Ziua 537. Zelenski a mers pe front. Războiul cel mai probabil se prelungește. Bombardiere rusești aproape de spațiul NATO

Ziua 537. Zelenski a mers pe front. Războiul cel mai probabil se prelungește. Bombardiere rusești aproape de spațiul NATO

Ziua 537 de război a debutat cu un nou atac masiv al rușilor cu drone și rachete asupra oraşului-port Odesa. Trei persoane au fost rănite.

Mai multe incendii au izbucnit în urma căderii unor fragmente de rachete, iar ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de suflul exploziei.

Președintele Volodimir Zelenski a promis că teroriștii ruși vor fi distruși. El a subliniat că nu există o singură zi în care răul rusesc să nu primească riposta ucrianeană absolut corectă.

Între timp, armata ucraineană a recucerit trei kilometri pătraţi în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, unul dintre principalele puncte ale contraofensivei.

Dar pentru armata ucraineană, un obstacol serios este reprezentat de câmpurile de mine amplasate de ruşi, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Potrivit acestuia, sunt până la cinci mine pe metru pătrat în unele părţi ale liniei frontului.

Iar Rusia este în curs de a-şi echipa noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon.

Situația pe front

  • Nou atac în Odesa - Cel puţin trei persoane au fost rănite în două valuri de atacuri ruseşti cu drone şi rachete care au avut loc în cursul nopţii asupra oraşului-port Odesa, au anunţat luni dimineaţă un oficial şi armata din regiunea ucraineană de la Marea Neagră. "Ca urmare a atacului inamic din Odesa, mai multe incendii au izbucnit în urma căderii unor fragmente de rachete", a declarat guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram. "Ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de suflul exploziei", a precizat el. Comandamentul forţelor armate ucrainene din sud a declarat că forţele de apărare aeriană au distrus toate cele 15 drone şi opt rachete maritime de tip Kalibr pe care Rusia le-a lansat asupra portului.
  • Kievul recucerește la Bahmut - Armata ucraineană a recucerit trei kilometri pătraţi în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, unul dintre principalele puncte ale contraofensivei ucrainene. ”În sectorul Bahmut, 3 km2 au fost eliberaţi săptămâna trecută. În total, 40 km2 au fost eliberaţi pe flancul de sud al sectorului Bahmut”, un orăşel cucerit în mai de Rusia, în urma unei bătălii feroce, anunţă la televiziune adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.
  • Războiul se prelungeşte - Actuala campanie a Ucrainei de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti ar putea avea încă multe luni de desfăşurare. În condiţiile în care anul acesta nu se pot obţine câştiguri importante, planificatorii iau în considerare modul în care antrenamentele şi noile echipamente ar putea înclina balanţa pe câmpul de luptă în primăvară, scrie The Wall Street Journal (WSJ). Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, arată WSJ.
  • Zelenski a mers pe front - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat luni în regiunea Doneţk, vizitând trupele implicate în confruntările militare cu armata rusă. El s-a întâlnit cu militari din cadrul Brigăzii Soledar, potrivit Preşedinţiei de la Kiev. Mihailo Podoliak, un consilier prezidenţial ucrainean, a respins, cu ocazia vizitei lui Zelenski în apropierea frontului, criticile unor oficiali occidentali referitoare la ritmul lent al contraofensivei Ucrainei.
  • Câmpuri de mine - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că un obstacol serios pentru trupele sale este reprezentat de câmpurile de mine amplasate de ruşi. Într-un interviu pentru The Guardian, ministrul ucrainean al Apărării a vorbit despre câmpuri de mine de sute de kilometri lăţime şi milioane de dispozitive explozive de-a lungul liniei frontului. Conform lui Reznikov, sunt până la cinci mine pe metru pătrat în unele părţi ale liniei frontului.
  • Zelenski promite că rușii vor fi distruși - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în discursul său de duminică seara, despre bombardamentele din ultima zi ale ruşilor, soldate cu morţi şi răniţi. Printre decedaţi se numără şi o fetiţă de doar 22 de zile. “Nu există o singură zi în care răul rusesc să nu primească riposta noastră absolut corectă”, a menţionat el, vorbind între altele şi despre atacarea podului Kerci. “Teroriştii ruşi trebuie să simtă un singur lucru: vor fi distruşi”, a subliniat liderul de la Kiev.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la Belgorod - Ministerul rus al Apărării a raportat un alt atac cu dronă asupra regiunii Belgorod, precum și bombardamente în regiunea de nord Kursk, ambele la granița cu Ucraina. Declarația vine după ce oficialii locali au raportat anterior că alte trei drone au fost interceptate peste Belgorod.
  • Rachete hipersonice pe submarine - Rusia este în curs de a-şi echipa noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a declarat şeful celui mai mare constructor de nave din Rusia. "Submarinele nucleare multifuncţionale din cadrul proiectului Yasen-M vor fi echipate cu sistemul de rachete Zircon", a spus Alexei Rakhmanov, directorul executiv al United Shipbuilding Corporation (USC). “Se lucrează deja în această direcţie", a precizat el. Submarinele din clasa Yasen, cunoscute şi sub numele de Proiectul 885M, sunt submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică, ca parte a unui program de modernizare a armatei şi a flotei.
  • Rubla scade puternic - Moneda rusească este cotată luni dimineața la 100,35 de ruble pentru un dolar american, cea mai mică valoare din istorie. Consilierul economic al președintelui rus a declarat că politica monetară relaxată (dobânzi mici) este principalul motiv al deprecierii monedei rusești.
  • Diplomați ruși expulzați - Cei 22 diplomaţi ruşi şi 23 de angajaţi din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit luni Republica Moldova şi s-au întors în Federaţia Rusă, la bordul unei aeronave trimise special de Moscova, după ce Chişinăul a cerut ca numărul cetăţenilor ruşi care lucrează la Ambasada rusă să fie redus de la 70 la 25 de persoane.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Ministrul german de Finanţe la Kiev - Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a efectuat luni prima sa vizită la Kiev de la începutul invaziei ruseşti, pentru a demonstra că Germania este "alături de Ucraina". Lindner, care a sosit în capitala ucraineană în primele ore ale dimineţii, a declarat că va avea discuţii "foarte concrete" cu oficialii ucraineni despre modul în care Ministerul german de Finanţe poate sprijini Ucraina acum şi în viitor. "Suntem alături de Ucraina", a declarat Lindner jurnaliştilor după ce a ajuns la Kiev cu trenul. De la începutul invaziei ruseşti, Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar şi militar.
  • Bombardiere ruseşti spre spaţiul aerian olandez al NATO - Forţele aeriene daneze au interceptat două bombardiere ruseşti identificate deasupra Danemarcei şi care zburau spre zona pe care Ţările de Jos o monitorizează pentru alianţa militară NATO, au anunţat luni Forţele Aeriene Regale olandeze. Acestea au adăugat că F-16 olandeze au fost chemate în acţiune luni dimineaţă, dar bombardierele ruseşti au fost interceptate înainte să poată intra în spaţiul aerian olandez al NATO şi s-au întors.
  • Bombardiere ruse și deasupra Scoţiei - Marea Britanie a afirmat că avioane ale sale de vânătoare Typhoon au interceptat două bombardiere de patrulare maritimă ruse în spaţiul aerian internaţional de deasupra Scoţiei, în zona de nord de supraveghere aeriană a NATO. "Piloţii au ridicat avioanele Typhoon pentru a intercepta două bombardiere ruseşti în această dimineaţă şi le-au monitorizat în timp ce acestea au trecut pe la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potenţială ameninţare la adresa teritoriului britanic", a declarat ministrul de stat pentru forţele armate James Heappey.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇