Pregătiri pentru o reacție rapidă în caz de atac nuclear în Ucraina. Experți din România și Moldova, în prima linie

Pregătiri pentru o reacție rapidă în caz de atac nuclear în Ucraina. Experți din România și Moldova, în prima linie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În perioada 19-21 septembrie, la București, se va desfășura o conferință medicală, sub egida NATO, pentru prezentarea strategiei de reacție rapidă în cazul unei catastrofe nucleare în Ucraina.

După invadarea Ucrainei, la începutul lunii martie 2022, armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie. De atunci, unitățile militare ruse “păzesc” zona în care se află centrala nucleară.

De asemenea, fiecare dintre reactoarele nucleare în funcțiune ale Ucrainei și depozitele de deșeuri radioactive stocate în apropierea acestora conțin material radioactiv periculos. 

ADVERTISING

Atacul direct asupra funcționării acestora, inclusiv întreruperea energiei electrice și a apei necesare pentru răcirea constantă atât a reactoarelor, cât și a iazurilor cu combustibil uzat, ar risca incendii și explozii care ar putea provoca scurgeri masive și necontrolate de radiații.

WhatsApp-Image-2023-08-30-at-15.33.53
CONFERINȚĂ. Afișul importantului eveniment ce se va desfășura la București, în această lună

Rețea cu experți din România și Moldova

Mai mult, o serie de instituții civile precum spitale, institute de cercetare sau fabrici, care folosesc surse radioactive, au fost bombardate de armata rusă, stârnind îngrijorări cu privire la contaminarea mediului, furtul sau manipularea greșită a surselor radioactive.

ADVERTISING

Deoarece în urma unei scurgeri de radiații oamenii sunt expuși la contaminare cu materiale radioactive, asistența medicală la timp și eficientă reprezintă o componentă importantă a managementului unui astfel de incident.

Având în vedere cele menționate, Spitalul Universitar de Urgență București și Universitatea de Stat din Moldova au înțeles necesitatea creării unei rețele de experți în plan regional, dar cu experiență internațională, care să contribuie cu soluții la un potențial incident nuclear sau radioactiv cauzat de războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Și pentru că cele două foruri de cercetare academică nu ar fi putut reuși la fel de bine fără un ajutor de ordin strategic, acest rol îl va juca NATO, prin programul Science for Peace and Security, care a oferit cadrul științific și finanțarea necesară organizării conferinței internaționale “Regional strategy for medical response as part of the disaster management in case of radiation emergency caused by the war in Ukraine”, care va avea loc la București, în perioada 19-21 septembrie 2023.

Organizatorii conferinței își propun ca abordarea să fie una interdisciplinară, înglobând contribuții științifice din domeniile securitate și apărare, geostrategie și reziliență societală, științe medicale și cercetare atomo-nucleară, cu accent pe rolul-cheie jucat de NATO în identificarea de soluții pentru stabilizarea regiunii și pregătirea pentru situații de urgență nucleară/radioactivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇