Ziua 278 de război. Orașul Nikolaiev a rămas iar fără apă, mesaje despre posibile atacuri la centrala nucleară Zaporojie

Ziua 278 de război. Orașul Nikolaiev a rămas iar fără apă, mesaje despre posibile atacuri la centrala nucleară Zaporojie

Ziua 278 de război aduce informații despre posibile noi înfrângeri ale Rusiei. Experții militari occidentali spun că e tot mai clar că rușii vor fi alungați și de pe celălalt mal al Niprului, astfel că vor pierde întreg Hersonul, regiune declarată anexată de Vladimir Putin.

O altă posibilă retragere ar putea avea loc în altă regiune anexată, Zaporojie. Aici partea ucraineană spune că informațiile arată că forțele Moscovei ar putea ceda centrala nucleară, pe care o ocupă din martie: „Avem impresia că îşi fac valizele şi fură tot ce pot”. Partea rusă neagă, și lansează în același timp mesaje despre o ofensivă pe care Kievul ar pregăti-o asupra centralei.

În Rusia, femeile au lansat ieri, de Ziua Mamei, o petiție în care îi cer lui Putin să oprească războiul, dar Kremlinul susține că nu a văzut-o. Totodată, în orașele de la granița cu Ucraina, au fost postate afișe care le dau oamenilor informații despre locurile unde se pot adăposti în caz de bombardamente.

ADVERTISING

Între timp, procurorul general al Ucrainei spune că faptul că Rusia a lăsat fără curent milioane de ucraineni este un genocid. Situația rămâne gravă în ce privește rețeaua de electricitate. Atât de gravă încât primarul Kievului ia în considerare o evacuare a cetățenilor în suburbii.

O mișcare surpriză face Boeing, care vrea să producă în masă bombe, care să fie luate de Pentagon pentru a fi livrate în Ucraina. Și tot în SUA cresc tensiunile în disputa Ucraina vs. Taiwan, pentru că ajutorul militar masiv pentru Kiev slăbește apărarea Taipeiului împotriva amenințării chineze.

Situația pe front

  • Navă nouă în Marea Neagră - O navă rusească gata să lanseze noi valuri de rachete a fost adusă în Marea Neagră. "Asta indică faptul că pregătirile sunt în curs. Este destul de probabil ca începutul săptămânii să fie marcat de un astfel de atac", a spus Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene. Detalii AICI.
  • Bombardament masiv lângă Nikopol - Rușii au lansat peste 30 de obuze asupra unor localități regiunea Dnipropetrovsk, în apropiere de Nikopol. Nikopol este situat peste râu de centrala nucleară Zaporojie.
  • Fug rușii și din Zaporojie? - Directorul companiei naţionale ucrainene a energiei nucleare susține că informațiile din ultimele săptămâni indică faptul că rușii s-ar pregăti să plece de la centrala nucleară Zaporojie: „Avem impresia că îşi fac valizele şi fură tot ce pot. Nu o vedem acum, dar ei se pregătesc să plece”.
  • Administrația ocupantă din Energodar neagă că soldații ruși ar pregăti retragerea de la centrala nucleară din Zaporojie.
  • Rusia, mesaje despre atacuri la centrala nucleară - Liderii pro-ruși ai regiunilor Ucrainei anexate de Rusia susțin că forțele Kievului pregătesc o ofensivă majoră, inclusiv asupra centralei nucleare de la Zaporojie.
  • În același timp, FSB anunță că ar fi dejucat numeroase atentate în regiunea ocupată Zaporojie.
  • Soldați ucraineni în Letonia - 25 de soldaţi ucraineni şi unul estonian au fost spitalizaţi, după ce autocarul în care se aflau s-a ciocnit cu un camion care se deplasa de la Tallinn la Riga. Nu este clar de ce erau soldaţii ucraineni în Letonia.
  • Posibilitatea evacuării Kievului - Primarul Vitali Kliciko a vorbit într-un interviu despre posibilitatea relocării locuitorilor capitalei în suburbii: „Nu exclud cel mai rău scenariu. Nu ar fi o evacuare totală, poate parțială. Mai degrabă aș numi-o o relocare temporară a anumitor categorii în suburbii. (…) Fac apel către toți cetățenii să aibă rezerve de apă și provizii ce pot fi gătite fără electricitate, haine groase, să descarce hărți și să aibă baterii externe încărcate”.
  • Rușii, pregătiți de o nouă înfrângere - Institutul pentru Studiul Războiului scrie, în raportul zilnic, că din modul în care trupele ruse sunt poziționate în estul Hersonului este tot mai clar că se așteaptă ca forțele Kievului să treacă Niprul curând și să le alunge de tot din regiunea pe care Putin a declarat-o anexată.
  • Hersonul eliberat, bombardat continuu - Despre Herson vorbește și Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic, dar despre situația din partea eliberată, bombardată zilnic de ruși. De exemplu, duminică au fost 54 de bombardamente.
  • Rusia, acuzată de genocid - Procurorul general al Ucrainei spune că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene sunt echivalente genocidului, în condițiile în care milioane de cetățeni se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă.
  • Cifrele războiului - Până acum, 7,8 milioane de ucraineni au primit statut de refugiat în țări din UE și alte 4,8 milioane au fost strămutați în interiorul Ucrainei.
  • Petiție pentru Putin să oprească războiul - Purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov a refuzat să comenteze petiția lansată de rusoaice de Ziua Mamei (27 noiembrie) în care îi cer președintelui rus să retragă trupele din Ucraina: „Din păcate, nu am văzut-o, așa că nu pot să comentez”.
  • Femeile Rusiei pleacă în Ucraina - Mamele și soțiile rușilor mobilizați din Sakhalin s-au organizat să meargă cu rândul în Donbas, pentru a vedea ce nevoi au bărbații pe front și a-i ajuta cum pot să se întoarcă în viață.
  • Rusia se pregătește să fie bombardată - În localitățile din Rusia de la granița cu Ucraina au fost puse afișe care dau informații despre locurile unde oamenii se pot adăposti în caz de bombardamente. Astfel de pancarte sunt în Rostov-on-Don, Belgorod, Briansk, Kursk și Novokuzneț. Detalii AICI
  • Nikolaev a rămas fără apă - Primarul oraşului ucrainean Nikolaiev, Oleksandr Senkevici, a declarat că nu există alimentare cu apă potabilă în această localitate din sudul Ucrainei, după ce forţele ruse au avariat o staţie de pompare din regiunea învecinată Herson.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Bombe Boeing pentru Ucraina - Potrivit unor surse Reuters, Pentagonul ia în considerare să trimită Ucrainei bombe ghidate de mare precizie ce pot lovi ținte aflate la 160 de kilometri. Propunerea a venit de la Boeing, care vrea să producă în masă astfel de arme și care spune că primele bombe ar putea să fie livrate în primăvara lui 2023.
  • Ucraina vs Taiwan, dilema SUA - Wall Street Journal citează surse de la Casa Albă și din Congres potrivit cărora există discuții aprinse despre cum ajutoarele militare pentru Ucraina întârzie livrările către Taiwan și, astfel, îl face tot mai vulnerabil în fața amenințărilor Chinei.
  • Acordul pe cereale, sabotat - Ucraina acuză Rusia că a sabotat acordul de cereale și că de fapt ar putea fi exportată o cantitate de două ori mai mare decât în prezent.
  • Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a afirmat luni, la o conferinţă la Londra, că violenţa şi crimele sexuale fac parte din ”arsenalul” rus pentru umilirea ucrainenilor, solicitând un ”răspuns global” liderilor din întreaga lume. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇