România încearcă să salveze Pisaniile lui Ștefan cel Mare de invadatorii ruşi

România încearcă să salveze Pisaniile lui Ștefan cel Mare de invadatorii ruşi

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi”.

Pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru.

Romaşcanu spune că există date privind furturi de picturi din muzee din Mariupol şi de artefacte din aur din Melitopol.

”Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi, am avut în această dimineaţă o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean al Culturii, dl. Olexandr Tkachenko.

I-am transmis situaţia semnalată de presa din România, detalii despre pisanii şi am primit promisiunea că vom avea o informaţie oficială cât de curând.

Din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare.

Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil”, a afirmat, sâmbătă, Lucian Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

El a reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea şi păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol, partea ucraineană urmând să analizeze şi să revină cu solicitări concrete.

Pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata lui Putin, susţine Anatol Popescu, preşedintele fondator al Asociaţiei românilor din sudul Basarabiei, la Digi24.

В Херсоне оккупанты вывозят коллекцию Областного краеведческого музея, которая по части античной и средневековой...

Publicată de Andrew Krasnozhon pe Miercuri, 2 noiembrie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇