Vladimir Putin crede că Ucraina contează mai mult pentru el decât pentru Occident și că în cele din urmă va câștiga războiul, avertizează șeful CIA.
Între pierderile grele pe câmpul de luptă și sancțiunile economice, războiul din Ucraina a fost dezastruos pentru Rusia. Dar directorul CIA, Bill Burns, spune că președintele rus Vladimir Putin rămâne convins că poate câștiga lupta, deoarece crede că timpul este de partea lui, scrie Business Insider.
„Este convins că poate face timpul să lucreze pentru el, că îi poate distruge pe ucraineni prin acest război de uzură și pe susținătorii occidentali ai Ucrainei”, a declarat Burns, un fost ambasador al SUA în Rusia.
Putin are o „viziune pe termen mai lung” și este convins că „Ucraina contează mai mult pentru el decât pentru noi”, a adăugat Burns, subliniind că Occidentul trebuie să ia în calcul această percepție.
Conflictul din Ucraina durează de mai bine de un an și s-a transformat într-un război de uzură. După ce Rusia a eșuat în obiectivul său inițial de a ocupa Kievul, războiul s-a mutat în mare parte în estul Ucrainei și a continuat să fie principalul câmp de luptă.
Evaluările serviciilor secrete occidentale sugerează că aproximativ 60.000 de ruși au fost uciși în lupte până acum - un bilanț uimitor în comparație cu alte conflicte moderne.
Rusia s-a confruntat, de asemenea, cu probleme cu echipamentele, pierzând un număr uluitor de tancuri și vehicule blindate și confruntându-se cu o scădere a stocurilor de muniții.
Dar Putin nu dă semne de retragere. Rusia își continuă eforturile de a ocupa Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, cu o populație de 70.000 de locuitori înainte de război. Deși forțele ruse par să fie pe punctul de a cuceri orașul, capturarea Bahmutului ar fi puțin mai mult decât o victorie simbolică pentru Moscova.
De asemenea, Rusia a lansat joi un atac masiv cu rachete în toată Ucraina. Atacul a inclus utilizarea de rachete hipersonice, pe care armata ucraineană nu le poate doborî.
Pe măsură ce războiul continuă, au fost ridicate întrebări serioase dacă Occidentul are voința politică de a continua să ofere Kievului ajutor de securitate vital.
Unii republicani din Congres și-au exprimat opoziția față de acordarea de asistență suplimentară Ucrainei, deși parlamentarii din ambele tabere au fost în general de acord cu sprijinul pe care l-au oferit SUA până acum.