansate de tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul, sunt de aşteptat să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni.
  • Dezastrul din Herson - Invazia pe scară largă a Rusiei a afectat 15.000 de proprietăți din regiunea Herson, majoritatea fiind clădiri rezidențiale, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Acest număr include aproximativ 5.000 de case deteriorate care nu pot fi restaurate. De asemenea, 274 de instituții de învățământ și sport, 181 de spitale, 43 de fabrici și Aeroportul Internațional Herson au fost „complet distruse”.
  • Masacrul de la Bucea - Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că a identificat un comandant rus acuzat că a dat ordine de împuşcare a civililor în masacrul de la Bucea. "Serviciul de Securitate a stabilit identitatea unui alt rus care este implicat în uciderea în masă a civililor în timpul ocupaţiei regiunii Kiev. Făptaşul este locotenentul superior Vadîm Ovchinnikov, comandantul plutonului de recunoaştere al Brigăzii 37 de puşcaşi motorizaţi din cadrul Armatei 36 de arme combinate a Districtului militar de est al Federaţiei Ruse", a precizat SBU în comunicat.
  • Puterea armelor proprii - Ucraina are acum capacitatea de a lovi cu arme de fabricaţie proprie ţinte care se află la 1.500 de kilometri distanţă, în interiorul teritoriului Rusiei, a declarat secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov. Astfel de ţinte aflate la distanţă nu mai reprezintă o dificultate pentru că Ucraina şi-a dezvoltat de ceva vreme programul de rachete şi drone, a explicat el. Armele folosite pe teritoriul rus sunt de origine ucraineană, a insistat Danilov, referindu-se la atacurile asupra ţintelor militare ruse, fabricate în cadrul eforturilor Kievului de a respinge forţele Kremlinului în războiul declanşat în urmă cu 18 luni.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Laureat Nobel pe lista „agenţilor străini” - Rusia l-a adăugat pe lista sa de agenţi străini pe respectatul jurnalist şi co-laureat al Premiului Nobel, Dmitri Muratov, etichetă pe care autorităţile o folosesc în mod obişnuit pentru a reduce la tăcere criticii. Decizia care îl vizează pe editorul celei mai mari publicaţii independente din Rusia, Novaya Gazeta, face parte dintr-o represiune mai largă împotriva instituţiilor respectate ale societăţii civile, care s-a accelerat odată cu atacul Moscovei asupra Ucrainei.
  • Cursuri de pregătire militară în Crimeea - Elevii din Crimeea, din clasa a cincea până la a noua, vor participa în acest an școlar la activități extracurriculare numite „Bazele pregătirii militare”. Pentru a pune în aplicare acest lucru, cel puțin 25 de profesori din Crimeea au urmat deja cursuri de disciplină militară, medicină tactică, asamblare și demontare a armelor de foc, organizarea taberelor pe teren, manipularea echipamentului individual de protecție, precum și protecție radiologică, chimică și biologică.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇