Ei sunt cecenii care luptă pentru Ucraina: Batalionul Dudaev

Ei sunt cecenii care luptă pentru Ucraina: Batalionul Dudaev

Batalionul Djohar Dudaev, numit după liderul cecen care a condus mişcarea de independenţă a republicii până în 1996, când a fost asasinat, luptă în Ucraina încă din 2014, de la începutul invaziei Rusiei.

În biroul din Kiev al batalionului, steagul Ucrainei stă lângă cel al Republicii Cecene Icikeria, însă ucrainenii continuă să aibă prejudecăţi faţă de ceceni, se arată într-un reportaj Kiev Independent.

“Cecenia şi-a pierdut nobilii săi fii aici – luptau pentru Ucraina”, spune Thor, unul dintre luptătorii ceceni ai batalionului. Soldaţii ceceni le-au cerut jurnaliştilor să folosească numele lor de război, pentru a evita represaliile faţă de familiile lor rămase acasă.

ADVERTISING

Thor, un bărbat de vreo 45 de ani, luptă în Ucraina de mai bine de opt ani.

Din cauza mult mai cunoscuţilor luptători ceceni numiţi “kadîroviți”, după liderul lor Ramzan Kadîrov, care luptă de partea Rusiei şi care s-au făcut remarcaţi prin cruzimea lor ieşită din comun, ucrainenii nu au în general încredere în cecenii din batalionul Dudaev.

Cu toate acestea, Thor şi colegii săi se identifică cu Ucraina şi cu poporul său.

“Preşedintele nostru este Zelenski, iar comandantul nostru este Zalujnîi. Ceea ce facem acum împreună, cucerind Izium, eliberând Lîman, dovedim că Ucraina este a doua armată în lume. Ucraina a crescut şi ne îndreptăm în direcţia corectă”, spune la rândul său Maga, un soldat de 29 de ani din cadrul batalionului cecen, care luptă alături de soldaţii ucraineni din 2016.

ADVERTISING

“Lupta pentru Icikeria independentă şi acum pentru Ucraina independentă sunt parte din acelaşi întreg”, adaugă Thor.

Mulţi ucraineni au luptat pentru Cecenia, împotriva Rusiei, în anii 1990, iar cecenii care au luat acum în mână armele pentru Ucraina îşi amintesc foarte bine acest lucru. Batalionul Sheikh Mansur, numit după un alt lider cecen legendar, care a luptat împotriva imperiului rus în secolul al XV-lea, este un alt batalion cecen proucrainean.

În octombrie, Parlamentul Ucrainei a recunoscut Republica Cecenă Icikeria ca fiind „teritoriu ocupat temporar de Rusia”.

ADVERTISING

“Toate popoarele noastre trebuie să fie eliberate, nu doar unul sau două. Chiar şi poporul rus trebuie eliberat de această povară imperială şi lăsat să trăiască în pace, fără să atace pe nimeni, fără să se impună sau să-şi impună limba altcuiva”, mai spune Thor.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇