Ziua 432: Atac masiv cu rachete în Ucraina. Bombă la un tren de marfă în Rusia. Planurile pentru lansarea contraofensivei sunt în ultima etapă

Ziua 432: Atac masiv cu rachete în Ucraina. Bombă la un tren de marfă în Rusia. Planurile pentru lansarea contraofensivei sunt în ultima etapă

Ziua 432 de război a început cu un atac masiv al rușilor cu rachete de croazieră, la 2:30 noaptea. Au fost trase 18 rachete în toată Ucraina, vizînd și Kievul. 15 rachete au fost distruse de armata ucraineană, dar celelalte au lovit ținte civile și au produs morți și răniți.

De cealaltă parte, un ”dispozitiv exploziv” a provocat astăzi deraierea unui tren de marfă într-o regiune rusă din apropierea Ucrainei, fără a face victime. Incidentul pune și mai multă presiune pe ruși, crescând temerile de atacuri și acţiuni de sabotaj ucrainene în Rusia.

Iar ministerul britanic al Apărării crede, pe baza informațiilor pe care le deține, că începând cu vara trecută, Rusia a construit ”unul dintre cele mai extensive sisteme de lucrări de apărare militară” în regiunile din Ucraina pe care le controlează, precum și în regiunile sale de graniță.

Și Kievul a anunţat că planurile pentru lansarea contraofensivei sunt în ultima etapă.

ADVERTISING

Tot astăzi, la finalul vizitei în Ungaria, Papa Francisc a spus că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace, care are ca scop încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Este o misiune în derulare care nu este încă publică.

Ziua 431 de război a fost marcată de eforturile soldaților ucraineni pentru a apăra "Drumul vieții", în timp ce Prigojin a avertizat că Rusia este în pragul unei catastrofe.

Evoluții pe front

  • Atac masiv - în noaptea de duminică spre luni, către ora locală 2:30 (şi ora României), forţe ruseşti au lansat un atac masiv împotriva Ucrainei, a anunţat comandantul armatei ucrainene, Valeri Zelujnî. Au fost trase 18 rachete de croazieră, din care 15 au fost distruse de armata ucraineană. Detalii AICI.
  • Bombardamente în Herson - O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite în noaptea de duminică spre luni, în bombardamente ruse în regiunea ucraineană Herson. Armata rusă a vizat cartiere rezidenţiale în zone populate din regiune şi o clădire oficială în centrul Hersonului, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful Administraţiei Militare locale, Oleksandr Prokudin. O persoană a murit, iar alte trei - inclusiv un copil - au fost rănite. Herson a fost bombardat de opt ori în apoape 24 de ore.
  • Răniți în Dnipopetrovsk - în regiunea Dnipopetrovsk (est), un atac rus cu rachetă s-a soldat cu cel puţin 25 de răniţi - inclusiv trei copii. În oraşul Pavlohrad, ”19 clădiri cu etaje, 25 de case private, şase instituţii şcolare şi preşcolare şi cinci magazine au fost avariate. Explozii au fost și în regiunea Sumî.
  • Ghid de supraviețuire - Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi să “ia o decizie pentru supravieţui” şi să accepte paşaportul rusesc, relatează The Kyiv Independent. Altfel, oamenii ar trebui să părăsească teritoriile respective în orice mod posibil. Vladimir Putin a semnat un decret care permite expulzarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-şi ia cetăţenia rusă.
  • Situația la Bahmut - Armata ucraineană a anunţat că trupele ruse s-au retras, în urma unor atacuri, din unele zone ale oraşului Bahmut, dar situaţia continuă să fie "dificilă".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Contraofensiva, pe ultima sută de metri

Planurile pentru lansarea contraofensivei ucrainene sunt în ultima etapă, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, subliniind că în momentul de faţă este analizată atent situaţia de pe teren.

"Pregătirea contraofensivei este în etapa finală. Eu cred în această operaţiune. Au fost multe eforturi pentru succesul ei. Cred că putem spune că totul este pregătit", a declarat Oleksii Reznikov, citat de site-ul Tagesschau.de, potrivit Mediafax.

"Ulterior, pe baza deciziilor şi analizării situaţiei de pe câmpul de luptă, Statul Major al armatei, comandantul suprem şi echipa lui vor decide cum, unde şi când. Partenerii noştri internaţionali înţeleg că succesul contraofensivei este în interesul securităţii propriilor ţări", a subliniat Reznikov.

Declarații și ajutoare

  • Discuție Zelenski - Macron - Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție cu Emmanuel Macron, „lungă şi semnificativă”. Zelenski a spus că în această conversaţie, Macron „a confirmat furnizarea exactă a ceea ce am menţionat în conversaţia anterioară”, iar „viteza şi specificitatea răspunsului sunt foarte importante”. Într-un comunicat al Palatului Élysée se confirmă că Macron şi-a reiterat angajamentul de a oferi ”orice ajutor necesar Ucrainei în vederea unei restabiliri a suveranităţii şi integrităţii teritoriului său”.
  • Misiune de pace secretă a Vaticanului - Papa Francisc a anunțat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace, care are ca scop încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. “Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în derulare, care nu este încă publică. Când va fi publică, o voi prezenta”, a spus liderul Bisericii Catolice. Detalii AICI.
  • Discuții cu Noua Zeelandă - Volodimir Zelenski a vorbit luni cu premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins. Zelenski a mulţumit Noii Zeelande pentru "participarea la instruirea militarilor ucraineni”, a afirmat Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Tren de marfă deraiat - Un ''dispozitiv exploziv'' a provocat luni deraierea unui tren de marfă într-o regiune rusă din apropierea Ucrainei, fără a face victime, a spus un responsabil local, în contextul temerilor privind atacuri şi acţiuni de sabotaj ucrainene în Rusia, potrivit AFP şi Reuters. Detalii AICI.
  • Rusia și-a construit apărarea - Începând cu vara trecută, Rusia a construit ”unul dintre cele mai extensive sisteme de lucrări de apărare militară” în regiunile din Ucraina pe care le controlează, precum și în regiunile sale de graniță, a notat ministerul britanic al Apărării.
  • O tragedie pentru Rusia - Șeful grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că o contraofensivă ucraineană așteptată s-ar putea transforma într-o ”tragedie” pentru Rusia și s-a plâns de faptul că luptătorii săi se confruntă cu lipsa muniției, într-un interviu cu corespondentul de război prorus Semion Pegov.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇