Ministeriala NATO de la București. Unii miniștri au cerut tancuri pentru Ucraina, Stoltenberg anunță o susținere fără precedent (Foto & Video)

Ministeriala NATO de la București. Unii miniștri au cerut tancuri pentru Ucraina, Stoltenberg anunță o susținere fără precedent (Foto & Video)

Bucureștiul găzduiește, azi și mâine, reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, primul eveniment de nivel înalt al Alianţei Nord-Atlantice într-un stat de pe Flancul Estic, de la începutul războiului din Ucraina.

Alături de șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO și ceilalți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, la reuniunea de la București participă miniștrii de Externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO.

Totodată, la sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii participă miniștrii de Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.

Și tot în capitala României are loc Reuniunea Liderilor de la Munchen, ce a fost deschisă luni printr-un discurs al președintelui Klaus Iohannis. Ulterior, șeful statului a susținut o declarație comună de presă alături de șeful NATO Jens Stoltenberg.

SpotMedia.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din cadrul acestor reuniuni:

21:00 - Miniştrii de Externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au abordat la Bucureşti, într-un format la care au participat reprezentanţi ai statelor şi organizaţiilor partenere, criza energetică din Ucraina, generată de atacurile armatei ruse asupra infrastructurii civile.

„În contextul atacurilor nemiloase ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în special asupra reţelei energetice şi a instalaţiilor de apă, ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în calitatea de a preşedinte al Grupului G7 la nivel de miniştri de Externe, a convocat o reuniune a G7+ pentru a discuta despre eforturile comune de a furniza asistenţă de urgenţă Ucrainei în acest moment crucial.

ADVERTISING

Au participat peste 20 de miniştri de Externe, inclusiv cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, secretarul general al NATO şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Mondiale", anunţă Preşedinţia germană a Grupului G7, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe de la Berlin.

19:35 - Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte în timpul reuniunii de la Bucureşti. Detalii AICI.

19:20 - Întrebat, cum ar putea o ţară ca Moldova să fie ajutată să se apere de efectele războiului din Ucraina, secretarul general al NATO a recunoscut că sprijinul economic este cea mai bună modalitate.

  • „Moldova este un partener al NATO şi Moldova are o relaţie foarte apropiată cu Uniunea Europeană, dar mulţi aliaţi îi furnizează sprijin bilateral. Recent m-am întâlnit cu preşedinta Maia Sandu şi am avut discuţie foarte extinsă despre modalităţile în care ne-am putea aprofunda parteneriatul, respectând faptul că Moldova nu doreşte să adere la NATO, ci este o ţară neutră.
  • Analizăm cum putem conlucra mai intens cu Moldova în diferite domenii, dar salutăm totodată faptul că aliaţi din NATO şi Uniunea Europeană furnizează ajutor economic Moldovei pentru a-i ajuta să gestionăm consecinţele, pe care ei le suferă din cauza războiului din Ucraina.
  • Moldova, fiind atât de apropiată de zona de război, a suferit enorm.
  • Desigur, singura şi cea mai bună cale de a încheia această situaţie este ca Putin să pună capăt războiului brutal de agresiune, care e rău pentru ucraineni, dar are ramificaţii la nivel global, inclusiv asupra preţurilor la energie şi alimente şi asupra unor ţări sărace precum Moldova”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:08 - Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat câteva decizii de la Ministeriala NATO, însă discuțiile continuă:

  • „Rusia recurge la atacuri brutale cu rachete şi drone pentru a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric iarna aceasta. Preşedintele Vladimir Putin încearcă să folosească iarna ca armă, pentru a-i forţa pe ucraineni să îngheţe sau să fugă.
  • Încearcă să distrugă voinţa curajosului popor ucrainean şi să ne forţeze pe noi toţi să îi susţinem. Dar reuniunea noastră de aici, de la Bucureşti, transmite un mesaj puternic de unitate la nivelul NATO şi de menţinere a susţinerii intense pentru Ucraina.
  • Alianţa Nord-Atlantică nu este parte în război, dar noi vom continua să susţinem Ucraina cât va fi nevoie, nu vom face paşi înapoi.
  • Aliaţii din cadrul NATO oferă o susţinere fără precedent, iar astăzi aliaţii au asumat angajamente suplimentare prin intermediul Pachetului de asistenţă NATO destinat Ucrainei.
  • Vor fi alocate fonduri pentru asistenţă urgentă non-letală, combustibili şi generatoare, pentru a ajuta Ucraina să atenueze consecinţele atacurilor Rusiei asupra reţelei de electricitate.
  • Cu ocazia reuniunii, am abordat şi aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei. Miniştrii de Externe au reafirmat susţinerea NATO pentru dreptul Ucrainei de a-şi alege propria direcţie.
  • Recunoaştem şi respectăm aspiraţiile Ucrainei pentru aderare. Cu toate acestea, în momentul de faţă ne concentrăm pe furnizarea de susţinere imediată, în contextul în care Ucraina se apără de agresiunea rusă.

18:50 - Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o, marți, la Palatul Victoria pe Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova: „România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri - energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar și pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranța oferită de angajamentul proeuropean al autorităților și al cetățenilor”.

ADVERTISING

18:00 - Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a condamnat vehement atacurile armatei ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, care au ca efect oprirea aprovizionării imobilelor rezidenţiale cu electricitate şi căldură: „Ne confruntăm cu acţiuni brutale, preşedintele rus vrea să utilizeze frigul ca armă de război, o încălcare brutală nu doar a dreptului internaţional, ci şi a normelor noastre de civilizaţie".

17:20 - Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO desfășurată marți la București, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a respins afirmațiile potrivit cărora alianța nu mai are stocuri: „Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană. Tot ceea ce avem trebuie să fie expediat imediat. NATO nu rămâne fără tancuri și nici fără muniție pentru tancuri”.

15:00 - Declarațiile publice de la debutul reuniunii s-au încheiat, urmează dezbateri cu ușile închise.

Iohannis-Geoana-NATO-Jens
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

14:48 - Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO a început.

Jens Stoltenberg:

  • Vă mulțumesc pentru că ați găzduit această întâlnire, într-un moment cu multe provocări. Această reuniune este o oportunitate de a repeta un mesaj clar din partea aliaţilor, inclusiv România, că Ucraina este susţinută.
  • Susţinem dreptul ucrainenilor de a se apăra şi trebuie să continuăm să acordăm sprijin atât militar, cât şi umanitar şi internaţional. Susținerea noastră pentru Ucraina trebuie să continue, pentru că strategia Rusiei este să lase Ucraina în frig.

Klaus Iohannis:

  • România este un partener solid al NATO. Suntem mândri să găzduim pentru a doua oară un eveniment NATO la nivel înalt.
  • Războiul de agresiune al Rusiei a afectat profund securitatea europeană și a adus o suferință uriașă poporului ucrainean.
  • România rămâne un susținător puternic al politicii porților deschise și suntem încrezători că Finlanda și Suedia vor deveni rapid parteneri. Sperăm ca și Ucraina și Georgia să devină state membre NATO, așa cum a fost decis în 2008 la summit-ul NATO din București.
Participare la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO

14:30 - Şefii diplomaţiilor din ţările membre NATO s-au reunit la Palatul Parlamentului, fiind întâmpinaţi de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

12:52 - Ministrul de Externe Bogdan Aurescu susține o declarație comună de presă cu secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Bogdan Aurescu:

  • Este o plăcere pentru mine, pentru că această vizită vine într-un moment simbolic și foarte oportun să sărbătorim 25 de ani ai parteneriatului nostru strategic foarte puternic și vibrant.
  • Dragă Toni, vizita ta la București are loc într-un context foarte special, la un sfert de secol de parteneriat strategic.
  • Mă bucur că am avut ocazia să avem mai multe discuții bilaterale.
  • Acest parteneriat strategic este mai solid ca niciodată. Am convenit ca următoarea rundă de negocieri a parteneriatului să aibă loc la București, în primăvara anului următor.
  • Avem o prezență solidă a forțelor americane pe teritoriul României, aproape 4.000 de militari.
  • Am discutat despre securitate și implicațiile în urma războiului și modul în care România ajută Ucraina.
  • Am discutat și despre ridicarea vizelor pentru SUA și despre dezvoltarea cooperării în ce privește dotarea cu echipamente moderne, în contextul în care România a decis să treacă de la 2% la 2,5% din PIB pentru apărare.

Antony Blinken:

  • Îi mulţumesc prietenului Bogdan, este o plăcere să revin în România.
  • Prima mea vizită la București a avut loc în 1997, când l-am însoțit pe președintele Clinton. Îmi amintesc și acum zeci de mii de români, tricolorul desfășurat de președintele Clinton și ceea ce a spus că vom fi alături de voi.
  • Este o plăcere să mă întorc după 25 de ani, mai ales că acum construim parteneriatul pentru următorii 25 de ani, un parteneriat robust, susținut ce investiții.
  • Românii și-au deschis casele și sufletele pentru cetățenii Ucrainei. Au trimis ajutoare și au înlesnit exportul de cereale ucrainene.
  • România nu doar că îndeplinește, dar depășește angajamentul de a aloca 2% pentru apărare.
  • Cred că puține națiuni înțeleg mai bine decât România cât de important este să luptăm pentru suveranitatea și integritatea teritorială.
  • România are un aliat de nădejde în SUA. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Președintele Biden a anunțat staționarea în România a unei echipe luptă de brigadă, de rotație.
Conferință comună de presă a ministrului B. Aurescu și a secretarului de stat al SUA Antony Blinken

Conferință comună de presă a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și a secretarului de stat al SUA Antony Blinken

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Duminică, 27 noiembrie 2022

12:35 - Klaus Iohannis a discutat cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre programul Visa Waiver, criza energetică, continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina. Detalii AICI

image-32
Foto: Administrația Prezidențială

12:20 - ”Vladimir Putin a încercat să folosească iarna ca armă de război. Aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina la un nivel fără precedent, inclusiv pentru reconstrucție. Aliații NATO au livrat resurse critice Ucrainei, iar aliații ajută în diferite moduri la refacerea infrastructurii distruse.

În această seară ne vom întâlni cu ministrul ucrainean de Externe, va fi o întâlnire a miniștrilor de Externe foarte importantă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii care urmează să înceapă la Parlament.

11:02 - Alianţa Nord-Atlantică este aici, este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, a declarat, marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află în România pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe din NATO.

"Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli. Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat", a afirmat Stoltenberg.

10:30 - Secretarul de Stat Antony Blinken a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Blinken-Klaus-Iohannis
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Blinken-Iohannis
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

10:15 - Antony Blinken şi premierul Nicolae Ciucă vizitează expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

”Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii.

După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom fi atacaţi”, a declarat Antony Blinken, precizând că au fost construire relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul de stat american Antony Blinken

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul de stat american Antony Blinken

Publicată de Guvernul României pe Luni, 28 noiembrie 2022

08:00 - Secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti. La ora 10.30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇