Ziua 313. Zelenski dezvăluie strategia Rusiei. Pierderi grele pentru Moscova: „Moș Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruși”

Ziua 313. Zelenski dezvăluie strategia Rusiei. Pierderi grele pentru Moscova: „Moș Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruși”

În ziua 313 de război rușii au continuat atacurile cu drone în Ucraina, iar alarmele de raid aerian au sunat în mai multe regiuni. Au fost lovituri puternice în Kiev care au vizat infrastructura esențială.

Ca urmare a loviturilor din timpul nopții asupra capitalei ucrainene, instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate, provocând întreruperi ale furnizării de energie electrică și de căldură prin sistemul de termoficare.

De cealaltă parte, armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut. Aproximativ 170 de soldaţi ruşi au fost ucişi în lupta pentru controlul asupra acestui oraş bombardat.

Un alt atac ucrainean asupra unei școli pe care rușii o foloseau pe post de cazarmă în Donețk a fost confirmat și de Moscova. Kievul spune că au fost uciși și răniți sute de militari ruși, Ministerul rus al Apărării confirmă 63 de morți.

ADVERTISING

Mișcări pe front:

  • Alerte de raid aerian au fost declanșate în regiunile Kiev, Vinnîtsia, Cherkasî, Poltava, Kirovohrad, Mîkolaiv, Dnipropetrovsk, Herson și Zaporojie.
  • Rusia a atacat infrastructura critică a Ucrainei folosind drone, în noaptea de duminică spre luni, în Kiev şi în zona din jurul oraşului, au anunţat oficiali ucraineni. “Este foarte mare zgomot în regiune şi în capitală: atacuri nocturne cu drone. Ruşii au lansat câteva valuri de drone Shaahed țintind facilităţi critice de infrastructură. Apărarea antiaeriană lucrează”, a explicat pe Telegram guvernatorul Kievului, Oleksi Kuleba. Până la ora locală 03.00, sistemele ucrainene de apărare antiaeriană au distrus 16 obiecte deasupra Kievului, a precizat administraţia militară a oraşului.
  • Întreruperi de curent și căldură - Ca urmare a loviturilor din timpul nopții asupra capitalei ucrainene, instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate, provocând întreruperi ale furnizării de energie electrică și de căldură prin sistemul de termoficare, a declarat luni primarul Vitali Klitschko.
  • Și rușii rămân fără curent - Un atac cu dronă ucrainean a avariat o instalaţie electrică din sud-vestul regiunii ruseşti Briansk, la graniţa cu Ucraina, întrerupând curentul electric timp de 12 ore.
  • Atac ucrainean asupra oraşului ocupat Makiivka - Un atac asupra oraşului ucrainean Makiivka, situat în estul Ucrainei, în regiunea Doneţk ocupată de forţele Moscovei, ar fi făcut mai multe victime, după ce a fost lovită o şcoală care funcţiona pe post de cazarmă pentru militarii ruşi. Autoritățile de la Kiev vorbesc de sute de morți și răniți, Ministerul rus al Apărării confirmă că „63 de militari ruşi au fost ucişi după un atac cu 7 rachete americane HIMARS”. În ultimul său mesaj referitor la acest atac, comandamentul militar ucrainean afirma că „Moş Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruşi, plus încă 300 de răniţi”.
  • Piață din Herson bombardată - Cinci persoane au fost rănite după ce rușii au bombardat o piață din Herson. Iaroslav Ianoșevici, șeful administrației militare din Herson, a declarat că Rusia a efectuat atacul asupra „centrului Beryslav", situat pe malul râului Dnipro. „În acest moment, se știe despre 5 răniți. Trei persoane sunt în stare gravă. Acestea vor fi evacuate la Herson, unde medicii vor oferi victimelor asistența medicală necesară", a spus Iaroslav Ianoșevici.
  • Lupte grele pentru controlul unei autostrăzi - Militarii ucraineni și ruși duc lupte grele în regiunea Lugansk pentru controlul asupra unei autostrăzi cheie care face legătura între nordul și sudul Ucrainei. Luptele pentru acest obiectiv au început în urmă cu cinci zile, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Este vorba despre autostrada P66, care trece la nord de orașul Kremina, controlat de ruși.
  • Armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut, un orăşel din estul Ucrainei care este scena unor bătălii aprige de luni de zile. Aproximativ 170 de soldaţi ruşi au fost ucişi în lupta pentru controlul asupra acestui oraş bombardat, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate, Serhi Cerevati. Cerevati a descris situaţia drept o "linie de asamblare a morţii" pentru ocupanţii ruşi şi a spus că cel puţin alţi 200 de soldaţi ruşi au fost răniţi.
  • Pierderile rusești - Forțele ucrinene anunță pierderilor rusești din ultima zi: 720 de soldați, 9 blindate de luptă ale infanteriei, 6 piese de artilerie, 5 diferite vehicule și 44 de drone.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante:

  • Epuizarea Ucrainei, strategia Rusiei - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a epuiza Ucraina: „Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre. Ucraina trebuie să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eşuat”.
  • Nouă mobilizare în Rusia - Ministrul ucrainean al Apărării a avertizat că Moscova plănuiește să închidă granițele Rusiei pentru bărbați „în aproximativ o săptămână” și pregătește un nou ordin de mobilizare pentru războiul împotriva Ucrainei. „Autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, vor decreta legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare”, a spus Olexii Reznikov într-un mesaj video adresat poporului rus.
  • Zelenski așteaptă banii promiși de UE - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni pe Twitter, după o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Ucraina aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE acestei ţări pentru a-i susţine finanţele în timp ce continuă războiul cu Rusia.
  • Discurs criticat - Ministrul german al Apărării Christine Lambrecht este vizat luni de apeluri la a-şi prezenta demisia după un discurs de Anul Nou în care vorbeşte despre războiul din Ucraina în timp ce în fundal se aud focuri de artificii. ”Discursul despre război cu artificiile din noaptea de Anul Nou în fundal nu face decât să încoroneze seria ei de momente jenante", a postat pe Twitter parlamentarul Serap Güler. Detalii AICI
  • Armistițiu în 2023? - Un armistiţiu în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei poate fi aşteptat în 2023 sau chiar la jumătatea acestui an, a declarat un fost general al armatei germane şi al NATO. "Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri", a declarat Hans-Lothar Domröse.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇