- Votanții ucraineni știau ceva ce restul lumii nu pricepuse încă. Pentru a supraviețui aveau nevoie de un sistem politic nou, care să nu mai fie măcinat de corupție și compromisuri.
- Zelenski: Ucraina europeană începe cu fiecare dintre noi. Am ales drumul spre Europa, dar Europa nu este undeva, acolo, departe. Europa este aici, în mintea și sufletul nostru.
- În data de 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” nimeni, foarte probabil nici Zelenski, nu știa dacă vor reuși să facă față gigantului rusesc.
- Atunci, în acea dimineață de iarnă, președintele Ucrainei s-a aflat în cel mai dificil moment al vieții sale. Nu avea soluții, se temea pentru cei dragi, pentru posibilitatea de a pierde tot, inclusiv țara.
În aprilie 2019, când Volodimir Zelenski l-a învins pe președintele ucrainean în funcție, miliardarul Petro Poroșenko, impresia europenilor a fost că votanții din țara vecină au un dezvoltat simț al umorului.
Să alegi un comic în cea mai importantă funcție de conducere în timp ce militarii ucraineni luptau cu separatiștii ruși în regiunea Donețk, iar Moscova amenința Kievul pe toate canalele diplomatice posibile, asta suna ca o glumă cinică.
Cine era Zelenski? Un actor de 41 de ani, la vremea respectivă, care jucase rolul președintelui țării într-un serial cu mare succes la public.
Dar ce i-a determinat pe ucraineni să mizeze pe o vedetă TV, să-și pună destinul în mâinile unui bărbat nu prea înalt, bine legat, cu o față rotundă, tuns scurt și cu privirea iscoditoare?
Alegerea lui a fost, în realitate, o revoluție. Votanții ucraineni știau ceva ce restul lumii nu pricepuse încă. Pentru a supraviețui aveau nevoie de un sistem politic nou, care să nu mai fie măcinat de corupție și compromisurile făcute de Poroșenko, fostul președinte, care confundase interesele sale de afaceri cu cele naționale.
Europa, visul nostru comun
A câștigat cu 73% din voturi, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu participarea a 66% dintre alegători, spulberându-l pe Poroșenko.
„Ucraina europeană începe cu fiecare dintre noi. Am ales drumul spre Europa, dar Europa nu este undeva, acolo, departe. Europa este aici, în mintea și sufletul nostru și de aici se întinde peste toată Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski în 20 mai 2019, la momentul depunerii jurământului ca președinte al țării.
„Europa e visul nostru comun. Dar avem și o durere comună. Fiecare dintre noi moare câte puțin, în fiecare zi, în Donbas. Pierdem ceva important cu fiecare soldat care-și dă viața acolo. Fiecare dintre noi este și un refugiat - unul care și-a pierdut propria casă, dar și cel care a deschis ușa casei sale, împărtășind durerea. Fiecare dintre noi este un lucrător migrant - cel care nu s-a putut regăsi în țara sa, dar a găsit un salariu mai bun într-una străină, dar și cel care luptându-se cu sărăcia este forțat să-și piardă propria demnitate. Vom depăși toate acestea! Pentru că fiecare dintre noi este un ucrainean”, a mai spus Zelenski în primul său discurs către națiune.
Un rol principal
Când a rostit cuvintele de mai sus, mai erau trei ani până când Vladimir Putin urma să dea ordin trupelor sale să invadeze Ucraina, dar Zelenski simțea pericolul, la fel și cei care l-au votat.
Deși majoritatea celor din lumea occidentală nu au înțeles șirul de reacții, de lupte, de înfrângeri care s-au succedat în Ucraina, în perioada 2014-2019, când începe revoluția „Maidanului” și desprinderea majoră de influența Rusiei, urmată imediat de reacția violentă a Moscovei prin atacarea Donbas-ului și anexarea Peninsulei Crimeea.
Dovada cea mai bună a capacității reduse de înțelegere a ceea ce se întâmpla în Ucraina a fost lungul șir de negocieri cu Rusia, purtate de Germania și Franța, în formatul Minsk, care n-au făcut decât să prelungească agonia, durerea și nesiguranța ucrainenilor, să-i ofere timp lui Vladimir Putin ca să-și pregătească invazia.
Volodimir Zelenski este un bun orator. Pregătirea sa profesională l-a ajutat, dar în niciun moment de la începutul războiului nu a dat dovadă de cabotinism, de urmărirea unei agende personale sau superficialitate.
Poate joacă un rol, acela de salvator al țării sale, dar o face foarte bine, s-a identificat cu el, crede în ceea ce spune și acționează în consecință - un rol devenit viața lui și din care nu mai are scăpare.
Când ne veți ataca
Zelenski primește, în fiecare dimineață, un raport cu nume de bărbați tineri care au murit în război, apărându-și țara.
E cumplit să te confrunți cu o astfel de dramă, zi de zi, timp de un an. La asta se adaugă toate celelalte decizii complicate care au ca scop ca Ucraina să supraviețuiască ca stat, ca națiune.
În data de 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a anunțat începerea „operațiunii militare speciale”, nimeni, foarte probabil nici Zelenski, conform unor mărturii din acele ore, nu știa dacă vor reuși sau nu să facă față gigantului rusesc.
„Știm cu siguranță că nu avem nevoie de război. Nici de un război rece, nici de unul fierbinte și nici de unul hibrid. Dar dacă vom fi atacați de trupele inamice, dacă vor încerca să ne ia țara, libertatea, viețile noastre, viețile copiilor noștri, ne vom apăra. Nu vom ataca, ci ne vom apăra. Și când ne veți ataca, ne veți vedea fețele, nu spatele, ci fețele noastre”, a anunțat Volodimir Zelenski în discursul său către națiune din dimineața zilei în care Putin a declanșat invazia.
„Războiul este un mare dezastru, iar acest dezastru are un preț uriaș. Cu toate sensurile acestui cuvânt. Oamenii își pierd banii, reputația, calitatea vieții, își pierd libertatea. Dar cel mai important lucru este că oamenii îi pierd pe cei dragi, se pierd pe ei înșiși”, a mai spus președintele Ucrainei în zorii zilei de 24 februarie 2022.
Cuvintele lui Zelenski ascund teama, nesiguranță cu privire la viitor, surpriza că, totuși, Putin a riscat totul și a pornit la război, dar și hotărârea de a rezista, una fără prea multe speranțe la acea oră.
Nu avea nicio șansă
Atunci, în acea dimineață, s-a aflat în cel mai dificil moment al vieții sale. Nu știa ce să facă, se temea pentru cei dragi, pentru posibilitatea de a pierde tot, inclusiv țara.
Momentul în care nimeni nu-i dădeau nicio șansă. Nici măcar el.
Cei care contestă eroismul și forța de caracter ale președintelui ucrainean ar trebui, măcar pentru o clipă, să-și imagineze cum au curs acele ore de plumb în care viața lui, a familiei, a membrilor guvernului, a mii de soldați atârna de un fir de păr.
În acele ore a fost obligat să ia decizii care urmau să afecteze viața a milioane de oameni, stabilitatea unui continent, chiar echilibrul internațional, până la urmă.
Volodimir Zelenski putea să plece. Avea un culoar de fugă în Occident de unde putea forma un guvern în exil. Era un plan pregătit din timp, dar în acele prime ore, câțiva comandanți curajoși și câteva sute de soldați au schimbat cursul istoriei. Respingerea atacului forțelor speciale ruse și recucerirea Aeroportului Hostomel, din nordul Kievului, blocarea desantului a mii de soldați ai Kremlinului ce urmau să ocupe punctele cheie din capitală au fost primele victorii din ce urma să fie marea rezistență ucraineană.
Mesajul care a salvat Ucraina
Clipul „selfie” realizat de Volodimir Zelenski în dimineața zilei de 25 februarie, la unu noaptea, din piața centrală a Kievului, a reprezentat momentul în care președintele s-a transformat într-un personaj cu anvergură globală. Destinul democrației și al libertății se află, de atunci, în mâinile sale.
Alături de membrii guvernului său a transmis mesajul că nu pleacă, că rămâne alături de ucraineni, îi va conduce și vor lupta până la capăt.
Dacă n-ar fi fost acel mesaj, SUA și aliații săi n-ar fi oferit niciodată arme Ucrainei.
În primele săptămâni, soldații Kievului au dus un război inegal, dar au rezistat.