Ziua 279 de război: Patriot pentru Ucraina, amenințări pentru NATO de la Moscova. Rușii lansează atacuri false, Papa a enervat Kremlinul

Ziua 279 de război: Patriot pentru Ucraina, amenințări pentru NATO de la Moscova. Rușii lansează atacuri false, Papa a enervat Kremlinul

Ziua 279 de război a fost marcată de reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO de la Bucureşti. SUA au anunțat un ajutor financiar „substanţial” acordat Ucrainei, pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice.

Asta în timp ce Ucraina se confruntă cu atacuri ruseşti ce vizează reţeaua energetică a ţării, iar populația suferă în frig și întuneric.

De la București, șeful NATO a condamnat dur Rusia și a asigurat Ucraina de susținerea până la capăt. Însă a spus destul de clar că aderarea la Alianță e departe.

Iar un oficial american a confirmat scenariul lansat de britanici, potrivit căruia rușii lansează rachete fără focos, pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Reuniunea NATO de la București

  • Declarația de la București - Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte în timpul reuniunii de la Bucureşti, în care au reiterat ideea că NATO este o alianţă defensivă, dar orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât. Miniştrii au reiterat sprijinul pentru Ucraina şi s-au angajat să continue să o sprijine, în timp ce Alianța va continua să se extindă, urmând ca, astfel, să devină mai puternică, iar statele mai sigure. Detalii AICI.
  • Aderarea Ucrainei mai așteaptă - Însă, în ce privește aderarea Ucrainei, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu este în cărți la acest moment.
  • Patriot pentru Ucraina - Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană împotriva iminentelor atacuri ruseşti, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Pentagon, relatează CNN.
  • Stoltenberg confirmă - Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.
  • Blinken a ajuns la București - Secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Detalii AICI
  • Ajutor substanțial pentru Ucraina - Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar "substanţial" acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice, în marja reuniunii NATO din România, au indicat luni înalţi responsabili americani.
  • Vladimir Putin a încercat să folosească iarna ca armă de război. Aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina la un nivel fără precedent, inclusiv pentru reconstrucție”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
ADVERTISING

Ministeriala NATO de la București. Unii miniștri au cerut tancuri pentru Ucraina, Stoltenberg anunță o susținere fără precedent (Foto & Video)

Mișcări pe front

  • Oraşul ucrainean Dnipro a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti în noaptea de luni spre marţi, potrivit lui Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk. "Mai multe rachete au fost lansate asupra oraşului în această seară. Acestea vizau o întreprindere privată. Au fost distruse instalaţii de producţie. A izbucnit un incendiu", a postat oficialul pe Telegram. El nu a dezvăluit identitatea întreprinderii.
  • Ucrainenii au avariat un pod folosit de ruși - Forţele de apărare ucrainene au avariat un pod de cale ferată în apropierea satului Starobohdanivka din regiunea Zaporojie (la 40 de kilometri de Melitopol), care a fost folosit de invadatorii ruşi pentru a livra arme şi echipamente militare.
  • Alerte în toată Ucraina - Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina pe fondul avertismentelor că Rusia pregătește noi lovituri puternice cu rachete. Nu există informații despre aceste noi atacuri, dar președintele Zelenski a avertizat încă de duminică seara că forțele ruse vor lansa noi lovituri cu rachete asupra Ucrainei. El a spus că săptămâna aceasta ar putea fi mult mai dificilă decât săptămâna anterioară și că forțele de apărare și cetățenii ar trebui să se pregătească să facă față consecințelor noilor atacuri.
  • Un deţinut din Zambia ucis în Ucraina - Evgheni Prigojin, şeful grupului rus de mercenari Wagner, a confirmat că un cetăţean din Zambia, ucis la 22 septembrie, a murit luptând în Ucraina şi că fusese recrutat de organizaţia sa dintr-o închisoare rusă.
  • Rușii lansează atacuri false - Un oficial american a confirmat scenariul lansat de britanici, potrivit căruia rușii lansează rachete fără focos, pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski mulțumește României - Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită "Cereale din Ucraina" (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene. „Le sunt recunoscător tuturor celor care participă”, a transmis preşedintele ucrainean. Detalii AICI.
  • Musk e iar prietenul Ucrainei - Guvernul din Ucraina a lăudat conexiunea cu SpaceX pentru terminalele Starlink, în ciuda unei relații sinuoase cu miliardarul Elon Musk. „Suntem în comunicare directă atât cu SpaceX, cât și cu Elon Musk. Am avut anumite probleme în teritoriile ocupate temporar și în zonele de luptă, dar acest lucru face parte din trecut", a spus ministrul ucrainean al transformării digitale, Mikhailo Fedorov.
  • Nimeni nu va anula Crăciunul - Kievul plănuiește să ridice pomi de Crăciun, fără luminițe, în tot orașul, într-o manifestare sfidătoare a spiritului de sărbătoare, în timp ce milioanele de locuitori din zona capitalei suferă din cauza penelor de curent provocate de bombardamentele rusești. „Nimeni nu are de gând să anuleze Anul Nou și Crăciunul, iar atmosfera de Anul Nou ar trebui să fie acolo. Nu-l putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul", a declarat primarul Kievului.
  • Au sosit generatoare din Franţa - Franţa a trimis 100 de generatoare în România, la hub-ul umanitar de la Suceava, pentru a fi transportate mai departe în Ucraina, a transmis marţi pe Twitter ambasada Franţei la Bucureşti.
  • Ajutor din epoca sovietică - Ucraina a primit din partea Slovaciei 30 de vehicule de luptă BVP-1 din epoca sovietică, a anunţat ministrul Apărării slovac. Ţara sa va primi la schimb 15 tancuri germane Leopard 2A4.
  • Rusia caută cumpărători de gaze - Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan, pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi spre alţi cumpărători de energie, inclusiv China, a declarat marţi vicepremierul rus Alexander Novak.
  • India și China au prins Kremlinul la ananghie - India și China totalizează două treimi din exporturile maritime de țiței ale Rusiei și își folosesc pozițiile de clienți importanți pentru a cere discount-uri imense, afectând finanțarea războiului. Detalii AICI.
  • De ce a eșuat întâlnirea Rusia-SUA - Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov spune că Moscova „nu a avut de ales” decât să amâne întâlnirea cu SUA de la Cairo pe tema tratatului New START referitor la controlul armelor nucleare, asta deși americanii spuseseră că e vina rușilor: „Situaţia a evoluat în aşa fel încât nu am avut altă opţiune. Decizia a fost luată la nivel politic. Ne-am confruntat cu o situaţie în care colegii noştri americani, din mai multe domenii, au demonstrat nu doar o lipsa de voinţă de a ne percepe semnalele şi de a ţine cont de priorităţile noastre, ci au acţionat chiar în direcţia opusă. Desigur, este un efect a situaţiei din Ucraina”.
  • Papa spune că rușii sunt cei mai cruzi - Într-un interviu pentru revista catolică „America" publicat luni, Papa a spus că soldaţii din regiunea budistă Buriatia şi din republica majoritar musulmană Cecenia au fost „cei mai cruzi" în timpul luptelor din Ucraina: „În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, de pildă cecenii, buriaţii şi aşa mai departe".
  • Rusia îl acuză pe Papa de rasism - Comentariile Papei Francisc au fost condamnate rapid de oficialii ruşi luni seara: „Aceasta nu mai este rusofobie, este o pervertire la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi. Suntem o singură familie cu buriaţii, cecenii şi alţi reprezentanţi ai ţării noastre multietnice şi multiconfesionale".
  • Aleksandra Garmajapova, fondatoarea organizaţiei anti-război „Free Buryatia", a calificat comentariile drept „impardonabile şi rasiste" şi s-a declarat „extrem de dezamăgită".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇