Ziua 494: Luptele grele continuă în zona podului Antonivski. Putin ar putea fi judecat pentru crime de război. Atac cu drone asupra Kievului

Ziua 494: Luptele grele continuă în zona podului Antonivski. Putin ar putea fi judecat pentru crime de război. Atac cu drone asupra Kievului

Ziua 494 de război începe cu un atac nocturn cu drone asupra Kievului, după o pauză de 12 zile, sistemele de apărare aeriană distrugând preliminar toate ţintele aflate în apropierea lor. Totuşi, un bărbat a fost rănit, iar trei case au fost avariate.

Președintele Volodimir Zelenski le-a spus unor jurnaliști spanioli că Rusia vrea să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie. În context, armata Statele Unite ale Americii a trimis în Europa o aeronavă specială, care efectuează misiuni de monitorizare nucleară.

Liderul ucrainean a făcut și un bilanț al luptătorilor Wagner uciși în război: 21.000 numai în estul Ucrainei, la care se adaugă alţi 80.000 de răniţi.

Totodată, luptele grele continuă în zona podului Antonivski, iar rușii aduc în Bahmut trupe din alte părți ale frontului, în timp ce Putin ar putea fi judecat pentru crime de război după ce a recunoscut că Rusia a finanțat trupele de mercenari Wagner.

ADVERTISING

Situația de pe front

  • Kievul, atacat de drone: După 12 zile de pauză, capitala Ucraina a fost atacată din nou în cursul acestei nopți. "Un alt atac inamic cu drone asupra Kievului", a declarat Serghei Popko, un general-colonel care conduce administraţia militară a Kievului, într-o postare pe canalul Telegram. "În acest moment, nu există informaţii despre posibile victime sau pagube". Sistemele de apărare aeriană au distrus preliminar toate ţintele aflate în apropierea lor.
  • Zeci de mii de luptători Wagner au pierit în conflict: Cel puţin 21.000 de mercenari Wagner au fost ucişi luptând în Ucraina, în estul țării, la care se adaugă și alți 80.000 de răniți, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Luptele grele continuă în zona podului Antonivski: În această zonă se desfășoară o luptă crâncenă de contrabaterie, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, într-un comunicat.
  • Rușii aduc în Bahmut trupe din alte părți ale frontului: Forțele rusești răspund probabil la operațiunile ucrainene din jurul Bahmutului prin retragerea de forțe din alte părți ale Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului. În cazul în care întăririle rusești deja trimise la Bahmut nu sunt suficiente pentru a conserva cuceririle rusești în zonă, comandamentul rus s-ar putea confrunta cu alegeri dificile: să riște să creeze vulnerabilități grave în regiunile Herson și Lugansk sau să înceapă să retragă forțe din sudul Ucrainei.
  • Tancuri franceze nepotrivite pentru atac? Un ofiţer ucrainean consideră că tancurile AMX-10 RC livrate Ucrainei de Franţa şi folosite în prezent în contraofensiva Kievului nu sunt adecvate pentru atacuri în linia frontului. Comandând un batalion al Brigăzii 37 de infanterie navală, desfăşurată în prezent în regiunea Doneţk, maiorul Spartanets, pseudonimul său, a observat aceste tancuri franceze pe câmpul de luptă. "Ele sunt folosite pentru foc de sprijin datorită blindajului lor uşor. Armamentul lor este bun, iar instrumentele de observare sunt foarte bune. Dar, din păcate, este vorba de un blindaj uşor, ceea ce le face nepotrivite (pentru atac)", spune Spartanets.
  • Victime în urma atacului nocturn asupra Kievului: "Toate ţintele aeriene - 8 UAV (vehicul aerian fără pilot) de atac Shahed-136/131 şi trei rachete de croazieră Kalibr - au fost distruse!", au anunţat forţele aeriene ucrainene duminică. "Opt Shahed (de fabricaţie iraniană) au fost lansate dinspre sud-est şi trei rachete Kalibr au fost lansate dinspre Marea Neagră", au precizat forţele ariene ucrainene într-un comunicat. Un bărbat a fost rănit la picior şi trei case au fost avariate de căderea de resturi de drone în regiunea Kiev, potrivit lui Ruslan Kravcenko, şeful administraţiei militare regionale Kiev.
ADVERTISING

Risc major la centrala nucleară Zaporojie

  • Un nou Cernobîl?: ”Centrala nucleară este minată – acesta este un fapt. Iar serviciile secrete ucrainene sunt la curent cu planurile ocupanților de a aranja o detonare la CNE Zaporojie pentru a crea o provocare globală de mediu și a îngheța conflictul. Aceasta este ideea lor strategică principală. Ei au nevoie de timp pentru a întări armata și a ocupa Ucraina cu noi forțe”, a spus Zelenski, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii spanioli. Potrivit liderului ucrainean, ruşii caută un format şi un moment pentru ”aranjarea unei explozii”. Iar acest lucru este foarte periculos pentru întreaga lume, a punctat acesta.
  • SUA trimit un avion special: În context, armata Statele Unite ale Americii a trimis în Europa o aeronavă specială, WC-135R Constant Phoenix, care efectuează monitorizare nucleară. Acest lucru este dovedit de datele serviciilor de urmărire a transportului aerian. Sarcina misiunii speciale este de a preleva mostre de aer, din diferite zone, și de a monitoriza emisiile radioactive. Avionul a fost construit cu scopul special de a colecta probe din atmosferă în scopul detectării și identificării exploziilor nucleare.
ADVERTISING

Alte informații importante

  • Putin ar putea fi judecat pentru crime de război: După revolta condusă de Evgheni Prigojin, Putin a declarat că mercenarii fuseseră "finanţaţi în totalitate" de autorităţile ruse. "Aceste cuvinte ar putea avea consecinţe foarte semnificative în ceea ce priveşte expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele Wagner, iar Putin, personal şi individual, în calitate de lider al statului rus", a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL şi autor al cărţii "East West Street", o carte despre originea dreptului umanitar internaţional.
  • Polonia trimite 500 de polițiști antitero la granița cu Belarus: ”Din cauza situației tensionate de la granița cu Belarus, am decis să ne întărim forțele cu 500 de polițiști polonezi din unitățile de prevenire și combatere a terorismului", a scris ministrul de interne Mariusz Kaminski pe Twitter. "Ei se vor alătura celor 5.000 de polițiști de frontieră și 2.000 de soldați care păzesc securitatea acestei frontiere", a adăugat acesta, în contextul în care 187 de persoane au încercat sâmbătă să treacă ilegal în Polonia din Belarus.
  • Un grup media rusesc controlat de Prigojin se închide: Grupul de presă controlat de Evgheni Prigojin se va închide, a declarat directorul unei publicaţii online din acest trust, ceea ce evidenţiază înrăutăţirea situaţiei şefului mercenarilor, la o săptămână după eşecul unei scurte revolte organizate de luptătorii săi din Grupul Wagner.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇