Ziua 367. China ar putea livra arme Rusiei. Lukașenko și Macron merg la Beijing. Chetă de milioane în Lituania

Ziua 367. China ar putea livra arme Rusiei. Lukașenko și Macron merg la Beijing. Chetă de milioane în Lituania
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 367 de război în Ucraina a început cu acordul statelor membre UE asupra celui de-al zecelea pachet de sancțiuni asupra Rusiei, după negocieri tensionate care au durat câteva zile.

Totodată, au apărut informații potrivit cărora mari puteri din NATO vor să propună Ucrainei un pact de securitate pentru a încuraja Kievul să înceapă negocieri de pace.

În plus, au apărut informații despre China, care ar lua în calcul să livreze drone și muniție Rusiei. Iar președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, vor merge în vizită la Beijing.

Situația pe front

  • Zeci de atacuri respinse - Forțele de apărare au respins 70 de atacuri rusești, în ultimele 24 de ore, potrivit informațiilor transmise de armata ucraineană. De asemenea, trupele rusești au efectuat 27 de atacuri aeriene și au tras 75 de salve cu lansatoare de rachete, vizând comunități și infrastructuri civile, conform raportului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Răniți la Herson - Cel puțin trei persoane au fost rănite și au ajuns la spital în urma unui atac cu rachete lansat de ruși asupra orașului Herson. Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, a confirmat atacul pe Telegram. „Teroriștii ruși luptă împotriva civililor", a spus el, potrivit Sky News
  • Noi tancuri Leopard - Canada va livra Ucrainei încă patru tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse, ridicând la opt contribuţia sa totală în acest domeniu, a anunţat premierul Justin Trudeau.
  • Încă un sat cucerit - Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă capturarea de către combatanţii săi a încă unui sat din apropiere de Bahmut, oraş ucrainean pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vară, relatează AFP şi Reuters. Este vorba de localitatea Iagidne, la nord de Bahmut. Informaţiile nu sunt deocamdată confirmate de alte surse, dar dacă se adevereşte ocuparea satului Iagidne aceasta ar însemna că trupele ruse au câştigat noi poziţii, respectivul sat fiind la doar doi kilometri de centrul Bahmutului.
ADVERTISING

Declarații și ajutoare

  • Noi sancțiuni UE - Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, cel de-al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei care a marcat un an de la invazia Moscovei în Ucraina.
  • Despre planul de pace propus de China - ”Dacă pretinzi că ești un jucător global, nu oferi un plan nerealist. Nu pariezi pe un agresor care a încălcat legislația internațională și care va pierde războiul. Nu este o viziune de viitor. Așa cum cineva care face planuri pentru decenii nu practică jocuri rusești de 3 zile. China, fereastra de oportunitate nu este nelimitată”, a scris Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, pe Twitter, despre propunerea chinezilor de pace în conflictul Ucraina-Rusia.
  • Lukașenko, în China - Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, va efectua o vizită oficială în China între 28 februarie şi 2 martie, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe de la Beijing.
  • Și Emmanuael Macron în China - Și Emmanuel Macron va merge în China, dar la începutul lui aprilie. Președintele francez va cere Beijingului să ajute la stoparea agresiunii ruse.
  • Arme de la China pentru Rusia - Statele Unite au informaţii conform cărora guvernul chinez ia în considerare furnizarea de drone şi muniţie Rusiei pentru utilizarea în războiul din Ucraina. Nu pare că Beijingul a luat o decizie finală deocamdată, au declarat pentru CNN trei surse apropiate serviciilor de informații, dar negocierile între Rusia şi China cu privire la preţul şi scopul echipamentului sunt în curs de desfăşurare.
  • La foc continuu în Rusia - Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a afirmat că fabricile rusești lucrează non-stop pentru a răspunde creşterii exponenţiale a comenzilor de armament, acesta ironizând ideea că forţele ruse ar rămâne fără rachete.
  • Ajutor de la Banca Mondială - Banca Mondială (BM) a anunţat vineri că acordă un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari destinat Ucrainei, cu scopul de a "sprijini menţinerea serviciilor esenţiale şi eforturile de redresare".
  • Colectă publică în Lituania - Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei radare tactice de supraveghere aeriană, în cadrul unei colecte publice care s-a încheiat în cursul nopţii.
ADVERTISING

Declarații ale lui Volodimir Zelenski la un an de război

  • Ucraina nu are niciun drept să cadă doar de dragul de a menţine o pace în Europa faţă de acest război oribil, a declarat preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la conferinţa de presă organizată la un an de la începutul invaziei ruse, răspunzând întrebării unui jurnalist român. 
  • ”Dacă partenerii îşi ţin cuvântul dat şi respectă termenele, ne aşteaptă o victorie inevitabilă (...). Eu vreau cu adevărat să se întâmple asta anul acesta”, a mai spus liderul de la Kiev.
  • „Fiecare succes al diplomaţilor noştri, fiecare oportunitate de politică externă pentru statul nostru şi fiecare manifestare a atenţiei mondiale pentru ucraineni se bazează pe rezistenţa poporului ucrainean, pe rezistenţa soldaţilor noştri. Pe faptul că Ucraina este puternică şi devine constant din ce în ce mai puternică. Lumea îi iubeşte pe cei puternici. Şi îi ajută pe cei curajoși”.
  • Centrul global al forţei şi curajului este acum chiar aici, în Ucraina, chiar în oamenii noştri care ne apără statul. Care ne apără pământul, regiunea noastră Doneţk, regiunea noastră Lugansk, toate pământurile noastre, unde continuă bătălii foarte dure şi dureroase. Mulţumesc fiecărui soldat al nostru, tuturor celor care ne apără cu fermitate şi curaj poziţiile din Donbas, distrug inamicul şi mulţumesc pentru un rezultat atât de puternic în est”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia a oprit petrolul pentru Polonia - Furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia a fost sistată. Potrivit Reuters, anunțul a fost făcut de un responsabil al companiei poloneze de rafinare a petrolului PKN Orlen, care a spus "Reuşim să ne asigurăm aprovizionarea. (...) Numai 10% din petrol venea din Rusia şi îl vom înlocui cu petrol din alte surse". Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇