Ziua 475. Rușii au făcut zeci de victime bombardând un bloc și o biserică. Încă un general rus „strălucit” a fost ucis. Putin anunță pierderi catastrofale pentru Ucraina (Video)

Ziua 475. Rușii au făcut zeci de victime bombardând un bloc și o biserică. Încă un general rus „strălucit” a fost ucis. Putin anunță pierderi catastrofale pentru Ucraina (Video)

Ziua 475 de război a debutat cu un atac puternic al rușilor asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei, soldat cu zeci de morți și răniți.

Sirenele de raid aerian au pornit marți dimineață pe tot teritoriul Ucrainei.

Între timp, contraofensiva continuă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris lupta din mult așteptata contraofensivă drept „dură”, dar deja suprafața teritoriului recucerit se ridica la 90 kmp.

Se dau lupte intense de-a lungul graniţei dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie, într-o zonă în care forţele ucrainene au înregistrat câştiguri în ultimele zile.

În Herson, numărul morților în urma inundațiilor cauzate de prăbușirea barajului Kahovka se ridică la 10, iar 41 de persoane sunt date dispărute. Totodată, distrugerea barajului a lăsat Crimeea fără apă cel puțin un an.

Iar rușii acuză trupele ucrainene că au bombardat două sate din regiunea Kursk.

Atacurile rușilor în Ucraina

  • Atac cu rachete în Krivoi Rog - Rușii au lansat un atac „masiv cu rachete" asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei. „Un atac masiv cu rachete asupra Krivoi Rog. Există morți și răniți", a scris Serghei Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram. Ulterior, acesta a oferit detalii spunând că cel puțin 10 persoane au murit și alte 28 sunt rănite. Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv un imobil cu cinci etaje, a spus Oleksandr Vilkul, primarul orașului ucrainean. Clădirea este cuprinsă de flăcări și este posibil ca sub dărâmături să mai fie victime.
  • Alerte în toată Ucraina - Sirenele de raid aerian au pornit marți dimineață pe tot teritoriul Ucrainei. Oficialii militari de la Kiev au declarat că forțele de apărare aeriană au distrus toate rachetele rusești care vizau capitala ucraineană.
  • Lupte grele în Donețk și Zaporojie - Oficiali şi bloggeri militari susţinuţi de Rusia relatează că se dau lupte intense de-a lungul graniţei dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie, într-o zonă în care forţele ucrainene au înregistrat câştiguri în ultimele zile. Luptele au loc la sud de oraşul Velika Novosilka, de-a lungul ambelor maluri ale râului Mokri Iali, o zonă în care ucrainenii par să fi avut un succes mai mare decât în alte părţi în etapele iniţiale ale contraofensivei lor.
  • Biserică bombardată - Un preot a fost ucis într-un atac rusesc asupra Bilozerka, în regiunea Herson, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei. Artileria a lovit curtea unei biserici, rănind și o femeie de 76 de ani. În timpul atacului au mai fost avariate patru clădiri rezidențiale, oficiul poștal, sedii administrative, piața centrală și elemente de infrastructură.
  • Tancuri Leopard capturate de ruși - Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrări video cu ceea ce pretinde că sunt tancuri Leopard de fabricație germană și vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA, capturate de forțele ruse într-o luptă cu forțele ucrainene. Locația și momentul nu au fost verificate, precizează The Guardian.
  • Încă un general rus „strălucit” a fost ucis în Ucraina - Presa rusă a relatat luni că un atac ucrainean cu rachete pe frontul de la Zaporojie, din sudul ţării, a ucis un general rus experimentat, Serghei Goriacev, care a fost, printre altele, comandatul trupelor ruse din Transnistria. Moartea unuia „dintre cei mai străluciţi şi mai eficienţi lideri militari", cum e descris de bloggerii militari, e pusă pe seama unei rachete de croazieră Storm Shadow furnizată de Marea Britanie.
  • Wagner pleacă din Ucraina - Evgheni Prigojin, care rămâne în conflict cu Ministerul rus al Apărării, a declarat că grupul Wagner ar putea pleca din Ucraina. „Nu sunt sigur că vom mai lupta în Ucraina”, a spus liderul mercenarilor. Mercenarii Wagner au fost activi în trecut în Africa și Orientul Mijlociu și au încă unele contracte acolo, informează Reuters.
  • Prigojin laudă Ucraina - Ucraina este departe de a-şi epuiza capacitatea de luptă împotriva Rusiei, a declarat marţi, într-un interviu acordat presei daneze, şeful Wagner, Evgheni Prigojin: „Orice ofensivă trebuie să fie evaluată, precum şi rezultatele sale, după ce potenţialul ofensiv al inamicului a fost epuizat. Din câte am înţeles, potenţialul ofensiv al Ucrainei este departe, foarte departe de a fi epuizat".
ADVERTISING

Contraofensiva Ucrainei

  • Contraofensivă dură - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris lupta din mult așteptata contraofensivă drept „dură”, dar a precizat că „mergem înainte”. „Le mulțumesc băieților noștri pentru fiecare steag ucrainean care revine acum la locul său în satele recucerite”, a spus el noaptea trecută. Anterior, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că „șapte localități au fost eliberate” în ultima săptămână. „Suprafața teritoriului recucerit se ridica la 90 de kilometri pătrați”, a spus ministrul adjunct al Apărării.
  • Cât va dura contraofensiva - Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, chiar luni": „Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile. Intenţia este să se desfăşoare pe parcursul a câteva săptămâni, chiar câteva luni".
  • Speranțe de negocieri - Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat că speră ca un succes al contraofensivei lansate de Ucraina împotriva forţelor ruse să-l poată constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să negocieze pacea: „Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziţia Ucrainei la masa negocierilor şi ar putea avea ca efect să-l preseze pe Putin să negocieze, într-un final, sfârşitul acestui război pe care l-a început”.
ADVERTISING

Consecințele distrugerii barajului Kahovka

  • Bilanțul crește - 41 de persoane sunt încă dispărute în urma inundațiilor cauzate de prăbușirea barajului Kahovka, în timp ce bilanțul morților se ridică acum la 10, au declarat oficialii ucraineni. „În prezent, știm că sunt 10 morți în regiunea Herson. De asemenea, 41 de persoane sunt dispărute”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko, pe Telegram.
  • Crimeea, fără apă un an - Distrugerea barajului Kahovka lasă Crimeea fără apă „cel puțin un an”. „Nu există alimentare cu apă în Crimeea, deoarece nivelul apei lacului de acumulare Kahovka este deja mult mai scăzut decât ceea ce este necesar pentru a furniza apă”, a declarat șeful companiei energetice Ukrhidroenergo, Igor Sirota.
  • Așa arată acum orașul Nova Kahovka, după inundațiile cauzate de distrugerea barajului:

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin anunţă pierderi catastrofale pentru Ucraina - Preşedintele rus a apreciat că Ucraina a pierdut între 25 şi 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi blindate primite din partea aliaţilor săi occidentali. În timp ce Rusia a pierdut 54 de tancuri, Ucraina a pierdut circa 160 de la începutul contraofensivei lansate cu circa o săptămână în urmă, iar pierderile umane ale armatei ucrainene ar fi până în prezent în această operaţiune de circa 10 ori mai mari comparativ cu cele ale armatei ruse, a mai susţinut Putin. El a vorbit şi despre pierderi grele în rândul "mercenarilor" polonezi care luptă de partea Ucrainei. Detalii AICI
  • FSB a prins noi sabotori - Serviciul rus de securitate FSB a anunţat marţi că a arestat un grup de foşti angajaţi din industria de apărare pe care îi suspectează că au furnizat Ucrainei informaţii militare sensibile şi că plănuiau sabotaje: „Suspecţii au fost reţinuţi şi fac mărturisiri”.
  • Rafinărie în flăcări - O rafinărie veche a luat foc în Krasnodar. Momentan nu se cunosc cauzele incendiului.
  • Bombardamente în regiunea Kursk - Trupele ucrainene au bombardat două sate din regiunea Kursk, susține guvernatorul Roman Starovoit. Potrivit acestuia, nouă case au fost avariate, iar gazele și curentul au fost întrerupte în satul Tiorkino. Mai multe case au fost avariate și în satul Glushkovo. Ambele se află în apropiere de granița cu Ucraina. Afirmațiile sale nu au fost verificate, precizează The Guardian.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Ucraina urmează să primească împrumuturi suplimentare în valoare de până la 100 de milioane de euro de la UE, pentru repararea daunelor cauzate de război, a anunţat marţi Comisia Europeană.
  • Bani şi de la americani - Administraţia SUA a anunţat, marţi, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari. "Noul plan de asistenţă conţine capabilităţi esenţiale de apărare antiaeriană, muniţie suplimentară pentru sisteme antiaeriene mobile HIMARS, obuze de artilerie, sisteme antitanc, vehicule blindate şi alte echipamente necesare consolidării forţelor militare ucrainene pe câmpul de luptă", a precizat secretarul de Stat, Antony Blinken.
  • Putin vrea să rupă acordul pe cereale - Rusia intenţionează să nu mai prelungească acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, unul din motive fiind acela că nu a fost respectată componenta înţelegerii în care statele occidentale au promis ridicarea restricţiilor care îngreunează exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte. "Reflectăm acum la retragerea din acest acord privind cerealele (...) Numeroase condiţii care trebuiau aplicate nu au fost respectate" şi statele occidentale "ne-au păcălit", a afirmat Vladimir Putin, la o reuniune cu corespondenţi de război ruşi.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇