Ziua 474. Ucraina își recucerește teritoriul în ritm alert, dar și cu pierderi importante. Putin face poze cu soldații răniți (Video)

Ziua 474. Ucraina își recucerește teritoriul în ritm alert, dar și cu pierderi importante. Putin face poze cu soldații răniți (Video)

În ziua 474 de război ucrainenii continuă contraofensiva și anunță recucerirea mai multor localităţi din Doneţk și Zaporojie. În schimb, Ministerului Apărării de la Moscova susţine că armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în aceste regiuni.

Bloggerii militari ruși confirmă că ucrainenii dețin acum controlul mai multor localități, dar susţin că aceștia nu au reușit să treacă de liniile fortificate ale armatei ruse.

Și forțele ruse continuă atacurile, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că acestea au aruncat în aer un baraj mic de pe râul Mokri Yali în tentativa de a încetini contraofensiva. Din cauza ruperii barajului, au fost inundate zone de pe ambele maluri ale râului.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a dat publicității o filmare despre care susține că ar arăta un atac ucrainean cu drone navale explozive care ar fi încercat fără succes să lovească un distrugător al Flotei Mării Negre.

Iar guvernul ucrainean a prezentat cel mai recent bilanț după distrugerea barajului Kahovka: cel puţin 14 persoane au fost murit, iar alte peste 2.700 au fost evacuate din zona inundată. 35 de persoane sunt date dispărute, inclusiv şapte copii.

ADVERTISING

Ziua s-a încheiat cu imaginile prezentate de Kremlin de la un spital de lângă Moscova. Vladimir Putin s-a dus acolo cu Serghei Șoigu pentru a decora soldați răniți. Le-a înfipt onorurile în piept, a ținut să dea mâna chiar și cu unul dintre ei care o avea bandajată și abia o mișca și le-a spus că ei și camarazii lor lupta pe front pentru a-i proteja pe ucraineni.

Situația pe front

  • Eliberări în Donețk - Administraţia de la Kiev susţine că a recăpătat controlul asupra a 7 comune din regiunea Doneţk și Zaporojie - Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskucine, Storojeve, Makarivka şi Blahodatne. Este un avans considerabil, având în vedere că la prânz erau doar 4.
  • Versiunea Moscovei e alta - Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, armata rusă a respins tentative de incursiuni ucrainene în regiunile Doneţk şi Zaporojie. Informaţiile transmise de Rusia şi Ucraina nu pot fi confirmate din surse independente.
  • Bloggerii militari ruși confirmă însă că ucrainenii dețin acum controlul mai multor localități, dar spun că aceștia nu au reușit să treacă de liniile fortificate ale Armatei Ruse, construite la 10-15 kilometri în adâncime.
  • Armata rusă în defensivă - Armata ucraineană anunţă că armata rusă este în defensivă în regiunile Zaporojie şi Herson, în contextul în care forţele ucrainene îşi intensifică activităţile pe linia frontului.
  • Încă un baraj aruncat în aer - Valeri Şerşen, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că forţele ruse au aruncat în aer un baraj mic de pe râul Mokri Yali în tentativa de a încetini contraofensiva. Din cauza ruperii barajului au fost inundate zone de pe ambele maluri ale râului. “Acest lucru nu afectează acţiunile contraofensive”, a spus Şerşen pentru Ukrainska Pravda, precizând că forţele ucrainene se îndreaptă spre localitatea Urozhaine, situată în aval.
  • Navă rusească atacată cu drone - Ministerul rus al Apărării a dat publicității o filmare despre care susține că ar arăta un atac ucrainean cu drone navale explozive care ar fi încercat fără succes să lovească un distrugător al Flotei Mării Negre, la 300 de kilometri sud de Sevastopol.
  • Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate de tip Bradley în ultimele zile, potrivit unei analize în domeniul informaţiilor clasificate. Cele 16 vehicule de infanterie de tip Brdaley - distruse sau avariate şi abandonate în ultimele zile - reprezintă aproape 15% dintre cele 109 vehicule pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei, potrivit lui Jakub Janovsky de la site-ul de informaţii clasificate din surse deschise Oryx, care culege probe vizuale ale pierderilor de echipament militar în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Un vehicul de luptă de tip Bradley - care se deplasează mai degrabă pe şenile decât pe roţi - poate transporta zece militari şi este folosit la transportul personalului militar pe câmpul de luptă, unde asigură foc de sprijin.
ADVERTISING

Distrugerea barajului Kahovka

  • Cel mai recent bilanț - Cel puţin 14 persoane au fost murit, iar alte peste 2.700 au fost evacuate din zona inundată în regiunea ucraineană Herson, după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernul ucrainean în cel mai recent bilanț. Aproximativ 190 de copii au fost evacuaţi din zonă, a anunţat ministrul ucrainean de Interne Igor Kîmenko. 35 de persoane sunt date dispărute, inclusiv şapte copii. Aproximativ 162.000 de oameni nu au apă în regiunea Dnipropetrovsk, a anunţat el.
  • Anchetă CPI - Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă cu privire la distrugerea barajului Kahovka, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. Distrugerea barajului este una dintre cele mai mari catastrofe industriale şi ecologice din Europa din ultimele decenii.
  • Noi imagini cu lacul de acumulare Kahovka, unde nivelul apei continuă să scadă:
  • Criză de apă - Oraşul ucrainean Krivîi Rih va trebui să îşi reducă consumul de apă cu 40% după ce barajului Kahovka, care furniza 70% din apa folosită de oraş, a fost aruncat în aer. Primarul Iuri Vilkul a făcut apel la fiecare locuitor să consume cu 40% mai puţin, pentru a evita situaţia ca oraşul să rămână fără apă, înainte ca guvernul să implementeze soluţii pentru a asigura accesul la apă potabilă în zonele din sudul Ucrainei care depindeau de barajul distrus.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Putin se pozează cu răniții, de ziua Rusiei - Vladimir Putin a vizitat luni militari răniţi în Ucraina, acordând unora dintre ei decoraţii, într-o rară ieşire publică a liderului rus care a avut loc de ziua naţională, sărbătoare publică ce marchează proclamarea independenţei ţării după prăbuşirea URSS.
  • Încep antrenamentele pe F-16 - Piloţii militari ucraineni ar putea să înceapă în vara aceasta instruirea pe avioanele americane multirol F-16, a declarat luni agenţiei Reuters ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, care a precizat însă că este vorba despre un program pe termen lung şi că armata ucraineană nu va putea folosi astfel de avioane în viitorul apropiat în războiul cu Rusia.
  • Kadîrov a preluat contractul refuzat de Prigojin - Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful mercenarilor ruşi, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru. Grupul paramilitar Ahmat a fost adesea numit armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia. Detalii AICI
  • Mașinile prietenilor Moscovei, oferite armatei ucrainene - 17 vehicule sechestrate de la o companie apropiată de foștii parlamentari Viktor Medvedciuk și Taras Kozak, cercetați pentru finanțarea invaziei ruse, au fost donate armatei ucrainene. Valoarea totală a celor 12 camioane, o macara, un microbuz, o dubă și două SUV-uri este de 1,1 milioane dolari, potrivit Biroului de Investigații al Ucrainei.
ДБР передало ЗСУ арештовані авто родичів Медведчука та Козака вартістю понад 1 млн доларів США
  • Acordul cerealelor, în pericol - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat luni îngrijorat de faptul că Rusia va renunţa din 17 iulie la acordul ce permite exportul în condiţii de siguranţă a cerealelor şi îngrăşămintelor din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră: „Sunt îngrijorat şi ne străduim să ne asigurăm că va fi posibil să menţinem Iniţiativa Mării Negre şi, în acelaşi timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea pentru a facilita exporturile ruseşti".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇