Ziua 473: Apa va înceta să curgă spre Crimeea. Soldații ucraineni înfig steagul. Război Prigojin - Șoigu (Video)

Ziua 473: Apa va înceta să curgă spre Crimeea. Soldații ucraineni înfig steagul. Război Prigojin - Șoigu (Video)

În ziua 473 de război, Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Kahovka, pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene spre Herson. Oficiali ucraineni susțin că forțele ruse au aruncat în aer barajul din interiorul hidrocentralei, aflată sub ocupație rusă de la începutul invaziei.

Iar ministerul britanic al Apărării a atras atenția că „apa va înceta curând să curgă spre Crimeea”, din cauza prăbușirii barajului Kahovka, care a perturbat sever principala sursă de apă proaspătă pentru peninsulă.

Pe front, soldații ucraineni au eliberat un sat din Donețk și au făcut progrese la Bahmut.

Iar un analist militar ucrainean spune că este normal ce se întâmplă cu contraofensiva - este vorba de primii pași, care ar putea fi numiți 'recunoaştere în luptă', prima etapă a ofensivei. Scopul a fost verificarea apărării inamicului, context în care este bine să aşteptăm câteva zile şi să vedem.

În Rusia, continuă războiul Prigojin - Șoigu. Evgheni Prigojin a declarat că luptătorii săi din gruparea Wagner nu vor semna niciun contract cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la doar câteva ore după ce Ministerul Apărării a încercat să pună sub controlul său detaşamentele de voluntari.

ADVERTISING

Și Ucraina și Rusia au anunțat simultan un nou schimb de prizonieri.

Ziua 472 de război a venit cu un avans al forțelor ucrainene în jurul orașului Bahmut și în vestul Donețk-ului, dar și cu noi imagini ale dezastrului produs de distrugerea barajului Kahovka.

Evoluții pe front

  • Avans al armatei ucrainene la Donețk - Forţele terestre ucrainene au declarat duminică că soldaţii Brigăzii 68 de Vânătoare Separate au eliberat satul Blahodatne din regiunea Doneţk. Nu au oferit detalii, dar un videoclip publicat a arătat mai mulţi soldaţi ucraineni plantând un steag ucrainean în fereastra unei clădiri puternic avariate. ”Invadatorii s-au opus, dar până la urmă nu au putut rezista asaltului lupilor nestăpâniţi!”, au spus Forţele pe Facebook. Reuters nu a putut verifica imediat declaraţia.
  • Progrese la Bahmut - Statul major al Ucrainei a declarat că forţele sale au respins atacurile inamice în jurul Bahmut şi a oraşului de mult asediat Marinka. Forţele ruse, ”continuă să sufere pierderi grele pe care încearcă să le ascundă”, a anunţat statul major. Generalul Oleksander Sirski, comandantul forţelor terestre care deţine controlul operaţional al contraofensivei, a postat pe reţelele de socializare o imagine cu o explozie despre care a spus că este un grup de soldaţi ruşi distrus lângă Bahmut. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhi Cerevati a raportat un avans de până la 1.400 de metri pe diferite secţiuni ale frontului.
  • Primii pași ai ofensivei - Analistul militar ucrainean Oleksi Hetman a declarat pentru NV Radio că evenimentele din ultimele zile au fost doar paşi iniţiali. ”Ceea ce se întâmplă acum ar putea fi numit 'recunoaştere în luptă', prima etapă a ofensivei. Era imposibil să progresăm în profunzime. Scopul a fost să verificăm apărările inamicului. Să aşteptăm câteva zile şi să vedem”, a spus Hetman.
  • Obiectivul contraofensivei - Sudul este văzut ca o prioritate strategică cheie pentru un impuls ucrainean care ar putea viza recucerirea celei mai mari centrale nucleare din Europa şi tăierea podului terestre rusesc către peninsula ocupată a Mării Negre din Crimeea, împărţind forţele ruse.
  • Prigojin îl sfidează pe Șoigu - Evgheni Prigojin a declarat că luptătorii săi din gruparea Wagner nu vor semna niciun contract cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la doar câteva ore după ce Ministerul Apărării a încercat să pună sub controlul său detaşamentele de voluntari, transmite Reuters. Ministerul Apărării a declarat sâmbătă că Şoigu a ordonat tuturor ”detaşamentelor de voluntari” să semneze contracte cu ministerul său până la sfârşitul lunii, un pas despre care ministerul a spus că va creşte eficienţa armatei ruse. Deşi Ministerul Apărării nu l-a menţionat pe Wagner în declaraţia sa publică, mass-media rusă a relatat că e o încercare a lui Şoigu de a-i aduce pe mercenari sub controlul ministerului.
  • Rusia acuză un atac al Ucrainei lâgă TurkStream - Rusia a anunţat duminică că Ucraina a încercat fără succes să atace o navă rusească cu şase drone de mare viteză, în timp ce aceasta patrula în jurul unor conducte importante de gaze naturale din Marea Neagră, transmite Reuters. Nava ”Priazovie” desfăşura ceea ce Ministerul rus al Apărării a spus că este ”monitorizarea situaţiei şi asigurarea securităţii de-a lungul rutelor gazoductelor TurkStream şi Blue Stream din partea de sud-est a Mării Negre”.
  • Pierderile armatei ruse, numărate de Ucraina - Pierderile suferite de armată rusă, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.

Distrugerea barajului Kahovka

  • Ucraina acuză Rusia pentru distrugerea Barajului Kahovka - Barajul Kahovka a fost aruncat în aer de forţele ruse pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene în regiunea sudică Herson și a permite desfăşurarea rezervelor ruseşti în Zaporijia şi Bahmut, a spus duminică adjunctul ministrului Apărării, Hanna Maliar, transmite Reuters. Ucraina a acuzat forţele ruse că au aruncat în aer barajul din interiorul hidrocentralei asociate. Barajul a fost sub ocupaţie rusă încă din primele săptămâni ale invaziei Rusiei.
  • Zelenski, supărat pe organizațiile internaționale - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că ruşii sunt “alimentaţi” de indiferenţa şi slăbiciunea arătate de unele organizaţii după ruperea barajului Kahovka: “Acum, din păcate, vedem că există pur şi simplu o indiferenţă ruşinoasă faţă de ecocidul şi tragedia umană provocate de atacul terorist rusesc de la Kahovka. Când organizaţiile internaţionale care ar trebui să protejeze viaţa la scară globală nu au timp să organizeze şi să trimită o misiune de salvare pe teritoriul ocupat chiar şi într-o săptămână în care unii jucători mondiali nu îndrăznesc să iasă nici măcar cu declaraţii clare şi puternice care ar condamnă această nouă crimă de război rusească, teroriştii sunt pur şi simplu alimentaţi de această slăbiciune a lumii, de această indiferenţă – îi încurajează”.
  • Principala sursă de apă pentru Crimeea, afectată - Prăbuşirea barajului Kahovka din sudul Ucrainei 'a perturbat aproape sigur în mod sever' principala sursă de apă proaspătă pentru peninsula Crimeea, a scris Ministerul britanic al Apărării, în cel mai recent raport informativ, transmite duminică DPA. Peninsula primeşte cea mai mare parte a apei proaspete din Canalul Crimeii de Nord. Până vineri, nivelul apei în rezervorul Kahovka scăzuse probabil sub punctul în care apa intră în canal, şi 'apa va înceta în curând să curgă spre Crimeea', a scris ministerul britanic pe Twitter.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Marfar deraiat în Belgorod - Cincisprezece vagoane ale unui marfar gol au deraiat în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, a anunţat sâmbătă seara guvernatorul local, adăugând că nu există deocamdată informaţii despre cauzele accidentului, informează Reuters. "Conform informaţiilor preliminare, nu există victime", a spus pe Telegram guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov. Accidentul a avut loc în apropierea unei gări din districtul municipal Alexeievski, iar trenul era gol, a mai spus Gladkov. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.
  • Valoarea Rheinmetall crește accelerat - CEO-ul celui mai mare contractor de apărare din Germania, Rheinmetall, a declarat că se aşteaptă la creşterea în continuare a valorii bursiere a companiei, ca efect al războiului din Ucraina şi a cheltuielilor sporite pentru apărare în Europa, transmite Reuters. ”Profitul nostru operaţional din 2025 ar trebui să fie de aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), poate chiar 1,7 miliarde de euro. Pentru o evaluare corectă, înmulţiţi-o cu un factor de 11 sau 12. (...) O evaluare de 17 miliarde de euro este realistă pentru Rheinmetall pe termen mediu”, a declarat Armin Papperger ziarului german RND.
  • Medalii pentru soldații ruși - Ministrul rus al Apărării a acordat duminică medalii soldaţilor, după ce Moscova a declarat că forţele sale au distrus patru tancuri Leopard de fabricaţie germană şi cinci vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA, în timp ce respingeau o contraofensivă ucraineană, transmite Reuters. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a fost prezentat la televiziunea de stat, decernând ”Steaua de aur Eroul Rusiei”, cea mai înaltă onoare militară a Rusiei, soldaţilor care au spus că au distrus tancuri şi vehicule blindate inamice. Soldaţii nu au identificat tancurile în public.
  • Schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina au anunţat simultan duminică un nou schimb de prizonieri de război,relatează Reuters. Ministerul rus al Apărării a transmis pe Telegram că 94 de ruşi capturaţi de ucraineni au fost eliberaţi după negocieri şi vor fi duşi la o instituţie medicală pentru a fi examinaţi. La rândul său, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, a afirmat că au fost returnaţi 95 de membri ai forţelor ucrainene, între aceştia numărându-se şi răniţi.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇