Ziua 472 de război aduce dovezi din România cum că barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer. Mai exact, rețeaua seismică norvegiană a analizat semnalele seismice de la o stație din regiunea Bucovina a României, situată la 620 km de Nova Kahovka. Semnalele observate indică o explozie în noaptea ruperii barajului.
Iar despre dimensiunile dezastrului putem doar să vedem crâmpeie: Un deputat a postat pe Net imagini de pe plaja din Odesa, unde a ajuns purtat de ape un acoperiş din zona afectată de inundaţii (de la sute de kilometri distanţă). Însă se întâmplă şi miracole: O căprioară a supraviețuit miraculos după ce a fost luată de viitură (video mai jos).
Pe front, forțele ucrainene au înregistrat noi câștiguri în jurul oraşului Bahmut (unde au înaintat mai mult de un km) și în vestul Donețk-ului, arată cea mai recentă analiză furnizată de Institutul pentru Studiul Războiului. Asta deşi Vladimir Putin şi bloggerii ruşi au susţinut că contraofensiva ucraineană a eșuat deja.
Între timp, performanța Rusiei a fost „mixtă”: unele unități fac „operațiuni credibile de apărare", iar "altele s-au retras într-o oarecare dezordine, prin propriile câmpuri minate”, ceea ce le-a produs victime, precizează Londra, în cea mai recentă actualizare de pe front.
Citiţi analiza lui Emilian Isailă despre evoluţiile luptelor - Ucrainenii au început contraofensiva cu o înfrângere, dar sunt indicii că păstrează inițiativa
Pe frontul rusesc sunt reclamate incidente bizare. Un ofiţer al armatei Kremlinului povesteşte că mercenarii Wagner i-au răpit și torturat soldații, au furat arme, au forțat bărbații mobilizați să semneze contracte cu Prigojin și au încercat să obţină arme de la Ministerul rus al Apărării în schimbul eliberării soldaților răpiți.
Situaţia de pe front
- Analiza ISW - Forțele ucrainene au înregistrat noi câștiguri în jurul oraşului Bahmut și în vestul Donețk-ului, arată cea mai recentă analiză furnizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru zone ale frontului. Spațiul informațional rusesc, însă, a susținut prematur că contraofensiva ucraineană a eșuat deja, arătând daunele suferite de echipamentele militare ucrainene. Alți naționaliști ruși sărbătoresc deja forțele ruse, care „execută doar operațiuni defensive de bază, care nu ar trebui să fie atât de neobișnuite încât să merite laude ample”. Oficialii ucraineni au spus că se așteptau la pierderi de echipamente în timpul operațiunilor de contraofensivă, adăugând că partea rusă a amplificat pierderile raportate pentru efect de propagandă, potrivit ISW.
- Pătrundere de 1 km - Forțele ucrainene au înaintat până la 1.400 de metri în mai multe secțiuni ale liniei frontului în apropierea orașului Bahmut, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei. Avansul este cel mai recent dintr-o serie de câștiguri similare raportate în această săptămână, lângă Bahmut, oraşul pe care Rusia a declarat că l-a capturat pe deplin luna trecută.
- Președintele Vladimir Putin a confirmat că Ucraina și-a început contraofensiva, dar spune că eforturile „au eșuat până acum”, după ce Moscova a declarat că a respins mai multe atacuri ucrainene. Cu toate acestea, președintele ucrainean Zelenski nu a făcut niciun anunț oficial privind evoluțiile pe câmpul de luptă, ci a lăudat „eroismul” soldaților țării sale care duc „bătălii grele”.
- Analiza serviciilor britanice - Ministerul Apărării de la Londra spune că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni „semnificative” ucrainene în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei. Forțele ucrainene „probabil au făcut progrese bune” și „au pătruns în prima linie a apărării rusești”. Cu toate acestea, în alte domenii „progresul ucrainean a fost mai lent”. Performanța Rusiei a fost „mixtă”: unele unități fac „operațiuni credibile de apărare", în timp ce "altele s-au retras într-o oarecare dezordine, prin propriile câmpuri minate”, ceea ce le-a produs victime. „Forțele aeriene ruse au fost neobișnuit de active în sudul Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în alte părți ale țării. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă atacurile aeriene tactice au fost eficiente.”
- Câte rachete şi drone au vizat Ucraina - Ucraina a doborât două dintre cele opt rachete de croazieră și balistice lansate de forțele ruse peste noapte, au anunțat Forțele Aeriene. Din cele 35 de drone Shahed care vizau infrastructura critică și militară din regiunile Poltava, Harkov și Odesa, 20 au fost doborâte de apărarea aeriană.
- Victimele ruşilor - Forțele ruse au ucis trei persoane și au rănit încă cel puțin zece, în timpul unui atac nocturn cu drone asupra regiunii Odesa, potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei. Forțele ruse au folosit drone Shahed de fabricație iraniană pentru a ataca regiunea. Toate dronele au fost distruse de forțele ucrainene. Totuşi, rămăşiţele au lovit o clădire rezidențială înaltă, provocând un incendiu. Suflul exploziei a afectat şi clădirile rezidențiale din jur.
- Grupul Wagner e acuzat că alimentează „anarhia” pe linia frontului, după ce unul dintre comandanții militari ai Kremlinului a susținut că mercenarii lui Evgheni Prigojin i-au răpit și torturat soldații în timpul bătăliei pentru Bahmut. Lt-colonelul Roman Venevitin i-a acuzat pe soldații Wagner că au furat arme, au forțat soldații mobilizați să semneze contracte cu Wagner și că au încercat să obţină arme de la Ministerul rus al Apărării în schimbul eliberării soldaților răpiți.
Catastrofa de la Kahovka
- Nivelul apei scade treptat în părțile din sudul Ucrainei care au fost inundate după distrugerea barajului Kahovka.
- Apele probabil vor reveni în matcă pe malul de sud până pe 16 iunie, a declarat sâmbătă un oficial instalat din Rusia. Vladimir Saldo a declarat că nivelul apei de la Nova Kahovka, orașul adiacent barajului din aval, a scăzut acum cu 3 metri față de vârful de marți.
- Bilanţul victimelor - Cel puțin cinci persoane din regiunile Herson și Nikolaiev au fost ucise, iar alte 27 sunt date dispărute, a informat Ministerul de Interne. În regiunea Herson au fost inundate 47 de așezări, iar în regiunea Nikolaiev - 31.
- Dovezi din România că barajul a fost aruncat în aer - NORSAR, rețeaua seismică norvegiană, a analizat semnalele seismice de la o stație din regiunea Bucovina a României, situată la 620 km de Nova Kahovka. Semnalele observate indică o explozie marți, la ora 02:54. Momentul și locația coincid cu ruperea barajului, iar magnitudinea a fost estimată între 1 și 2. NORSAR nu a prezentat vreo concluzie sau bănuială cu privire la cine ar fi responsabil.
- Evacuare doar cu paşaport - Rusia evacuează doar deținătorii de pașapoarte ruesști din zonele inundate din sudul regiunii Herson, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Pe tot parcursul ocupației ruse, ucrainenii care au rămas în urmă au fost forțați de autoritățile ruse să obțină un pașaport rusesc, pentru siguranța lor sau a familiei lor.
- Centrala nucleară Zaporojie, complet oprită - Agenția ucraineană pentru energie nucleară a anunțat că a oprit „la rece” și ultimul reactor care mai era în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka. Cinci din cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de forțele rusești, erau deja oprite.
- Acoperiş din Herson ajuns la Odesa pe plajă - Un deputat din Odesa a postat pe contul său de Twitter imagini care arată parte din dimensiunea dezastrului: Un acoperiş de casă luat de ape din Herson a ajuns până la sute e kilometri, pe plaja din Odesa.
- Mai sunt şi miracole - O căprioară a supraviețuit miraculos după ce a fost luată de viitură, din regiunea Herson. A plutit până la Marea Neagră și apoi de-a lungul coastei, pe o insulă formată din plante, fiind salvată de oameni tocmai la Odesa.
- Suferinţa animalelor - Un câine urlă jalnic pe o stradă inundată din Herson. Și animalele pot plânge, scrie Nexta.
Alte informaţii relevante
- Trudeau la Kiev - Premierul canadian Justin Trudeau face o vizită surpriză la Kiev. El a adus un omagiu la un memorial din centrul Kievului dedicat soldaților ucraineni care au fost uciși în lupta cu forțele pro-ruse din 2014.
- Ajutoare de la Canada - Trudeau a anunțat la Kiev un ajutor imediat de 10 milioane de dolari pentru ca Ucraina să facă faţă consecinţelor distrugerii barajului de la Kahovka şi 500 de milioane de dolari ajutor militar suplimentar. În plus, Canada va participa la eforturile multinaţionale de instruire a piloţilor de vânătoare şi de sprijin al programului de avioane de luptă al Ucrainei.
- Sute de drone din Iran - SUA consideră că Rusia își aprofundează cooperarea militară cu Iranul și a primit sute de drone de atac. Citând informații recent desecretizate, Casa Albă precizează că dronele au fost construite în Iran, expediate peste Marea Caspică și apoi folosite de forțele ruse împotriva Ucrainei.
- Prima ţară care-şi închide ambasada din Rusia - Islanda a anunțat că va suspenda activitatea la ambasada sa din Rusia, începând cu 1 august, fiind prima țară care a făcut acest pas. Ea a cerut, de asemenea, Rusiei să-și limiteze operațiunile la Reykjavik. „Situația actuală pur și simplu nu face viabil ca micul serviciu extern al Islandei să opereze o ambasadă în Rusia”, a spus ministrul de Externe, Thordis Gylfadottir.
- Complotul de la Nord Stream - Anchetatorii germani examinează dovezi care sugerează că o echipă de sabotaj a folosit Polonia ca bază de operare pentru a deteriora conductele Nord Stream din Marea Baltică în septembrie, scrie Wall Street Journal. Anchetatorii au reconstituit complet călătoria de două săptămâni a iahtului „Andromeda”, suspectat că ar fi implicat în deteriorarea conductelor care furnizează gaz rusesc în Europa. S-a constatat că iahtul s-a abătut de la drum pentru a se aventura în apele poloneze. Washington Post a scris săptămâna aceasta că SUA au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele cu trei luni înainte ca acestea să fie deteriorate de exploziile subacvatice.
- Arde în Rusia - Un depozit de combustibil și lubrifianți din orașul Ufa (capitala republicii Başkortostan) e în flăcări. Se pare că depozitul afectat se află lângă gara orașului. Presa rusă susține că șinele de cale ferată sunt în flăcări şi a publicat filmări cu foc și fum negru ridicându-se deasupra orașului. Nu există informații despre cauza incendiului. Ufa se află la 1.520 km est de Moscova.
- Scholz și Putin - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că intenţionează să menţină contactul cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să discute cu acesta "curând", informează sâmbătă DPA. Scholz a menţionat că a discutat cu Vladimir Putin la scurt timp după ce liderul de la Kremlin a ordonat, în urmă cu 15 luni, declanşarea invaziei asupra Ucrainei. "Intenţionez să fac din nou acest lucru curând", a declarat Scholz în cadrul celui de-al 38-lea Congres al Bisericii Protestante Germane.
- Cererea lui Macron către Iran - Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut sâmbătă Iranului, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele iranian Ebrahim Raissi, "să pună capăt imediat sprijinului" pentru Rusia în războiul din Ucraina prin încetarea livrărilor sale de drone, a indicat Palatul Elysée, relatează AFP. Macron "a avertizat asupra gravităţii consecinţelor, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi domeniul umanitar, ale livrării de către Iran de drone către Rusia”.