Ziua 260 de război: Încă o victorie pentru ucraineni. Urmează recucerirea teritoriilor din Zaporojie?

Ziua 260 de război: Încă o victorie pentru ucraineni. Urmează recucerirea teritoriilor din Zaporojie?

În ziua 260 de război atenția e îndreptată asupra Hersonului, de unde trupele ruse au primit miercuri ordinul să se retragă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat rezervat în a declara o victorie, spunând că „duşmanul nu ne aduce daruri, nu face gesturi de bunăvoinţă”. Și Joe Biden a comentat subiectul, remarcând că, deși nevoia retragerii era clară de mai mult timp, Moscova a așteptat să vadă cum se termină alegerile din SUA.

Între timp, Putin a decis să nu dea ochii cu liderii lumii și să-l trimită pe ministrul de Externe la Summit-ul G20, în timp ce a dat ultimatumuri de zile Guvernului să asigure trupelor din Ucraina echipamentul și armele de care au nevoie.

Iar șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Miller, vine cu cifre înfiorătoare. Din februarie și până acum, peste 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți și tot atâția ucraineni. În plus, el a estimat că în jur de 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și între 15 și 30 de milioane au devenit refugiați.

Cât despre România, premierul Ucrainei a spus că ar fi recunoscător dacă am recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului.

ADVERTISING

Retragerea din Herson

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat rezervat în a declara o victorie, spunând că „duşmanul nu ne aduce daruri, nu face gesturi de bunăvoinţă”. Detalii AICI.
  • Joe Biden a remarcat că anunțul despre retragere a venit după ce s-au încheiat alegerile la jumătate de termen din SUA: „E interesant pentru mine că au așteptat până la finalul alegerilor americane pentru a lua decizia care era clară de mult timp. Asta arată că armata rusă are probleme mari”.
  • Experții Institutului pentru Studiul Războiului spun că bătălia pentru Herson nu s-a încheiat încă, dar e clar că trupele ruse au intrat într-o nouă fază. Totuși, ei nu văd în retragere o capcană întinsă ucrainenilor: „Comandanții ruși cu siguranță vor lăsa în urmă soldați ca să încetinească avansul ucrainenilor, dar scopul va fi să fie asigurată retragerea a cât mai multor unități și menținerea capabilităților de luptă”.
  • Canalele de propagandă ale Kremlinului fie nu au prezentat deloc știrea despre retragerea din Herson, fie au numit-o regrupare a trupelor.
  • Președintele turc Recep Erdogan spune că e o veste bună retragerea din Herson și are încredere că dialogul diplomatic va putea continua cu succes, fie la summit-ul G20, fie prin telefon.
  • Serviciile britanice de informații spun că Rusia nu va mai putea încerca să atace Odesa de pe uscat, după ce a pierdut Hersonul. Acestea estimează că retragerea va dura câteva zile și că ucrainenii vor profita și vor ataca convoaiele.
  • Rusoaicele vor pe front să-și salveze bărbații - Guvernatorul regiunii Kursk i-a cerut lui Putin să pună capăt mobilizării, după ce zeci de soții ale bărbaților chemați la arme au amenințat că se duc și ele pe front ca să-i salveze. Femeile au mers deja până în Belgorod, la graniță, și amenință că o vor trece, pentru că soții lor sunt campați într-o pădure de lângă Lugansk, fără uniforme, fără comandanți ca să le spună ce misiune au.
  • Urmează Zaporojie? - Armata ucraineană ar putea avea de acum înainte ca prioritate recuperarea teritoriile ocupate de Rusia în provincia Zaporojie, după retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia învecinată Herson, a declarat joi un reprezentant prorus din Zaporojie.
  • Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat că va fi nevoie de cel puţin o săptămână pentru ca Rusia să îşi retragă trupele din oraşul Herson, din sudul ţării, iar iarna va încetini operaţiunile de pe câmpul de luptă, oferind ambelor părţi o şansă de regrupare.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Victorie importantă a ucrainenilor - Armata Ucraineană a preluat controlul în Snigirevka, ultimul oraș din regiunea Nikolaev care mai era sub ocupaţie. Snigirevka este un important nod logistic aflat pe malul drept al Niprului.
  • Donețk, epicentrul luptelor - Explozii puternice au avut loc în districtul Petrovski din Donețkul ocupat.
  • Cifre crunte ale războiului - Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Miller, spune că peste 100.000 de ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina din februarie și până acum, partea ucraineană suferind pierderi similare. El a estimat că în jur de 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și între 15 și 30 de milioane au devenit refugiați.
  • Contraofensiva din sud - Armata ucraineană anunță că a eliberat 12 localități din sud în ultima zi. De la 1 octombrie până în prezent, forțele Kievului au avansat 36,5 kilometri în direcția Hersonului, eliberând 41 de localități.
  • Și Ucraina lasă rușii fără curent - Mai multe sate din regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina au fost bombardate. Nu există victime, dar unele dintre ele au fost lăsate fără curent.
  • Ultimatumuri de la Putin - Vladimir Putin a dat ultimatum Guvernului să vină până mâine cu propuneri de a ține în frâu costul „operațiunii militare speciale”, iar până pe 14 noiembrie trebuie să fie identificate nevoile armatei ruse în Ucraina și să le fie împlinite.
  • Tranșee în Crimeea - În ultimele luni, în nordul Crimeii au fost săpate tranșee, potrivit imaginilor din satelit.
ADVERTISING

Ce face România

  • Nou punct de frontieră - Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean, Denis Şmihal, au participat la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina), ocazie cu care Ciucă a promis că mai deschidem şi altele. Detalii AICI
  • Ucraina vrea să recunoaştem Rusia ca sponsor al terorismului - Premierul Ucrainei a spus că ar fi recunoscător României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului. ”Suntem recunoscători părţii române pentru susţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. România îi susţine activ în lupta împotriva agresorului şi susţine ideea formării unui tribunal internaţional şi parcursul ţării spre viitor. Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine în iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN”, a spus premierul Ucrainei.

Arme și diplomație

  • SUA nu trimit drone - Pentagonul a refuzat să trimită Ucrainei drone Gray Eagle, de teamă că Moscova va privi asta ca un semnal că SUA livrează arme ce pot ataca teritoriul rus și ar duce la escaladarea conflictului.
  • Putin nu vrea confruntare - Vladimir Putin nu va participa la summit-ul G20 din Bali de săptămâna viitoare. Bloomberg scrie că președintele rus vrea să evite o potențială confruntare cu ceilalți lideri, așa că îl trimite pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Detalii AICI.
  • Crime împotriva umanității comise de ruși - Amnesty International a acuzat Rusia de crime împotriva umanității, pentru deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate. Au fost intervievați 88 de ucraineni, 48 din Mariupol, care au povestit cum au fost trecuți prin „filtre”, arestați, bătuți, torturați cu șocuri electrice, amenințați cu execuția și mutați cu forța. Alții nu au primit apă și mâncare în detenție și majoritatea au fost ținuți în celule supraaglomerate și insalubre.
  • Acord în UE pe pașapoartele rusești - Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu care prevede că nu vor fi acceptate pașapoartele rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina și Georgia.
  • Active rusești înghețate - Activele ruseşti îngheţate de Regatul Unit în cadrul sancţiunilor britanice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor făcute publice joi într-un comunicat al Trezoreriei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇