Ziua 256 de război: Kievul se pregătește de evacuare, barajul Nova Kahovka - avariat, SUA îndeamnă la pace

Ziua 256 de război: Kievul se pregătește de evacuare, barajul Nova Kahovka - avariat, SUA îndeamnă la pace

Ucraina a trecut și de ziua 256 de război, în care s-a mobilizat pentru a asigura populației energie, căldură și comunicații, infrastructura fiind puternic afectată de bombardamentele Rusiei. Kievul ia chiar în considerare evacuarea tuturor celor 3 milioane de locuitori, în cel mai rău scenariu, în care sistemul energetic nu ar mai funcționa deloc.

Iar președintele Zelenski a anunțat că va lansa o campanie de strângere de fonduri pentru a achiziționa o flotă de drone maritime și a acuzat Iranul că minte.

Tot astăzi, barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson (sud), controlată de forţele ruse, a fost avariat în urma unor bombardamente, despre care serviciile de urgenţă regionale au afirmat că au fost lansate de către ucraineni.

Și potrivit Washington Post, administraţia Biden i-ar încuraja în privat pe liderii ucraineni să renunţe la refuzul lor public de a negocia pacea dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere.

ADVERTISING

Spre seară, Ursula von der Leyen a anunțat că va propune acordarea de către UE a 18 miliarde de euro pentru Ucraina, sub formă de împrumut pe termen lung în condiții avantajoase, în anul 2023.

Sâmbătă, în ziua 255 de război, Iranul a recunoscut că a trimis drone Moscovei, iar șeful NATO a spus că nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina.

Iată cele mai importante evenimente din ziua 256 de război în Ucraina:

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Mobilizare la Kiev - Autorităţile din Kiev fac tot posibilul pentru a se asigura că energia, căldura şi comunicaţiile nu vor dispărea din cauza acţiunilor Rusiei, a anunţat primarul Vitali Kliciko, conform ukrinform.net. Oraşul a pregătit un stoc de combustibil, generatoare de energie, alimente şi apă potabilă, precum şi puncte de încălzire. New York Times susține că autoritățile de la Kiev ar lua în calcul inclusiv evacuarea totală a celor circa 3 milioane de cetățeni, în cazul unei căderi totale a infrastructurii energetice. Detalii AICI.
  • Zelenski acuză Iranul că minte - „Astăzi au fost mesaje din Iran, de la reprezentanţi oficiali. S-au hotărât să recunoască faptul că au furnizat drone pentru teroarea rusă. Dar chiar şi în această mărturisire au minţit. Am doborât cel puţin zece drone iraniene în fiecare zi şi regimul iranian susţine că a trimis puţine şi înainte de startul invaziei. Doar ieri au fost distruse 11 drone Shahed. Ştim sigur că instructori iranieni i-au învăţat pe teroriştii ruşi să folosească dronele, iar Teheran tace în legătură cu asta”, a spus Zelenski.
  • UNITED24, se strâng bani pentru drone maritime - Zelenski a anunțat că prin platforma UNITED24 s-au strâns 220 de milioane de dolari pentru Ucraina și că va fi lansată o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone maritime.
  • Exportul de produse agricole - 28 de nave care transportau diverse produse agricole au părăsit porturile ucrainene în ultima săptămână, a spus Volodimir Zelenski. Navele au transportat peste 800.000 de tone de produse alimentare, destinațiile fiind Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China şi Etiopia.
  • Centrala de la Zaporojie - Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată din martie de trupele ruse, a anunţat duminică Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite dpa.
  • Cel puțin un mort la Zaporojie - În urma bombardamentelor de sâmbătă noaptea la Zaporojie, cel puțin o persoană a murit, a anunțat guvernatorul regiunii. De asemenea, a fost distrusă o clădire comercială cu două etaje.
  • Ucraina a respins 14 atacuri rusești în regiunile Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie în ultimele 24 de ore, informează Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina. În același timp, armata ucraineană a ucis 57 de militari ruși și a distrus două tancuri, două obuziere de calibru mare și trei vehicule blindate
  • Baraj avariat - Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson (sud), controlată de forţele ruse, a fost avariat în urma unor bombardamente, despre care serviciile de urgenţă regionale au afirmat că au fost lansate de către ucraineni, au transmis duminică agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi Reuters. Detalii AICI.
  • Herson a rămas fără curent - Oraşul ucrainean sub ocupaţie rusă Herson, ai cărui locuitori sunt evacuaţi la ordinul autorităţilor locale, a rămas fără energie electrică, au informat duminică funcţionari proruşi, citaţi de agenţia rusă RIA Novosti, preluată de EFE. "Nu este lumină electrică în tot oraşul. Aşteptăm informaţii (în legătură cu cele întâmplate)", a declarat un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică HersonOblEnergo.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Schimbare la vârf în armata rusă - Un nou comandat de rang înalt ar fi fost înlocuit de Putin, susține Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian. Ar fi vorba de generalul-colonel Alexander Lapin, comandat al districtului militar central al Rusiei, care a fost înlocuit cu generalul-maior Alexander Linkov. Lapin a fost criticat în ultima vreme pentru performanțe slabe pe câmpul de luptă atât de Ramzan Kadîrov, cât și de șeful Wagner, Evgheni Prigozhin.

Diplomație și negocieri

  • SUA îndeamnă la schimbarea strategiei - Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post. Detalii AICI.
  • Drone vs program nuclear - Institutul pentru Studiul Războiului avansează în cea mai recentă analiză a sa, ipoteza că Iranul se folosește deja de dependența Rusiei de dronele sale kamikaze pentru a solicita asistența Kremlinului pentru programul său nuclear.
  • Avertisment în Germania - Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, spune că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare nu trebuie bagatelizată, transmite dpa. Rusia trebuie confruntată de pe o poziţie de forţă, a insistat Makeiev, "altfel, Moscova va merge și mai departe".
  • UE, bani pentru Ucraina - Comisia Europeană propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, în 2023. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇