Ziua 397: Patrușev susține că Rusia ar putea distruge SUA cu armele ei "moderne". Serviciul de Securitate a prins o rețea de spioni în Ucraina, iar Zelenski a fost din nou pe front (Foto & Video)

Ziua 397: Patrușev susține că Rusia ar putea distruge SUA cu armele ei "moderne". Serviciul de Securitate a prins o rețea de spioni în Ucraina, iar Zelenski a fost din nou pe front (Foto & Video)

În ziua 397 de război un înalt oficial de la Moscova a susţinut că Rusia poate distruge Statele Unite cu armele sale unice şi moderne, în timp ce în Ucraina ajungeau deja tancuri Leopard din Germania. În plus, Serviciul de Securitate a prins o reţea de spioni care lucra pentru Rusia încă dinainte de invazie.

Dar ziua a debutat pe front cu noi atacuri ale rușilor. Mai multe explozii s-au auzit luni dimineață în Melitopol, din regiunea Zaporojie.

Forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore peste 60 de atacuri rusești, în special în regiunea Harkov și în orașele Lîman, Bahmut și Avdiivka.

În Avdiivka trăiesc în continuare 7 copii, pentru că părinții lor nu vor să plece. Orașul nu are resurse de apă şi electricitate şi este bombardat în mod constant de ruşi.

Iar militarii ucraineni s-au întors în țară după ce au finalizat antrenamentul pe tancurile Challenger 2 în Marea Britanie. Acestea urmează să fie folosite pentru contraofensiva de primăvară.

Între timp, o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării a dezvăluit că Moscova va finaliza construcția bazei de pe coasta Oceanului Pacific, pentru submarine care vor transporta rachete Poseidon cu încărcătură nucleară, la începutul anului viitor.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Avdiivka, asemănat cu un loc din filmele post-apocaliptice - Rusia transformă Avdiivka într-un "loc asemănător celor din filmele post-apocaplitice", intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş. În condiţiile în care forţele ruse au obţinut câştiguri graduale pe flancuri la Avdiivka, armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un "al doilea Bahmut" - unde luptele crâncene de luni de zile au transformat localitatea în dărâmături.
  • Copiii din Avdiivka - Şapte copii trăiesc în continuare în oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk, a anunţat Vitalii Barabash, şeful administraţiei militare locale. “Din nefericire, încă sunt copii în oraş. Există părinţi iresponsabili care îşi ascund copiii şi nu vor să părăsească oraşul”, a spus Barabash. Oraşul nu are resurse de apă şi electricitate şi este bombardat în mod constant de ruşi.
  • Explozii în Melitopol - Mai multe explozii s-au auzit luni dimineață în Melitopol, din regiunea Zaporojie, a anunțat primarul Ivan Fedorov. Au fost avariate câteva clădiri.
  • Militarii ucraineni s-au întors în țară după ce au finalizat antrenamentul pe tancurile Challenger 2 în Marea Britanie. Acestea urmează să fie folosite pentru contraofensiva de primăvară. Oficialii militari din Marea Britanie au petrecut câteva săptămâni instruind soldații ucraineni cum să opereze și să lupte pe tancurile britanice. Trupele ucrainene au călătorit în Marea Britanie la scurt timp după ce Rishi Sunak a anunțat în ianuarie că va trimite 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina.
  • 60 de atacuri respinse - Forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore peste 60 de atacuri rusești, în special în regiunea Harkov și în orașele Lîman, Bahmut și Avdiivka, a anunțat Statul Major al Armatei ucrainene.
  • Orașul Vuhledar, transformat în ruine - Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko, a postat imagini care arată orașul Vuhledar transformat în ruine, după bombardamentele repetate ale rușilor.
  • Atacuri cu rachete în Sloviansk - Cel puţin o persoană a fost ucisă şi 25 rănite în atacuri cu rachete ruseşti împotriva oraşului Sloviansk, a declarat acelaşi Pavlo Kirilenko. Mai multe clădiri au fost avariate sau distruse în atac. Au fost folosite două rachete S-300.
  • Zelenski pe front - Președintele Zelenski a vizitat luni orașul de pe linia frontului Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk. Nikopol se află pe malul râului Nipru și este situat vizavi de Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie. Orașul este bombardat în mod constant de forțele rusești de peste râu.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Dronă doborâtă lângă Moscova - Ministerul Apărării a anunţat că apărarea aeriană rusă a oprit un atac cu dronă ucraineană asupra unui oraş situat la 220 de km de Moscova, în urma căruia trei persoane au fost rănite, iar mai multe locuinţe au fost avariate. Atacul, care ar fi vizat oraşul Kireevsk din regiunea Tula, ar fi implicat o dronă ucraineană Tu-141 Strij.
  • Putin nu este pregătit pentru negocieri - Președintele rus încă vrea să-și atingă obiectivele inițiale în Ucraina prin forța militară, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. ISW spune că doar o serie de victorii ucrainene îl pot convinge pe Putin să negocieze în alte condiții decât realizarea ambițiilor sale teritoriale în Ucraina. „Există motive să ne așteptăm că forțele ucrainene pot să obțină câștiguri prin contraofensive”, a spus ISW.
  • Submarine pentru rachete - Moscova va finaliza construcția bazei de pe coasta Oceanului Pacific, pentru submarine care vor transporta rachete Poseidon cu încărcătură nucleară, la începutul anului viitor, a declarat o sursă apropiată ministerului rus al Apărării. Baza de submarine cu rachete nucleare balistice a Flotei Rusia Pacific este situată pe coasta de sud-est a peninsulei Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei.
  • Patruşev susţine că ar putea distruge SUA - Rusia dispune de arme capabile să distrugă Statele Unite ale Americii, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu. "Rusia este răbdătoare şi nu intimidează pe nimeni prin avantajul său militar. Dar ea posedă arme moderne, unice, capabile să distrugă orice adversar, inclusiv SUA, în cazul unei ameninţări la adresa existenţei sale", a subliniat Patruşev.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Germania a trimis Ucrainei tancuri de tip Leopard 2 şi vehicule de infanterie Marder, au declarat luni oficiali guvernamentali de la Berlin citaţi de publicaţia Der Spiegel. Este vorba despre 18 tancuri de tip Leopard 2 şi 40 de vehicule de infanterie Marder, care au fost preluate de la graniţă de armata ucraineană. Din raţiuni de securitate, Berlinul nu a oferit detalii despre zona de frontieră pe unde au fost livrate vehiculele militare.
  • Șeful AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit cu președintele Zelenski, în Zaporojie, regiunea care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa. Centrala electrică a fost ocupată de forțele ruse chiar de la începutul invaziei. Grossi a reiterat sprijinul deplin al AIEA pentru instalațiile nucleare ale Ucrainei.
  • Reţea de spioni neutralizată - Serviciul de Securitate (SBU) anunță că a neutralizat o rețea de agenți ruși, care ar fi transmis Moscovei date despre poziționarea și mișcările trupelor ucrainene de pe Frontul de Est. Rețeaua de spioni a fost înființată de doi ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, înainte de începerea invaziei. Grupul era compus din opt rezidenți din regiunile Donețk și Harkov, inclusiv un asistent al unui membru interimar al parlamentului ucrainean. Patru dintre suspecți au fost acuzați de trădare, iar despre ceilalți patru se crede că au fugit în Rusia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇