Regiunea săracă din Rusia care trimite tineri în război. Pentru aceștia, armata înseamnă mulți bani

Regiunea săracă din Rusia care trimite tineri în război. Pentru aceștia, armata înseamnă mulți bani

Bureatia este o regiune situată la cinci fusuri orare distanță de Moscova, dar resimte consecințele războiului din Ucraina prin suferință, pierderi de vieți și represiune. Jurnaliștii de la Sky News au discutat cu localnicii despre impactul conflictului armat cu Ucraina asupra vieților lor.

Regiunea are propriile probleme interne. Economia este subdezvoltată, iar mulți oameni trăiesc în sărăcie. Însă, în contextul actual, războiul pare să fi avut un efect distructiv asupra comunității, ducând la suferință și pierderi de vieți omenești.

Este o zonă uitată de mulți, dar care resimte impactul evenimentelor de pe scena globală. Bureatia reprezintă un exemplu al impactului pe care războiul îl poate avea asupra unor comunități vulnerabile, precum și al importanței de a înțelege și de a reflecta asupra consecințelor profunde ale acestor gen de conflicte.

ADVERTISING

O regiune mult prea săracă, în care războiul înseamnă obținerea unui venit considerabil

Din punct de vedere geografic, Bureatia pare să fie la mare depărtare de războiul din Europa - este brăzdată de câmpuri acoperite de zăpadă și temple budiste, se învecinează cu Mongolia și se află la cinci fusuri orare depărtare de Moscova. Cu toate acestea, impactul războiului Rusiei din Ucraina se resimte și aici.

Pe clădiri se văd scrise literele „Z” și „V”, simboluri ale armatei ruse. Pe drumurile din Ulan-Ude, capitala regiunii, se întâlnesc panouri care îi comemorează pe localnicii care și-au pierdut viața în acest conflict, cu data la care aceștia au fost uciși și cuvintele „iubim, ne amintim, jelim”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un tânăr întors din Kazahstan, unde a plecat ca să scape de obligația militară, ne spune că aceasta este o regiune săracă, subvenționată. „Oamenii de aici trăiesc din împrumuturi pentru a supraviețui, iar propaganda îi îndeamnă mereu să meargă și să lupte, promițându-le mulți bani”. Un contract în armată înseamnă un flux important financiar în Bureatia, motiv pentru care, alături de politici de recrutare entuziaste, regiunea a dat și cei mai mulți luptători care au murit în conflictul armat.

Numerele sunt greu de verificat, dar pare să existe o anumită corelație între regiunile minoritare etnice sărace, precum Bureatia sau Daghestan, și numărul ridicat al celor uciși în conflictul armat.

ADVERTISING

Sursa citată a stat de vorbă cu Polina, o femeie ai cărei nepoți s-au înrolat în armată și au fost trimiși în Belarus pentru ceea ce credeau că sunt doar exerciții de antrenament, atunci când Putin și-a declanșat invazia în Ucraina. După câteva săptămâni, însă, cei doi bărbați au cerut încheierea contractelor, dar inițial au fost refuzați.

Polina spune că unul dintre nepoți a fost plasat în arest, iar celălalt a fost amenințat cu moartea. "Comandantul i-a pus de fapt o armă la tâmplă. Și nepotul meu a spus <<Bine, fă -o! Mai degrabă aș muri acum decât să mă întorc, ca să devin invalid sau să fiu nevoit să omor pe cineva!" În cele din urmă, i s-a permis să plece acasă.

„Nu toți suntem însetați de sânge”

În primele luni ale războiului, luptătorii din Bureatia au fost acuzați în repetate rânduri pe social media ucraineană că ei au fost cei care au comis atrocități și crime de război, mai ales la Bucea.

”Vreau ca lumea să știe că nu toți de aici sunt susținători ai războiul”, spune Polina pentru sursa citată. "Nu toți suntem însetați de sânge. Am fost făcuți să părem așa, dar nu este adevărat. Oamenii sunt divizați. Nu toți susțin războiul, dar nici toți nu-l resping. Este o problemă complicată și delicată".

Dar chiar și-așa, regiunea continuă să trimită tineri la război. Pentru mulți, armata reprezintă o sursă de venit, o modalitate de a-și câștiga existența într-o zonă săracă și subvenționată.

Dar pentru alții, este un coșmar. Polina spune că se află într-o continuă stare de frică pentru nepoții ei și nu crede că s-ar putea împăca vreodată cu ideea pierderii lor: "Nu-mi pot imagina cum ar fi să-mi pierd nepoții în acest fel. Sper doar că nu vom mai avea niciodată nevoie de război și că oamenii vor găsi o modalitate de a trăi în pace".

Cu toate acestea, situația pare departe de a se încheia. Conflictul continuă în Ucraina, iar Bureatia și alte regiuni din Rusia rămân implicate într-un război care pare să nu aibă sfârșit. Cel puțin deocamdată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇