Ziua 262 de război: Rușii anunță o nouă retragere, după cea din Herson. Mesaj ferm al SUA despre negocierile de pace

Ziua 262 de război: Rușii anunță o nouă retragere, după cea din Herson. Mesaj ferm al SUA despre negocierile de pace

În ziua 262 de război, Hersonul eliberat nu are curent electric, după ce rușii au distrus complet sistemul energetic.

Totodată, Poliția descoperă atrocitățile comise în oraș. Au fost deschise 53 de proceduri penale pentru crime de război comise de trupele ruse în Herson.

Strategia Moscovei devine tot mai confuză, după ce sâmbătă seara tocmai a fost anunțată retragerea unei alte localități cheie - oraşul Nova Kahovka, lunde se află un important baraj pe fluviul Nipru.

Până una alta, forțele Kievului avansează constant, iar Zelenski a anunțat că are de gând să dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”.

Situaţia din Herson

  • Herson fără curent - Rusia a distrus complet sistemul energetic din Herson. Directorul executiv al celui mai mare producător privat de energie din Ucraina, DTEK, Dmytro Sakharuk, a declarat că nu există deloc electricitate în orașul Herson.
  • Nouă capitală administrativă - După retragerea din orașul Herson, autoritățile ruse au numit orașul Henichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson.
  • Atrocitățile rușilor - Poliția descoperă atrocitățile comise de ruși în Herson. La sfârșitul lunii octombrie, un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost ucis după ce trupele ruse au aruncat o bombă în curtea bărbatului, potrivit poliției locale. Armata rusă a răpit, de asemenea, un bărbat care încerca să plece din oraș. Poliția a deschis 53 de proceduri penale pentru crime de război comise de trupele ruse în Herson.
  • Când a început retragerea din Herson - Forţele ruse au început, probabil, retragerea din oraşul ucrainean Herson pe 22 octombrie, afirmă Ministerul britanic al Apărării. ”La 11 noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunţat că retragerea Rusiei din Herson a fost încheiată. Forţele ruse foarte probabil au distrus poduri rutiere şi feroviare peste fluviul Nipru, ca parte a acestui proces. Finalizarea retragerii a venit la doar două zile de la anunţarea acesteia”, se arată în comunicatul emis de Londra.
  • Jafuri peste jafuri - Trupele rusești care s-au retras din Herson au luat opere de artă de la instituții culturale din regiune, dar și obiecte sanitare: „În total, aproape 15.000 de piese de artă au fost scoase din fondul muzeului și din alte instituții culturale din regiunea Herson. Dar nu numai valorile culturale au fost luate de ocupanți. Rușii, conform tradiției, au furat obiecte sanitare, inclusiv toalete și aparate de uz casnic".
ADVERTISING

Evoluții pe front:

  • Încă o retragere - Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene. Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a sfătuit oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri să fie pregătiţi să părăsească oraşul, existând preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ.
  • Nikopol lovit de 50 de ori - Rusia a bombardat noaptea trecută de peste 50 de ori orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, cu artilerie grea, a declarat guvernatorul Valentin Reznichenko.
  • Ucraina vrea să-şi facă o „armată de drone” - Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”. Iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
  • Noi teritorii eliberate - Armata ucraineană a eliberat 3.000 de kilometri pătrați în sudul Ucrainei, vineri, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.
ADVERTISING

Ajutor şi mişcări pe plan extern

  • Mesaj ferm al SUA despre negocieri - Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă, după ce s-a întâlnit în Cambodgia cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, că doar Kievul va decide calendarul și conținutul oricărui cadru de negociere cu Rusia. Washington Post a scris săptămâna trecută că administrația Biden îi încuraja în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă președintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere.
  • Zelenski mulţumeşte UE - Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat într-un mesaj video la anunţul Comisiei Europene cu privire la deblocarea unor fonduri importante pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene pe rute terestre şi feroviare din ţările vecine, inclusiv din România. Zelenski a mulţumit Europei pentru sprijinul constant de care Ucraina a beneficiat încă din primele ore ale invaziei ruse şi spune că această solidaritate arată că atunci când Europa este cu adevărat unită, „nicio tiranie nu îi poate răpi libertatea”.
  • ”Jocurile foametei” - Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace "jocurile foametei". El a făcut referire la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare.
  • Turcia se angajează să asigure un dialog de pace între Moscova şi Kiev, a declarat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan. El a mai subliniat că Rusia ”este un stat puternic, iar Occidentul, în special Statele Unite, atacă aproape fără limite Rusia”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇