Ziua 382 de război - ISW: Zaharova confirmă lupte interne în cercul lui Putin. Pierderi mari, dar niciun progres la Bahmut. Mesaj de forță al lui Zelenski

Ziua 382 de război - ISW: Zaharova confirmă lupte interne în cercul lui Putin. Pierderi mari, dar niciun progres la Bahmut. Mesaj de forță al lui Zelenski

Ziua 382 de război a început cu informații despre pierderi masive înregistrate la Bahmut, atât de Rusia, cât și de Ucraina. Forțele Kremlinului continuă să lanseze atac după atac asupra pozițiilor defensive ucrainene. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează că forţele ruseşti nu au făcut niciun progres confirmat, iar luptătorii Grupului Wagner sunt probabil tot mai blocaţi în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM.

Tot ISW atrage atenția asupra unei declarații a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin. Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate, scrie ISW în analiza sa.

În discursul lui de duminică seara, președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la unitate și a dat informații despre pierderile majore pe care Ucraina le provoacă rușilor la Bahmut. Mesajul vine după o săptămână cu mari pierderi de vieți omenești, iar Zelenski şi ceilalţi oficiali de la Kiev trebuie să explice populaţiei de ce se încăpăţânează să nu decidă o retragere şi de ce este necesar să reziste.

ADVERTISING

Ziua 381: Zelenski anunță pedepse pentru cine a ajutat Rusia prin intermediul jocurilor de noroc. Contraofensiva de primăvară „nu e departe"! WWF - agent străin

Fisuri în regimul de la Kremlin, confirmate de Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: "Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne".

În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre "elitele" - nespecificate - de la Kremlin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat, notează ISW, şi susţine mai multe dintre evaluările de lungă durată ale Institutului cu privire la fisurile apărute în regimul de la Kremlin şi a dinamicii de control asupra spaţiului informaţional.

Declaraţia susţine mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membrii-cheie ai cercului intim al lui Putin, că Putin a cedat în mare măsură spaţiul informaţional rusesc de-a lungul timpului unei varietăţi de actori cvasi-independenţi şi că Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional rusesc, subliniază ISW.

Nu este clar de ce Zaharova - un comunicator experimentat - ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public, mai notează ISW. Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate, scrie ISW în analiza sa.

Evoluții pe front

  • Pierderi masive la Bahmut - un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că 221 de soldați pro-Moscova au fost uciși și peste 300 au fost răniți la Bahmut și în împrejurimi, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că până la 210 soldați ucraineni au fost uciși, informează Sky News. Se pare că un râu care traversează orașul din estul Ucrainei este actuala linie de front. Forțele Kremlinului continuă să lanseze atac după atac asupra pozițiilor defensive ucrainene.
  • Lupta la Bahmut continuă - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu pentru săptămânalul german Bild am Sonntag că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut. "Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmutul şi apoi şi-ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş ar putea avea apoi aceeaşi soartă", a spus Kuleba. Întrebat cât timp ar putea rezista forţele ucrainene, el a refuzat să dea un răspuns clar, dar a comparat situaţia cu cea a unor oameni care îşi apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi ucidă şi să le ia tot ce au.
  • Situația de la Bahmut - Forţele ruseşti nu au făcut niciun progres confirmat în interiorul oraşul Bahmut la 11 martie, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front. Surse ucrainene şi ruseşti continuă să raporteze lupte grele în oraş, dar luptătorii Grupului Wagner sunt probabil tot mai blocaţi în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM, şi, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative.
  • Zelenski, despre Bahmut - Volodimir Zelenski a anunţat, în discursul de duminică seara, că în mai puţin de o săptămână luptătorii ucraineni au ucis la Bahmut peste 1.100 de soldaţi ruşi şi au rănit alţi 1.500 suficient de grav pentru a fi scoşi din luptă. Mesajul vine după o săptămână cu mari pierderi de vieți omenești, iar Zelenski şi ceilalţi oficiali de la Kiev trebuie să explice populaţiei de ce se încăpăţânează să nu decidă o retragere şi de ce este necesar să reziste.
  • Voluntari pentru Garda de Asalt a Ucrainei - Un număr de 28.000 de luptători voluntari au depus cereri, începând din februarie, pentru a se alătura Gardei de Asalt a Ucrainei, aproape toate unităţile fiind deja constituite, relatează Ukrinform. Ministrul de Interne Igor Klimenko a făcut aceste declaraţii la televiziunea ucraineană. „Am început deja antrenamentele pentru aproape toate unităţile, în zonele de antrenament din ţara noastră. Nu toată lumea va ajunge în aceste unități, pentru că procesul de selecție este unul dur”, a spus Klimenko. Garda de Asalt grupează acum Garda Națională, Garda la Frontiera de Stat şi ale Poliţiei Naţionale.
  • Noi măsuri de securitate - Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, citat de CNN. Oficialii securizează centrele în care oamenii se pot adăposti, se pot încălzi și își pot încărca dispozitivele și efectuează „patrulări intensificate", a spus el. De la începutul invaziei pe scară largă, peste 40.500 de lovituri aeriene au fost efectuate pe teritoriul Ucrainei. Au fost distruse aproximativ 152.000 de clădiri rezidențiale și aproximativ 400.000 de instalații de infrastructură publică.
ADVERTISING

Declarații și ajutoare

  • Problema e la guvern - Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Germaniei, într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag, să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă occidentale, informează Reuters. Kuleba a spus că deficitul de muniţii este problema "numărul unu" în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei. El a adăugat că producătorii germani de arme i-au spus la Conferinţa de securitate de la Munchen luna trecută că sunt gata să livreze, dar aşteaptă ca guvernul să semneze contractele. "Deci problema este la guvern", a spus Kuleba.
  • Mulțumiri pentru Canada - Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a mulțumit Canadei pentru decizia de a interzice importurile de produse rusești din aluminiu și oțel și a îndemnat alte țări să facă același lucru.

Alte informații relevante

  • Apel la unitate - Președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel la unitate, în discursul său de duminică seara. „Acum trăim într-o perioadă în care Ucraina poate depăşi toate dificultăţile istorice. Noi putem face asta! Dacă ne păstrăm unitatea, dacă avem grijă unii de alţii şi de ţara noastră. Le mulţumesc tuturor celor cărora le pasă de Ucraina şi de ucraineni! Le mulţumesc tuturor celor cărora le pasă de unitatea noastră şi de unitatea lumii de dragul Ucrainei! Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru independenţa ţării noastre!”, a spus Volodimir Zelenski.
  • Oleksandr Maţievski, Erou al Ucrainei - Președintele Volodimir Zelenski a anunţat că i-a conferit titlul de „Erou al Ucrainei” soldatului Oleksandr Maţievski, cel care a devenit celebru în întreaga lume zilele acestea după ce o înregistrare video arată cum este executat de ruşi, prizonier de război fiind, iar ultimele sale cuvinte sunt „Glorie Ucrainei”. „Un om pe care toţi ucrainenii îl vor cunoaşte. Un om care va fi amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina şi pentru Glorie Ucrainei!” - a spus liderul ucrainean.
  • Kirill cere ajutorul Papei - Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a cerut Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să-şi înceteze „represiunea” împotriva aripii locale a bisericii ortodoxe aliate istoric cu Rusia, relatează Reuters. Vineri, Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească - până la 29 martie - un complex de mănăstiri în care îşi are sediul, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova.
  • Exportul de cereale - sub semnul întrebării? - Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că este de părere că acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit după termenul actual de 18 martie. Ministerul rus de Externe spune însă că reprezentanții ruși nu au luat încă parte la negocierile privind prelungirea acordului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇