Ziua 523. Bombardament cu zeci de morți și răniți, la Zelenski acasă. Croația își pune porturile la dispoziția Kievului. Amenzi de 10 ori mai mari pentru rușii care nu se duc la biroul de recrutare (Video)

Ziua 523. Bombardament cu zeci de morți și răniți, la Zelenski acasă. Croația își pune porturile la dispoziția Kievului. Amenzi de 10 ori mai mari pentru rușii care nu se duc la biroul de recrutare (Video)

Ziua 523 vine cu noi atacuri atât în Ucraina, cât și în Rusia. Forțele ruse au bombardat noaptea trecută Harkovul și un incendiu a izbucnit într-o clădire a unui depozit, fiind înregistrate și victime. Peste zi, un atac asupra Krivoi Rog, orașul natal al Volodimir Zelenski, a provocat zeci de morți și răniți.

Se dau lupte grele în nord-estul ţării, dar forţele Kievului își menţin liniile şi obţin câştiguri în unele zone. Forţele ruse încearcă să-i scoată pe ucraineni din poziţiile ridicate în nord-estul ţării. Sarcina cheie a ruşilor a fost de a deturna forţele ucrainene din zona Bahmut.

De partea cealaltă, continuă și atacurile ucrainenilor în Rusia. O dronă ucraineană a lovit o clădire a Departamentului Afacerilor Interne din districtul Briansk. Atacul raportat luni a venit după ce Rusia a declarat că a doborât trei drone ucrainene care încercau să atace Moscova duminică.

Iar Ucraina va începe în această săptămână consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO. Evident Moscova nu e de acord.

Autoritățile din Ucraina susțin că 180.000 de tone de cereale au fost distruse în nouă zile de atacuri rusești, iar Kievul a ajuns la un acord cu Croaţia pentru a folosi porturile croate de la Dunăre şi Adriatică în vederea exportării de cereale.

ADVERTISING

Putin a promulgat legea care prevede amenzi de 10 ori mai mari pentru neprezentarea la biroul de recrutare după primirea convocării.

Şeful spionajului militar de la Kiev susţine că nu există informaţii care să indice că mercenarii Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări limitrofe.

Situația pe front

  • Atac cu morți la Krivoi Rog - 6 oameni au murit, între care şi un copil de zece ani, şi peste 70 sunt răniţi, după două atacuri ruseşti cu rachete asupra centrului oraşului Krivoi Rog, oraș în care a copilărit Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a postat pe rețelele de socializare imagini care arată o gaură imensă în partea laterală a unui bloc cu nouă etaje, în timp ce o altă clădire de patru etaje este aproape pusă la părmânt. Zelenski a precizat că atacurile au lovit o clădire universitară şi un bloc de locuinţe. Bilanţul victimelor ar putea să mai crească în orele următoare, pe măsura degajării dărâmăturilor, avertizează echipele de salvare.
  • Momentul în care una dintre rachete a lovit blocul de locuințe:
  • Lupte crâncene în nord-est - Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a raportat lupte grele în nord-estul ţării, forţele Kievului menţinându-şi liniile şi obţinând câştiguri în unele zone. Maliar a declarat că forţele ruse încearcă să-i scoată pe ucraineni din poziţiile ridicate în nord-estul ţării, zonă ocupată de Moscova imediat după invazia din 2022, dar recucerită ulterior de trupele ucrainene. Sarcina cheie a ruşilor, a declarat ea la televiziunea naţională, a fost de a deturna forţele ucrainene din zona Bahmut, unde desfăşoară "o ofensivă de succes".
  • Ucraina recuperează terenul pierdut - Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forțele rusești au cucerit orașul, în luna mai.
  • Bombardamente în Harkov - Rușii au bombardat noaptea trecută Harkovul. Un incendiu a izbucnit într-o clădire a unui depozit.
  • Wagner nu mai recrutează - Grupul Wagner a anunțat că a suspendat pe termen nelimitat recrutarea de noi membri, deoarece deține „rezerve de personal suficient de mari”.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 246.190 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene. Numai în ultimele 24 de ore au murit 490 de soldați.
  • 700.000 de copii răpiţi oficial - Peste 700.000 de copii ucraineni au fost aduşi în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022, anunţă într-un raport publicat luni comisarul prezidenţial rus însărcinat cu drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone - O dronă ucraineană a lovit o clădire a Departamentului Afacerilor Interne din districtul Briansk, a declarat luni guvernatorul Aleksandr Bogomaz, într-o postare Telegram. „Peste noapte, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat districtul. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) a lovit clădirea Departamentului Afacerilor Interne. Nu au fost victime. Acoperișul și ferestrele au fost deteriorate”, se arată în postarea lui Bogomaz. Atacul raportat luni a venit după ce Rusia a declarat că a doborât trei drone ucrainene care încercau să atace Moscova duminică.
  • Amenzi pentru absenţa la recrutare - Vladimir Putin a promulgat luni o lege care impune amenzi pentru neprezentarea la biroul de recrutare după primirea convocării respective. Măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie. Astfel, pentru neprezentarea la un centru de înrolare fără justificare, bărbaţii de vârstă militară vor trebui să plătească între 10.000 (110 dolari) şi 30.000 de ruble. Până acum, amenda în astfel de cazuri era cuprinsă de 10 ori mai mică. Legea prevede şi amenzi mai mari pentru angajatorii care nu prezintă organismului militar corespunzător lista angajaţilor lor de vârstă militară.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Croaţia îşi pune porturile la dispoziţia Kievului - Ucraina a ajuns la un acord cu Croaţia asupra ”posibilităţii” folosirii porturilor croate de la Dunăre în vederea exportării cerealelor ucrainene. ”Am convenit asupra posibilităţii folosirii porturilor croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică în transportul cerealelor ucrainene”, anunţă luni ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în urma unei întâlniri cu omologul său croat. ”Acum vom lucra să construim cele mai eficiente rute către aceste porturi şi să profităm cât mai mult de această oportunitate”, anunţă el.
  • Cereale distruse - Autoritățile din Ucraina susțin că 180.000 de tone de cereale au fost distruse în nouă zile de atacuri rusești. Rușii au lansat mai multe lovituri aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene, după ce s-au retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră.
  • Ucraina începe negocierile cu SUA - Ucraina va începe în această săptămână consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenskii, Andrii Iermak. Discuţiile privind garanţiile de securitate cu Statele Unite sunt o continuare a promisiunilor făcute de Grupul celor 7 la summit-ul NATO din Lituania de la începutul acestei luni de a elabora şi de a onora garanţiile de securitate.
  • Replica Kremlinului - Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că solicitările Ucrainei privind garanţii de securitate din partea Occidentului nu trebuie să afecteze Rusia. "În caz contrar, suntem convinşi că o astfel de situaţie va conduce la înrăutăţirea în continuare a situaţiei de securitate pe continentul european", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
  • Armata de drone - Ministerul ucrainean al Apărării a semnat un acord cu compania turcă Baykar Makina pentru a construi un centru pentru repararea şi mentenanţa dronelor în Ucraina, a anunţat luni ministerul. Ucraina încearcă să stimuleze producţia interne de drone pentru a construi o "Armată de drone" în lupta sa împotriva forţelor ruse care au invadat ţara.
  • Ambasada Rusiei în Republica Moldova va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare. Un comunicat transmis de ambasadă anunţă că programările consulare vor fi suspendate începând cu data de 5 august „din motive tehnice”. Decizia vine după ce Chişinăul a hotărât să reducă personalului de la ambasada rusă la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august. Detalii AICI.
  • Wagner nu va ataca Polonia - Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GRU), Kirilo Budanov, a declarat că nu există informaţii care să indice că mercenarii Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări limitrofe, posibilitate sugerată în glumă de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Budanov a adăugat că prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african. Totuşi, "ruşii vor folosi" prezenţa mercenarilor Wagner în Belarus "pentru a crea tensiuni".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇